Életforma.hu


Köménylikőr a múlt századból

Köménylikőr a múlt századból 

Köménymag és valamilyen tisztaszesz, pálinka még a vészterhes korszakok idején is megtalálható volt a konyhákban. Így aztán nagyanyáink is tudták, mit kell csinálni. Nos, bizonyságul álljon itt nagymamáink tuti kontyalávalója!
Törvényesített jó íz

Törvényesített jó íz 

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...
Egy életmű, amit mindenki szeret

Egy életmű, amit mindenki szeret 

Életműdíjat kapott az újszilvási Bolyhos László. A Pálinka Nemzeti Tanács elismerését az országos pálinkaversenyen vehette át a Parlamentben, amikor kihirdették 2018 legjobb pálinkáját. Bár a legjobb itóka díját idén a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el, de Magyarország legjobb, 10 ezer palack feletti pálinkája a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett. 
Egyszerű házi meggylikőr

Egyszerű házi meggylikőr 

Meggyszezonban mindenki imádja a meggyet, de mit is csináljunk, ha maradt még a fán, vagy kaptunk ajándékba! Mi sem egyszerűbb, gondolunk a hűvösebb napokra! Ez például egy egészen remek kis variáció! 
Meghökkentő! Ilyenek a magyar esküvők!

Meghökkentő! Ilyenek a magyar esküvők! 

Pálinkás nemzet vagyunk: ez fogy a legjobban az esküvőkön is - derült ki az egyik legismertebb szálláskereső portál felmérésből. Éjfélkor minden második lakodalmon töltött káposztát tálalnak fel. A szállásadók kétharmadánál alkudozik a pár az esküvő költségeiről, de nem ritka az sem, hogy az eseményt lemondják a frigy meghiúsulása miatt. Bunyóra, pofozkodásra, sértődésre és detoxra is volt már példa esküvőn.  
Diólikőr - a házi gyógyszer

Diólikőr - a házi gyógyszer 

Ez a házi készítésű diólikőr nemcsak kiváló hangulatfokozó, de állítólag a pajzsmirigyre is jó hatással van. Orvosilag nem bizonyított, de a benne lévő zöld dió mindenképpen gyanússá teszi... A baj csak az, hogy 40 napig várni kell a kóstolásra!
Somogy borai is fesztiváloznak végre! Na, erre koccintunk!

Somogy borai is fesztiváloznak végre! Na, erre koccintunk! 

Somogy megye borait népszerűsíti az első Somogyi Borfesztivál, melyre  június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. A rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, de az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet majd kóstolni.
Józan pálinkaszótár

Józan pálinkaszótár 

Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel... A laboratorium.hu segít!

Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát! 

Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet - írja a laboratorium.hu. 
A 7 legdurvább alkoholos sláger - macskajajra

A 7 legdurvább alkoholos sláger - macskajajra 

Nagy buli volt az éjjel vagy csak szolidan koccintgattál? Ha most éppen macskajajgatsz, akkor ráerősítünk egy-két pohárka alkoholos slágerrel. Jöhet a kutyaharapás szőrivel, néhány tavalyi, ám hasznos szeszes információval együtt. Hallgasd, olvasd és józanodj!  

Ez igen! Csúcson a pálesz! 

Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült...

Báró Harruckern öröksége 

2008 őszén kezdte munkáját a Gyulai Pálinka Manufaktúra, amelyik ma a Pálinka Céh Egyesület egyik legkiválóbb tagja. Nagyszerű nedűiket a legjobbak közt tartják számon idén is. A pálinkafőzés lényegesen korábban, már az 1700-as években megkezdődött a környéken. Az osztrák származású Báró Harruckern János György katonai szolgálataiért kapta a vidéket, aki kiadta: minden háznál főzzenek pálinkát!  

Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe 

A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!       

Arctalan a pálinkánk 

Míg számos országban rengeteg pénzt fordítanak a nemzeti ital népszerűsítésére, addig nálunk ennek nyoma sincs! A Pálinka Céh Egyesület tájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium illetékes helyettes államtitkára bejelentette: még idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. Budapesten bemutatták a sajtónak az év legjobb pálinkáit.

Csak úgy röpködnek a csillagok a Millenárison! 

Főszerepben a vad- és halételek: megnyílt a Gourmet Fesztivál! Magyarország legjobb éttermei, cukrászatai, borászatai, sörfőzdéi adnak nekünk és egymásnak randevút Budán. Vasárnapig déltől este 11-ig várják a kulinária magasztalóit a Millenárison! 

Vitrinben őrzik a csúcspáleszt 

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája. Jó szórakozást!

Ötszázféle pálinkát kóstolhatunk Gyulán 

Ötszáztizenegy tételt neveztek be a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán. Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is neveztek pálinkákat és likőröket a versenyre.

Atomi szinten vizsgálják: biztonságos a pálinka! 

Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás. Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.

A legmenőbb állást egy lány nyerte el 

Az egyik pálinka márka kampányában egy évre a TAG lehet valaki, a dolga pedig nem más, mint bulizni. Vagyis népszerűsíteni a pálinkát. Az idén a több fordulós kiválasztás eredményeképp egy csajt választott a Rézangyal.

Az év pálinkája barackból 

A tavalyi közös siker után Magyarország ismét együtt készíti el az év pálinkáját, ezúttal barackból. A különleges főzet a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon debütál, ott kóstolhatja meg először a közönség a hazai pálinkafőzdék legjobb barackpálinkáinak blendjét.  

Művészi teljesítmények 

Elkészült Budapest eddigi legnagyobb festett tűzfala a belvárosi Király utca és Kazinczy utca sarkán: a Suppré-Neopaint művészei készítették a PortfolioPoints 2011 kiállítássorozat keretein belül.

Különleges ruhába öltöztek a pálinkák! 

Többé nem kell szégyenkeznünk az ajándékboltokat ellepő gagyi hazai szuvenírek miatt. A Rézangyalnak köszönhetően a pléh-puli és a fröccsöntött Halászbástya ideje lejárt, az igényes turisták ugyanis kis körültekintéssel különleges palackozású Magyarországot és Budapestet jelképező pálinkákkal távozhatnak tőlünk.  

Debütál a pálinkakoktél!- Pálinkafesztivál 

Idén már ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Városháza Parkban a Budapesti Pálinkafesztivál. A látogatók több mint háromszáz féle párlat közül találhatják meg a számukra legfinomabb főzetet, köztük az újdonságként debütáló pálinkakoktélokat. A különleges ízekhez exkluzív program dukál, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan színes és színvonalas fellépők muzsikája garantál a május 6-9. közötti rendezvényen. 

Köztéri Pálinka Piknik 

Gyümölcsöző kapcsolatok is születnek a szervezők reményei szerint április 30-án, a majálisra bemelegítő Pálinka Piknik alkalmából. Nem hívnak főzdéket, nem sül majd a lacipecsenye, nem lesz szekuriti. Mindenkit arra bíztatnak, hogy hozza el kedvenc pálinkáját és kínálja meg a többieket. Neked mid van, alma vagy szilva? Megkóstolhatom? Koccintunk egy kajszival?  

A pálinkaszökőkutat letesztelték, jöhet a fesztivál! 

Karsai Zita és az Irigy Hónaljmirigy sem veti meg a jó pálinkát. Az október 8-11 közötti harmadik Pálinka- és Kolbászfesztivál VIP vendégei kíváncsian tesztelték le a rendezvény különlegességét, a pálinkaszökőkutat. A finom nedűn kívül kolbászkülönlegességek, Lajkó Félix, vendégcsalogató ízek és zenék várják a látogatókat az idén már kétszer akkora területen működő fesztiválon, a Budai Várban.

Cigánymeggy Fesztivál 

Július első szombatján ismét megrendezésre kerül az évről-évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Cigánymeggy Fesztivál. A vendégek amellett, hogy betekintést nyerhetnek a Destillata 2009 nemzetközi pálinkaversenyen az Év Pálinkafőzdéje díjjal jutalmazott Agárdi Pálinkafőzdében a pálinkakészítés rejtelmeibe, próbára tehetik érzékszerveiket a pálinkák és kemencében, illetve szabadtűzön készített ételek és rétesek kóstolgatása során.

A pálinka a mi igazi szenvedélyünk 

Évszázados hagyománya van hazánkban a pálinkafogyasztásnak, és a tradíciók mellett az aromás ital manapság divatossá is válik. A modern, tiszta, illatos párlatoknak helyük van egy baráti beszélgetésen éppúgy, mint bármilyen elegáns vacsoraasztalnál.