Életforma.hu


A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
Számlák a karácsonyi dobozban

Számlák a karácsonyi dobozban 

A megajándékozottak kétharmada bajban van, ha a karácsonyi meglepetése cserére vagy garanciális javításra szorul – derül ki egy friss, reprezentatív kutatásból, amely azt a kérdést járja körül, ki hogyan kezeli az ajándékokhoz járó blokkok és garanciapapírok problémáját. Ugyanis csak minden harmadik magyar bukkan rá a karácsonyi ajándék dobozában annak blokkjára vagy a vásárláskor kapott más dokumentumokra.
Káros az önkielégítés, ha gyereket szeretnénk?

Káros az önkielégítés, ha gyereket szeretnénk? 

Ez a kérdés meglepően sokszor merül fel a babára vágyó párok esetében, és sajnos sokszor teljesen fals információkba futnak bele. Hogy a válasz a kérdésre egyértelmű lehessen, ismerni kell a spermaképzés folyamatát, ennek megismerésében Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember segít.
5 aranyszabály autóvásárláshoz

5 aranyszabály autóvásárláshoz 

Autót venni nem kis felelősség - különösen, ha használt a jármű, és mi magunk nem vagyunk az autók szakértői. Összeszedtünk néhány fontos lépést, ami segíthet a döntéshozatalban. Bármilyen meglepő, ma már sokan látatlanban vesznek új kocsit – ettől azonban a vásárlás előtt még mindig elengedhetetlen az alapos mérlegelés.
Szuper jó vadállati hely Budapest

Szuper jó vadállati hely Budapest 

A hazai állatkertek közül az első, Európa 110 vezető állatkertje közül pedig az élmezőnyben, a 17. helyen áll a Fővárosi Állat- és Növénykert egy mértékadó értékelési rendszer, az úgynevezett Sheridan-lista szerint. A listán Budapest Hamburgot és Londont is megelőzi.
Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való

Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való 

Furmint a február bora. Ez a szőlő elsősorban Tokaj nevéhez főződik, de a helyzet lassan, de biztosan változik. Például Esztergomtól pár kilométerre, a  Garam mentén alig tíz hektáron gazdálkodik Bott Frigyes. Neki köszönhetjük, hogy a felvidéki Muzslai borvidék bejegyezte nevét Európa bortérképére - derült ki Wineglass Sajtóklub kóstolóján.
Nagyot robbant a sörpiac

Nagyot robbant a sörpiac 

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felső kategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24%-kal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.
Nálunk is számít a csillag

Nálunk is számít a csillag 

Meghökkentő eredményeket hozott a legrégebbi hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide kutatása. A hazai étteremlátogatói szokásokat  mérték fel, és kiderült, sokan inkább kevesebbet költenek, hogy többször mehessenek étterembe. Az sem titok, hogy nagy az érdeklődés a Michelin csillagos éttermek iránt.
Mennyi időm van még? Egészséges a petesejtem?

Mennyi időm van még? Egészséges a petesejtem? 

A modern orvostechnológiának, a korszerű diagnosztikai berendezéseknek is köszönhetően ma már képesek vagyunk megállapítani, hogy egy nőnek egy adott ciklusban egészséges petesejtje érett-e meg a gyermekvállalásra. Arról is képet kapunk, hogy a női szervezetnek milyen tartalékai vannak, sürgős-e a fogamzás, vagy még van idő a teherbe esésre. Dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, az Endocare Intézet meddőségi specialista válaszai a fogantatással kapcsolatos kérdésekre.
Milyen a sör atomja?

Milyen a sör atomja? 

Szuper jók a magyar sörök - ez derült ki a a NÉBIH Szupermenta tesztjén, amit a Magyar Sörgyártók Szövetsége örömmel üdvözölt. A hatóság húsz féle dobozos csomagolású, a hazai piacon forgalmazott világos sört bontott atomjaira. Mind a sörök minőségét, mind pedig jelölését rendben találták. Tavaly összesen több mint 6 millió hektoliter sör ittunk meg, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter a dobozos.

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok 

Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...

Egy kémikus lehet a Jack Daniel’s nyolcadik lepárlómestere 

Chris Fletcher gyerekkora óta rajong a kémiáért, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez teheti őt a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mesterévé. Amerika legrégebben bejegyzett whiskey lepárlójában az elmúlt 151 évben 7 whiskey mester felelt azért, hogy minden csepp ital megfelelő minőségben hagyja el Lynchburgöt. Közülük az első maga Jack Daniel volt, jelenleg pedig Jeff Arnett tölti be ezt a posztot. Úgy tűnik lassan megvan, ki veheti át tőle a stafétát: aki nem más, mint az ötödik mester, Frank Bobo unokája.

Reggelizz, mint egy király! 

Azt már mindenki fejből tudja, hogy reggelizni nagyon fontos, ideje, hogy az ismereteket a gyakorlatba is átültessük. Jó lenne, ha egyre inkább átvennénk a mediterrán országok szokásait, és ráérősen reggeliznénk, mellőzve az adalékanyagokkal dúsított bolti ételeket.

A csokoládé húsvétkor sem vicc 

Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű csokoládék kerülnek tavasszal elénk, milyen csokival örvendeztetjük meg húsvétkor gyermekeinket, unokáinkat. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy felfedezzük a hazai manufaktúrák kínálatát! Tartsuk szem előtt, hogy a családnak nem minél több csokoládéra van szüksége, hanem minél magasabb minőségűre.

A gázóra nem hazudik 

Több száz millió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra, holott csak a szigetelésével fűtésszámlánk akár 10%-át is megspórolhatjuk. Ez országos szinten akár 10 milliárd forintot is jelenthet havonta a fűtési időszakban. A Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete az energiahatékonysági világnapon arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság a legnagyobb bizony energiapazarló.

Lőttek a sültkrumplinak 

A Szupermenta sültkrumpli termékteszt folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott hasábburgonya komplex vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság laboratóriumaiban a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálták. Jelölési hiba minden terméknél akadt, három sültburgonya forgalmazójával szemben pedig – minőségi problémák miatt – élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság.

Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát! 

Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet - írja a laboratorium.hu. 

Hogyan válasszunk megfelelő vízforralót? 

Az év minden időszakában hatalmas a választék vízforralókból. Az alacsony áron elérhető készülékek azonban nem minden esetben ideálisak, akár a rosszabb minőség, a gyenge szervizháttér, vagy a nem a használati célnak megfelelően kiválasztott típus miatt. Segítünk a választásban...

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással 

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.

Ez igen! Csúcson a pálesz! 

Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült...

Így építkezünk, mi... 

Az új lakások építése kis-, míg a kiadott engedélyek száma számottevően növekedett az év első három negyedévében a KSH jelentése szerint. Ezzel egyidőben erősödő tendencia a minőségi építőanyagok használata, az energiahatékonyság, valamint a kulcsrakész házak építtetése. Egyre kevésbé éri már meg egyedül bajlódni az építkezéssel.

A jó cukrászda nagy kincs 

Manapság már alapkövetelmény, hogy egy jó cukrászda kiváló alapanyagokból dolgozzon, ne használjon ízfokozókat, mű alapanyagokat, a minőségi vaj, tejszín, tojás használata elengedhetetlen az igényes vásárlók kiszolgálásához. Ha a sütemények még szépek is, ne adj isten, fantáziadúsak, nem szokványosak, az meg különösen nagy vonzereje lehet egy cukrászdának. Damniczki Balázs Székesfehérvár után Budapestet is meghódította.

A NŐ legjobb barátja...! 

Marilyn Monroe szerint a gyémánt a nő legjobb barátja. Nos, engem a minap több mint 220 millió forint értékű ilyen, különleges mesebeli ékkő, és persze négy, hozzá járó testőr vett körül azon az exkluzív sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a világ legtökéletesebb barátait. Európában mindössze három országában, Törökországban, Nagy-Britanniában és immár Magyarországon juthatnak hozzá az érdeklődők.    

Szuper! Pécs is a világranglistán! 

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds cég. A világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsoroló listára - új magyar szereplőként - a Pécsi Tudományegyetem is felkerült az eredményei alapján.

Arctalan a pálinkánk 

Míg számos országban rengeteg pénzt fordítanak a nemzeti ital népszerűsítésére, addig nálunk ennek nyoma sincs! A Pálinka Céh Egyesület tájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium illetékes helyettes államtitkára bejelentette: még idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. Budapesten bemutatták a sajtónak az év legjobb pálinkáit.

Bujdosóék tavasza 

A dél-balatoni Bujdosó Pincészet termékpalettája az elmúlt hetekben tovább bővült, ráadásul új dizájnra és több boruk esetében csavarzáras palackozásra állnak át.  

Természetes termékek természetesen - érted! 

Nap mint nap találkozhatsz vele, amikor tejtermékeket, péksüteményeket, lekvárokat vagy üdítő- és szeszes italokat vásárolsz! Ezek egyes alkotórészeit ugyanis a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. gyártja. Több mint 100 éve meghatározó szereplője a hazai és a nemzetközi élelmiszeriparnak a szabadegyházi székhelyű társaság. Ma Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként ismert. Ezt a munkát ismerte el a szaktárca, amikor Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat adományozott a cégnek. 

Új csillag született! Egy igazi Michelin! 

Minőség - kompromisszum nélkül! Ez a mottója a legújabb magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costes Downtownnak! A Belváros legújabb csillaga már az ötödik Magyarországon, ami a régióban is elképesztően nagyszerű teljesítmény! Exkluzív interjúnkban a gyorsan híressé vált étteremvezető mesél!

Ezt az évjáratot megemlegetjük! 

Idén  17,5 millió kiló szőlőt dolgoz fel a Varga Pincészet. Ekkora mennyiségből a tavalyihoz képest 50 százalékkal több bort készítenek. A borászat szerint, jövőre el is tudják adni a többletet, hiszen kiemelkedő lesz a  2015-ös borok minősége. Idén a cég 400 millió forintot költött fejlesztésekre is, jövőre ez az összeg el fogja érni az 1 milliárd forintot.

Idehaza és a világ elitjében a Spirit Hotel 

Elnyerte az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel a Seven Star Global Luxury Awards „Signum Virtutis” díjat. A kiválóság címerét évről évre a világ vendéglátói, szállodaipari, utazási és szolgáltatói szektorainak legkiválóbb képviselői kaphatnak meg. Ezzel a sárvári luxushotel bekerült a világ különleges prémium márkákat és szolgáltatásokat tömörítő elit klubjába. A másik komoly elismerés, hogy a Spirit megkapta a Magyar Termék Nagydíjat.    

Szigorúan ellenőrzött olaszok 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó borkészleteket. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

Topon a pécsiek 

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján. A 893. hely azt jelenti, hogy a PTE továbbra is a világ nemzetközi felsőoktatás top 3,6%-hoz tartozik!

Tudja, hogy milyen a jó sör? És milyen színű, illatú? 

A világos sör színe a szalmasárgától a sötét méz-sárgáig bármilyen lehet, míg például az igazi ír Stout akkor kifogástalan, ha - s ezt kevesen tudják! - nem fekete, hanem egészen sötét bíborvörös. Milyen is tehát a jó sör színe?

Mit és hol eszünk legszívesebben? 

A menuvalasztek.hu oldal kutatásaiból kiderült, hogy a menüzés még mindig nagyon népszerű a fiatalok körében. Mindenki számára fontos az ár, és a változatos étkezés.

Megnyílt a Magyar Ízek Háza Gödöllőn ! 

A Coop Üzletlánc, mint a minőségi magyar termékek elkötelezett támogatója, október 11-én megnyitotta kapuit a Magyar Ízek Háza termékei előtt. A Coop franchise Üzletlánc és a hungaricum élelmiszerboltot működtető Premium Hungaricum Kft. közötti partneri kapcsolat kezdetének tekinthető együttműködés megnyitóját a gödöllői Erzsébet királyné Szálloda Báltermében rendezték meg. 

Hogyan változnak a csillagok? 

Újracsillagozzák a szállodákat: 2012. július elsejétől az úgynevezett Hotelstars Union szállodaminősítési rendszer lép életbe, így mindenki számára egyértelmű lesz a besorolás. Az eddig érvényben lévő hazai jogszabályon alapuló minősítés nem hozta meg az elvárt eredményt.

Termékteszt: Baba-popsi krémek 

A babatermékek piaca igen széles, nincs ez másképp a baba-popsi krémekkel sem. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 terméket tesztelt a krémek összetevői alapján. Úgy tűnik, a gyártók a babákat sem kímélik: sok termékben vannak kritikus kőolajszármazékok és illatanyagok. 

Keresik Magyarország legjobb és legrosszabb sonkáját! 

A húsvét közeledtével szeretnék megtalálni Magyarország legjobb minőségű sonkáját! Céljuk,hogy minél több magyarországi család asztalára egészséges élelmiszerek kerüljenek az ünnep során.

Drogérialáncokról készült felmérés-Valami mindenhol bűzlik 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete aktuális Cégmércéjében azt vizsgálta meg, hogy mennyire etikus, illetve a társadalom iránt mennyire felelős cégpolitika társul a hazánkban legismertebb drogérialáncokhoz: ezúttal a Rossmann-t, a DM-et és a Müllert vették górcső alá. Vásárlásuk során nem csak egy-egy termék mellett tették le voksunkat, hanem annak gyártóját és forgalmazóját is támogatták. 

„Kovász a szíve és a lelke a kenyérnek” 

Minél messzebb nyúlunk vissza a gyökereinkhez, annál egészségesebb nyersanyagokat találunk, annál jobb ízű, illatú, annál kevésbé morzsálódó kenyerekre, annál érdekesebb süteményekre bukkanunk.

Ma 30%-os, nyitó kedvezmény az első VAN GRAAF-ban! 

A VAN GRAAF nemzetközi divatvállalat a mai napon megnyitotta első magyarországi üzletét. A női- és férfidivat új világa az Allee-ban nyitotta meg kapuit, ahol exkluzív környezetben egyedülálló vásárlási élményt kínálnak. Csaknem 4000 nm-es alapterületen a termékkategóriánként elkülönített osztályok és az impozáns eredeti márka részlegek közel 100 népszerű divatmárkával várják a látogatókat.