Pálinka cikkek

Köménylikőr a múlt századból
Köménymag és valamilyen tisztaszesz, pálinka még a vészterhes korszakok idején is megtalálható volt a konyhákban. Így aztán nagyanyáink is tudták, mit kell csinálni. Nos, bizonyságul álljon itt nagymamáink tuti kontyalávalója!

Törvényesített jó íz
Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...

Egy életmű, amit mindenki szeret
Életműdíjat kapott az újszilvási Bolyhos László. A Pálinka Nemzeti Tanács elismerését az országos pálinkaversenyen vehette át a Parlamentben, amikor kihirdették 2018 legjobb pálinkáját. Bár a legjobb itóka díját idén a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el, de Magyarország legjobb, 10 ezer palack feletti pálinkája a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett.

Egyszerű házi meggylikőr
Meggyszezonban mindenki imádja a meggyet, de mit is csináljunk, ha maradt még a fán, vagy kaptunk ajándékba! Mi sem egyszerűbb, gondolunk a hűvösebb napokra! Ez például egy egészen remek kis variáció!

Meghökkentő! Ilyenek a magyar esküvők!
Pálinkás nemzet vagyunk: ez fogy a legjobban az esküvőkön is - derült ki az egyik legismertebb szálláskereső portál felmérésből. Éjfélkor minden második lakodalmon töltött káposztát tálalnak fel. A szállásadók kétharmadánál alkudozik a pár az esküvő költségeiről, de nem ritka az sem, hogy az eseményt lemondják a frigy meghiúsulása miatt. Bunyóra, pofozkodásra, sértődésre és detoxra is volt már példa esküvőn.

Diólikőr - a házi gyógyszer
Ez a házi készítésű diólikőr nemcsak kiváló hangulatfokozó, de állítólag a pajzsmirigyre is jó hatással van. Orvosilag nem bizonyított, de a benne lévő zöld dió mindenképpen gyanússá teszi... A baj csak az, hogy 40 napig várni kell a kóstolásra!

Somogy borai is fesztiváloznak végre! Na, erre koccintunk!
Somogy megye borait népszerűsíti az első Somogyi Borfesztivál, melyre június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. A rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, de az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet majd kóstolni.

Józan pálinkaszótár
Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel... A laboratorium.hu segít!
Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát!
Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet - írja a laboratorium.hu.

A 7 legdurvább alkoholos sláger - macskajajra
Nagy buli volt az éjjel vagy csak szolidan koccintgattál? Ha most éppen macskajajgatsz, akkor ráerősítünk egy-két pohárka alkoholos slágerrel. Jöhet a kutyaharapás szőrivel, néhány tavalyi, ám hasznos szeszes információval együtt. Hallgasd, olvasd és józanodj!
Ez igen! Csúcson a pálesz!
Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült...
Báró Harruckern öröksége
2008 őszén kezdte munkáját a Gyulai Pálinka Manufaktúra, amelyik ma a Pálinka Céh Egyesület egyik legkiválóbb tagja. Nagyszerű nedűiket a legjobbak közt tartják számon idén is. A pálinkafőzés lényegesen korábban, már az 1700-as években megkezdődött a környéken. Az osztrák származású Báró Harruckern János György katonai szolgálataiért kapta a vidéket, aki kiadta: minden háznál főzzenek pálinkát!
Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe
A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!
Arctalan a pálinkánk
Míg számos országban rengeteg pénzt fordítanak a nemzeti ital népszerűsítésére, addig nálunk ennek nyoma sincs! A Pálinka Céh Egyesület tájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium illetékes helyettes államtitkára bejelentette: még idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. Budapesten bemutatták a sajtónak az év legjobb pálinkáit.
Csak úgy röpködnek a csillagok a Millenárison!
Főszerepben a vad- és halételek: megnyílt a Gourmet Fesztivál! Magyarország legjobb éttermei, cukrászatai, borászatai, sörfőzdéi adnak nekünk és egymásnak randevút Budán. Vasárnapig déltől este 11-ig várják a kulinária magasztalóit a Millenárison!
Vitrinben őrzik a csúcspáleszt
A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája. Jó szórakozást!
Ötszázféle pálinkát kóstolhatunk Gyulán
Ötszáztizenegy tételt neveztek be a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán. Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is neveztek pálinkákat és likőröket a versenyre.
Atomi szinten vizsgálják: biztonságos a pálinka!
Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás. Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.
A legmenőbb állást egy lány nyerte el
Az egyik pálinka márka kampányában egy évre a TAG lehet valaki, a dolga pedig nem más, mint bulizni. Vagyis népszerűsíteni a pálinkát. Az idén a több fordulós kiválasztás eredményeképp egy csajt választott a Rézangyal.
Az év pálinkája barackból
A tavalyi közös siker után Magyarország ismét együtt készíti el az év pálinkáját, ezúttal barackból. A különleges főzet a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb barackpálinkáinak blendjét.
Művészi teljesítmények
Elkészült Budapest eddigi legnagyobb festett tűzfala a belvárosi Király utca és Kazinczy utca sarkán: a Suppré-Neopaint művészei készítették a PortfolioPoints 2011 kiállítássorozat keretein belül.
Különleges ruhába öltöztek a pálinkák!
Többé nem kell szégyenkeznünk az ajándékboltokat ellepő gagyi hazai szuvenírek miatt. A Rézangyalnak köszönhetően a pléh-puli és a fröccsöntött Halászbástya ideje lejárt, az igényes turisták ugyanis kis körültekintéssel különleges palackozású Magyarországot és Budapestet jelképező pálinkákkal távozhatnak tőlünk.
Debütál a pálinkakoktél!- Pálinkafesztivál
Idén már ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Városháza Parkban a Budapesti Pálinkafesztivál. A látogatók több mint háromszáz féle párlat közül találhatják meg a számukra legfinomabb főzetet, köztük az újdonságként debütáló pálinkakoktélokat. A különleges ízekhez exkluzív program dukál, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan színes és színvonalas fellépők muzsikája garantál a május 6-9. közötti rendezvényen.
Köztéri Pálinka Piknik
Gyümölcsöző kapcsolatok is születnek a szervezők reményei szerint április 30-án, a majálisra bemelegítő Pálinka Piknik alkalmából. Nem hívnak főzdéket, nem sül majd a lacipecsenye, nem lesz szekuriti. Mindenkit arra bíztatnak, hogy hozza el kedvenc pálinkáját és kínálja meg a többieket. Neked mid van, alma vagy szilva? Megkóstolhatom? Koccintunk egy kajszival?
A pálinkaszökőkutat letesztelték, jöhet a fesztivál!
Karsai Zita és az Irigy Hónaljmirigy sem veti meg a jó pálinkát. Az október 8-11 közötti harmadik Pálinka- és Kolbászfesztivál VIP vendégei kíváncsian tesztelték le a rendezvény különlegességét, a pálinkaszökőkutat. A finom nedűn kívül kolbászkülönlegességek, Lajkó Félix, vendégcsalogató ízek és zenék várják a látogatókat az idén már kétszer akkora területen működő fesztiválon, a Budai Várban.
Cigánymeggy Fesztivál
Július első szombatján ismét megrendezésre kerül az évről-évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Cigánymeggy Fesztivál. A vendégek amellett, hogy betekintést nyerhetnek a Destillata 2009 nemzetközi pálinkaversenyen az Év Pálinkafőzdéje díjjal jutalmazott Agárdi Pálinkafőzdében a pálinkakészítés rejtelmeibe, próbára tehetik érzékszerveiket a pálinkák és kemencében, illetve szabadtűzön készített ételek és rétesek kóstolgatása során.
A pálinka a mi igazi szenvedélyünk
Évszázados hagyománya van hazánkban a pálinkafogyasztásnak, és a tradíciók mellett az aromás ital manapság divatossá is válik. A modern, tiszta, illatos párlatoknak helyük van egy baráti beszélgetésen éppúgy, mint bármilyen elegáns vacsoraasztalnál.