Életforma.hu

GASZTRO

Arctalan a pálinkánk

Míg számos országban rengeteg pénzt fordítanak a nemzeti ital népszerűsítésére, addig nálunk ennek nyoma sincs! A Pálinka Céh Egyesület tájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium illetékes helyettes államtitkára bejelentette: még idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. Budapesten bemutatták a sajtónak az év legjobb pálinkáit.

Kép: László Márta

A helyettes államtitkár elmondta: a köztestületté alakult Pálinka Nemzeti Tanáccsal közösen szeretnének dolgozni, hogy növeljék a pálinka versenyképességét, exportját. Gál Péter hozzátette, a magyar pálinkakiválóságokat minden évben az országkóstolón választja ki egy szakértőkből álló bírálóbizottság. Idén a megmérettetésre mintegy félszáz kereskedelmi főzde 327 tétellel nevezett. A bírálóbizottság a tavalyi 107-tel szemben idén 172 tételt minősített kiválóságnak.

Dr. Panyik Gáborné egyetemi docens, aki e téren 2012 óta az ország legnagyobb szaktekintélye, elmondta nekem, hogy ma már a legmagasabb szinten oktatják a hungarikum készítését. Nemcsak az ismert pálinkafőzők ülnek a padba. Nagyon sok jogász, orvos, közgazdász, művész is részt vesz a kétéves képzésben. Van, aki tiszteletben tartja a nagypapa technológiáját, de azért már - szerencsére a gazdag szakirodalomnak - egyre többen választják a korszerűséget.

Bármennyi gyümölcsöt is dolgoznak fel, mindenki azt szeretné, ha abból a lehető legjobb pálinka készüljön. A hungarikumnak is van divatja. Ma az illatos fajták, a "menők", vagyis a birs, a málna, a szilva, a kajszi, a szőlőből a cserszegi, az irsai.

A gond az, hogy nincs meg az összefogás a komoly termelők között. Nincs közös marketing és kommunikációs stratégia, pedig e nélkül nem lehet kilépni a nemzetközi porondra. 2005-ben 38 pálinkafőző műhelyt ismertünk. Ma 135-öt, de mennyiségben nem készül több pálinka. Az egyetemi docens szerint összefogásból példát kellene venni a villányi borászokról.

Kép: László Márta

A pálinka minden cseppjében benn rejlik a múlt, a hagyomány, a szülőföld iránti szeretet. Erről már a hungarikum szakértő, Pappné Máté Zsóka beszélt. Ahogy a franciáknál a konyak, a skótoknál whisky, úgy nálunk a pálinka a nemzeti kincs. Csakhogy a pálinka előállítása lényegesen több tudást, törődést és munkát igényel az előző kettőnél.

Sajnos a XX. század második felében - csakúgy, mint a borkészítésnél - nem a minőség, hanem a mennyiség volt a fontos. Ma már a minőség az első, és az igényes fogyasztók egyre többen vannak, illetve lennének külföldön is. A pálinka bármikor felveszi a versenyt a tequilával vagy a calvadossal. Egy XXI. századi arculattal, összehangolt kormánystratégiával biztosan előbbre tudnánk lépni! A világ kormányai rengeteg pénzt költenek saját nemzeti italuk népszerűsítésére. A pálinkának is erre lenne szüksége! Pappné Máté Zsóka szerint arcot kell adni a magyar pálinkának, hogy külföldön ne a boltok legalsó polcain, hanem a vásárlók szemmagasságában legyen a magyar flaska. Ez bizony nagy munka lesz, és végre neki kellene állni!

A zsűri idén Magyarország legjobb pálinkájának címét az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. prémium piros vilmoskörte pálinkájának ítélte. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ugyanez a cég kapta. A kft. tagja a Pálinka Céh Egyesületnek. Igényes termékünk tehát már van! Bravó!

Különleges bortúra
Egy kerékpár és egy tábla jelzi Zánka felől, a 71-es úton, hogy Barátom, ha felhajtasz a Tagyon Birtokra, azonnal ingyen fröccsöt vagy bodzaszörpöt kapsz! És ki tudna ellenállni a csábításnak egy jó kis tekerés után! Ami pedig ott vár, az a pazar kilátás, a béke, a madárcsicsergés, a szép kirándulások, a vitorlázás, a kemencében sült ételek, a páratlan helyi borok, szörpök, mézek...

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.