Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Csak úgy röpködnek a csillagok a Millenárison!

Főszerepben a vad- és halételek: megnyílt a Gourmet Fesztivál! Magyarország legjobb éttermei, cukrászatai, borászatai, sörfőzdéi adnak nekünk és egymásnak randevút Budán. Vasárnapig déltől este 11-ig várják a kulinária magasztalóit a Millenárison! 

Több mint száz kiállító, köztük mintegy ötven "gasztroszentély" - a Michelin-csillagosoktól, a főváros és a vidék legmenőbb éttermein át, a legtrendibb „piaci büfékig“ – sorakozik idén a Millenárison, kínálva a séfek specialitásait. A Gourmet kínálata idén a halra és vadhúsra összpontosít, és természetesen mindenki hozza saját, féltve őrzött receptjeit. Így aztán a pár ezer négyzetméteres parkban kényelmesen körbesétálva végigkóstolhatjuk Magyarországot, ahogy ezt tesszük évek óta ezen a helyen!

Íme a saját sétám - természetesen a teljesség igénye nélkül!

A legifjabb hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes Doowntown csapata saját, ilyen célra tervezett és épített standdal "lépett színpadra". Ezzel jelennek meg a Sziget Fesztiválon is!

Lazac burger a Costes Downtownnál, Kép: László Márta

Lexa András, az étterem vezetője fantasztikus, konyhájuknak megfelelő stílusú menüt mutatott be nekem, illetve nektek, az Életforma olvasóinak! Miután a halak és vadak az idei fesztivál főszereplői, a Costes Burger biztosan nyerő lesz a látogatók körében, a lazacsteaket citrusos zöldek és rukkola kíséri.

Szarvascarpaccio, Kép: László Márta

A szarvascarpaccio kizárólag magyar alapanyagból készül. Nagyon guszta!

Meggyes pite, Kép: László Márta

Az "egyszerű" meggyes pite sem úgy néz ki, mint gondolnád! A sütit ügyesen tervezett, cuki kis konzerves dobozkában kapod, és gleccservízzel öblítheted le!

Csipkék, lekvárok, szörpök a Stelázsinál, Kép: László Márta

Ebben a régi, csipkével díszített alamáriumban szinte az egész ország minden íze megtalálható. Bozsó Anna, a Stelázsinál elmondta, hogy 60-80 hazai kistermelővel állnak kapcsolatban. Itt mindenki megtalálhatja a kedvenc, akár diabetikus lekvárját is. Egyebek között megkóstolhatók a szerintük legfinomabb, egyedi hazai borok pálinkák és sajtok is!

Az Anyukám Mondta utazó kemencéje, Kép: László Márta

Fa tüzelésű, hordozható kemencében sül az encsi Anyukám Mondta étterem pizzája. A helyi sajátosságok miatt a Millenárison ezt tudják kínálni remek étlapjukról. Dudás Szilárd a cég egyik vezetője szerint minden az alapanyagokon múlik: elengedhetetlen például a zempléni víz, a bivalytejes mozzarella, a friss kerti oregánó. Mint hozzátette: az elmúlt 3-5 évben a hazai termelők rájöttek, hogy igazán minőségi alapanyagaikkal el tudják látni az igényes éttermeket. Természetesen olíva olajat nem tudnak adni, de a Tisza és a Bodrog halainak, a keleméri báránynak, a zempléni gombának nincs párja. Ma már nem is a minőség, inkább a mennyiség a gond, vagyis sok esetben a jó termelők egyik pillanatról a másikra nem tudják a megfelelő mennyiségű pl. kacsát leszállítani.

Villanykörtébe töltött "Rázós" leves, Kép: László Márta

Ugyanezt erősítette meg Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje. Ő úgy látja, éppen az éttermek "kényszerítették" rá a termelőket a minőségi alapanyagok gyártására. Egy kiváló beszállító 7-8 nagyszerű éttermet is el tud látni, és ezzel egyre jobban jár mindenki. Így tudott óriásit ugrani a hazai minőségi gasztronómia, és megerősödtek vele a kis hazai valóban jó gazdaságok is. A Borkonyha erre az alkalomra "Rázós" levessel készült. A villanykörtébe töltött ropogós alapanyagokhoz, amiben van például chili és különleges mogyoró is, sárga és fehérrépalevest öntenek, amit alaposan felráznak, és rögtön, hidegen felhajtható. Bomba jó! A szarvas "bao"-t ott kell kipróbálni, de amit feltétlenül javaslok, az a Zöldségdesszert.

Zöldségdesszert a Borkonyhából, Kép: László Márta

Egy petrezselymes banántorta alapra készül a meglepi. A díszítés varázslatos! Leheletvékonyra szeletelt céklát és fehérrépát cukorszirupba mártanak, majd sütőben kiszárítják. Ez kerül a süti tetejére. Most már "csak" bébi bazsalikomlevelek kerülnek a csipesszel a helyükre. Elképesztően ízletes, és istenien néz ki!

Száraz pezsgőt az ünnepi alkalomra! Kép: László Márta

Ennyi finomság után öblítsük le mindezt egy pohár pezsgővel! Molnár Kamilla, a Törley Pincészet marketingese megerősítette, hogy az alacsony cukortartalmú, nyers, száraz pezsgők a legdivatosabbak. Ez azt jelenti, hogy a készítés végén elmarad az úgynevezett likőrözés, ettől lesz zamatosabb az igazi száraz pezsgő! Az ínyenceknek feltétlenül azt ajánlom, hogy kérjenek egy újdonságot is, csak annyit mondjanak: 2012-es rosé!

Jó szívvel ajánlom az egész fesztivált a gasztronómia kedvelőinek! Nézzék a színpad műsorait is, ahol például Szabó Győző főzőtudományáról ad tanúbizonyságot! Gőz fölött főz! De ne féljen este senki se a sötétben! Ismét ajánlhatom a Borkonyha "Rázós" levesét, mert este világít is a találmány!

Jó étvágyat Magyarország!

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.