Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Új csillag született! Egy igazi Michelin!

Minőség - kompromisszum nélkül! Ez a mottója a legújabb magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costes Downtownnak! A Belváros legújabb csillaga már az ötödik Magyarországon, ami a régióban is elképesztően nagyszerű teljesítmény! Exkluzív interjúnkban a gyorsan híressé vált étteremvezető mesél!

Elhivatottság mindenek előtt – mondta Lexa András, az étterem vezetője, amikor azt kérdeztem, hogy sikerült fél év alatt, vagyis a nyitás óta ekkora eredményt elérniük? Mint kiderült, sok segítséget kaptak a testvérétteremtől, a Ráday utcai Costestől.

- Rengeteg munkával

Libamájas ököruszály, Kép: Mészáros Ferenc

mindenből csak a legkiválóbb, legfrissebb alapanyagokat választjuk ételeikhez. Amit csak lehet, hazai termelőktől vásárolunk, de vannak különlegességek, mint a tengeri halak, a rákok vagy az egzotikus gyümölcsök, amiket természetesen külföldről szerezünk be. A színes levelű vagy bébi zöldségek egy része is kintről érkezik, de a hazai beszállítók is egyre gazdagabb és minőségi kínálattal érkeznek! -

Ezekből készül a menüsor – más délre, más vacsorára. Míg a Ráday utcai Costesben minden nap „csak” vacsorára tálalnak, addig náluk ebédre és estére is!

A déli menü ételsorán hetente változtatnak. Ebédkor három előételből, három főfogásból és három desszertből választhat a vendég. A - mintegy féléves tapasztalataik szerint – délután háromig a látogatók fele magyar, fele külföldi.

Makrélás kedvenc, Kép: Mészáros Ferenc

Estére változik a kép, olyankor már a vendégek kétharmada külföldi. Az étlapról szabadon összeállítható a kóstoló menü, és mindig figyelembe veszik az idénynek megfelelő alapanyagokat. Nem profiljuk a magyar konyha, de igyekeznek a magyar alapanyagokat és ízeket megjeleníteni a menüben. A magyar szezonális zöldségek, gyümölcsök, házi és vadhúsok mindig kedveltek. A portugál séf már most készül a húsvéti időszakra, a bárányfogásokra, a hamarosan érkező spárgára. Egyszerre összesen 68 vendéget tudnak kiszolgálni, de ez a felső határ. Ételeiket ugyanis rendkívüli precizitással, egyenként készítik mindenkinek – mondja az étteremvezető!

Egy kis történelem:
Edouard Michelin és testvére André 1891-ben találta fel a leszerelhető gumiabroncsot. Hogy jobban menjen az üzlet, adtak hozzá egy térképet, amin bejelölték Párizs és környékének legjobb éttermeit, hoteljeit. 1904-re már nemzetközi volt e hálózat...(Forrás: Wikimedia)

-  Filozófiánknak megfelelően folytonosan változik étlapunk. Ennek megfelelően ilyen rövid idő alatt nehéz lenne bármelyik ételünkre azt mondani, hogy na, ez a sláger, de az biztos, hogy például a fürj előételünk biztosan vezetné a „toplistát”. Nagyon kedvelik a fekete királyhalat vagy a csokis desszertünket. A libamáj és ököruszály terrine, vagy a makrélás fogásunk pedig biztosan meghódította a vendégeink szívét! –

A fantasztikusan kreatív ételekhez kiváló borok járnak! Lexa András elmondta, hogy elsősorban biodinamikus és organikus borokat italokat kínálnak az ország szinte minden tájáról. Nagy vonalakban ezekre az a jellemző, hogy mindenféle vegyszer nélkül készülnek, és egyes szőlészetek még különleges gyógynövényeket is ültetnek a tőkék közé, amitől természetessé válik a növényvédelem, és ezzel együtt elképesztő ízvilág költözik a nedűbe. Az étteremvezető szerint vendégeik – miközben tudják, hogy nálunk remek borokat lehet inni - elképesztő csodálattal kortyolgatnak:  nem is gondolták volna, hogy ez a kis ország ízben, zamatban milyen fantasztikus gazdagságot képes vendégei elé tárni.

Barátságos, világos belső tér, Kép: Mészáros Ferenc

Egy Michelin-csillagos étteremben nem mindegy, hogy milyen környezetben milyen a kiszolgálás? A Costes Downtownban arra törekedtek, hogy lehessen lazább hangulatban étkezni, de a boxokban meghitten beszélgetni is! Természet közeli belsőépítészeti megoldásokat választottak. Világos, barátságos környezetet építettek, mert filozófiájuk szerint nem az abroszon vagy a vakító fehér pincérkesztyűn múlik a minőség. Ezért nevezik magukat picit bisztró jellegűnek, és a képek magukért beszélnek!

Nehezen, de gondosan állították össze a felszolgáló csapatot. Nem volt egyszerű - mondja az étteremvezető.

- Nálunk nélkülözhetetlen az idegen nyelv tudása! Volt, akit külföldről csábítottunk haza, sokat segített a testvérétterem is, így a két helyen összesen körülbelül hetven kiválóan felkészült alkalmazott dolgozik. –

A híres mennyei csokis desszert! Kép: Mészáros Ferenc

Ami a legfontosabb: „parancsnoki hídon” a portugál séf, Tiago Sabarigo, és Tischler Petra állnak,  Miguel Vieira szakmai felügyeletével. A szakma tudja, már a nevük is elegendő a sikerre! A felszolgálók is nagyszerűek! Képzésük folyamatos. Az ebédeltetés vége és a vacsora előtti időben rendszeresen tartanak tréningeket, termékismertetőket, hogy mindent tudjanak az alapanyagokról, a főzési eljárásokról. Van, amikor valaki például felkészül egy különleges zöldségből, tengeri halból, és ebben a bizonyos „köztes időben” előadást tart a többieknek a témában. Lexa András szerint hihetetlenül nagyszerű tudást adnak át egymásnak a kollégák. Ezzel nemcsak ismertségük gyarapszik, hanem az egymás előtti tiszteletük is nő, ráadásul sokkal olajozottabban megy a napi munka!

Michelin-csillag
Három csillag azt jelenti: bármikor, a világ minden tájáról érdemes odamenni egy étkezésre!

Nincs lehetetlen! Aki egy Michelin-csillag színvonalú tervvel belevág egy óriási vállalkozásba, annak nagyon céltudatosan kell dolgoznia. Komoly összeget kell rá áldoznia, főleg az elején. Az étteremvezető szerint ebben a minőségű szolgáltatási műfajban már az is nagy dolog, ha önfenntartó a hely, de a legjobb esetben is csak körülbelül 5-10 alatt térülhet meg a befektetett összeg.

Monacoi Michelin - élő egyenesben!
Egykori televíziós kolléganőm, Katona Juli többször is megfordult az ottani étteremben, és ezt mesélte: a Hotel de Paris a világ egyik legelegánsabb szállodája. Exkluzivitását nemcsak a hotel adja, hanem a Louis XV., azaz a XV. Lajosról elnevezett vendéglője is, valamint a világ talán legismertebb chefje, Alain Ducasse. Nem véletlen, hogy a csak Louis XV-nek nevezett vendéglő 3 Michelin csillagot kapott. Az étlapon ma is szerepelnek a Lajos korában felszolgált ételek. A főbb specialitások: a helyben kifogott tenger kincsei, a varázslatos fűszerek és zöldségfélék. A kiszolgálás fantasztikus. Ha tízen  ülnek egy asztal körül, akkor 10 pincér egyszerre teszi az asztalra a finom halakat, rákokat és egyéb finomságokat. Ha kiürül egy pohár, azonnal töltik az utánpótlást. Vizet kérni sem kell, azonnal jön a kis üveg vízkülönlegesség. Látványos a hotel pincéje, ahol mester-szakemberek gondozzák a több éves palackokat vagy ajánlják a megfelelő borokat a kiválasztott finomságokhoz. A tálalás fejedelmi, szuper porcelánok, ezüst étkészletek, akár korabeliek is. Mindez csak a pénztárcánktól függ, hogy mit választunk...

Ha kedveled a gasztronómiát, tudd azt is, hogy ki, illetve kik nyerték az Év Étterme elismerést!

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.