A hagyományos egészséges?
A válasz igen. Szakítanunk kell a korparészektől megtisztított gabonából készült hófehér bélzetű, nagyon laza hatalmas térfogatú „felfújt” termékektől, melyek ugyan nagyon szépek, de egészségünk fenntartásához nem elegendőek!
A Magyar Pékszövetség az Agrár Marketing Centrum támogatásának köszönhetően határozott lépéseket tett a hagyományok és az egészség irányába.
„Célunk olyan kenyeret gyártani, amilyet nagyanyáink is csináltak, azzal a különbséggel, hogy a mai kor igényeinek megfelelve, a modern technika eszközeivel hozzuk vissza a hagyományos módszerek előnyeit. Ezáltal egészségesebbé és hosszabban eltarthatóvá válik a termék” mondják a pékek.
Ennek az elvnek köszönhetően konkrét döntések születtek a rövid és hosszú távon szükséges stratégiai lépésekre vonatkozóan. Ezek mind arra irányulnak, hogy a hagyományainkon alapuló gyártással jó minőségű, egészséges kenyér és péksütemény kerüljön mindenki asztalára.
„Összefogás és megújulás”
A minőség emeléséhez, sőt már a túléléshez is, összefogásra van szükség a sütőiparon belül, sőt az iparágak közt is, mondta el Gyaraky Zoltán a Pékszövetség őszi közgyűlésén (VM Élelmiszerlánc, Élelmezési Főosztályvezetője). A Magyar Pékszövetség és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje azonosult evvel a megállapítással. Az összefogás jegyében megfogalmazott közös célok várható eredménye, hogy hatékonyabbá válik a hagyományos termékek felkutatása, az iparágon belüli tudásmegosztás tartós eredményekhez vezet, illetve sajátos hazai értékeinket a fogyasztók élményeken keresztül fogják megismerni. Ehhez megújulásra és olyan kommunikációs eszközök bevezetésére van szükség, amely elősegíti az iparág szervezeteiben felhalmozódott tudás és információ hatékony áramlást és minden szinten a kölcsönös bizalom elvén alapuló munkamegosztást. A sütőipar élenjár az összefogás megvalósításában, és ezzel pozitív példát mutathatnak az élelmiszeripari ágazat többi szereplőjének is.
„Kovász a szíve és a lelke a kenyérnek”
Karácsonyi különszámmal jelentkeznek azok a Pékszövetségi tagok, akik saját bolttal rendelkeznek.
A nagyközönségnek szánt különszám egy olyan csatorna, amely a hagyományos sütőipari termékek és receptek megismertetésén keresztül az Olvasónak és a Fogyasztóinknak kedvelt ismereteket közvetít. Az újság kiemelt témája a kovászolás. Az újságban négy oldalon keresztül meséli el egy pék, hogy hogyan és miért kovászol. Elmondása alapján megérezhetjük, miért mondják a pékek, hogy a kovász a szíve és a lelke a kenyérnek. Átláthatjuk milyen felelősségteljes feladatot jelent a kovászolás, és hogy ennek köszönhetően milyen hozzáadott érték keletkezik a termékben.
A sokféle kovász között a legértékesebb a hosszú érésű kovász. Az ilyen módszerrel készült kenyeret folyamatosan keresik a fogyasztók, mert ízletesebb, jobban eltartható a kenyér, mert rugalmas és tömör bélzetének köszönhetően a vágás során nem morzsálódik, szépen szeletelhető és a szeletek egyben maradnak.
Ami még ennél is fontosabb, hogy a kovászos eljárással készülő kenyeret nem kell tartósítószerrel készíteni, mert természetes védelmet kap. Aromaanyagainak köszönhetően kevesebb só adagolással is ízletes. Ezen túlmenően sötétebb lisztből készítve igazi egészséges, kellemes összhatású kenyér áll a fogyasztó rendelkezésére.
ÉLET-MÓD
„Kovász a szíve és a lelke a kenyérnek”
Minél messzebb nyúlunk vissza a gyökereinkhez, annál egészségesebb nyersanyagokat találunk, annál jobb ízű, illatú, annál kevésbé morzsálódó kenyerekre, annál érdekesebb süteményekre bukkanunk.
A jövő a rollerek biztonságos használatáé!
A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
A zöld szállítási megoldások reneszánsza
Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai
A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!
A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal
Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai
Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag
Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra
A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát.
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!
Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.