Életforma.hu


Ahol a kovász is családtag – Sáfi Viki kenyerei

Ahol a kovász is családtag – Sáfi Viki kenyerei 

Van egy apró pékség Budán, ahol két év alatt szívós kitartással valósította meg nagy álmát Sáfi Viki. "A kenyerem" pékség üzlete mögött szobányi kis pékségében süti a vekniket saját receptjei alapján. A vadkovásszal készült kenyereket és illatos péksüteményeket minden nap gyorsan elkapkodják a környékbeli vásárlók. Ha mégis marad valamiből azt jót szível adja a rászorulóknak, vagy épp a buszsofőrnek.
10 érdekesség, amit nem tudtál a kenyérről

10 érdekesség, amit nem tudtál a kenyérről 

Augusztus 20-a hazánk államalapítás ünnepe mellett az Új kenyér ünnepe is. Ennek apropójából összegyűjtöttünk néhány izgalmas információt a kenyérről, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.
Íme az 5 legjobb vidéki pékség, ahová érdemes ellátogatnod

Íme az 5 legjobb vidéki pékség, ahová érdemes ellátogatnod 

Ha szeretsz kirándulni, és odáig vagy a frissen sült kenyérért is, akkor kösd össze a kettőt. Fedezd fel Magyarország látnivalóit, miközben betérsz a legjobb vidéki pékségekbe, hogy megkóstold, milyen finom kenyereket és pékárukat sütnek a helyiek.
Félbarna házikenyér

Félbarna házikenyér 

Sokan gondolják úgy, hogy a járvány miatt otthon kéne kenyeret sütni. Pammer Lívia ad hozzá tippet, amikor ezt írja: mostanában ritkábban sütök búzalisztes házi kenyeret gluténérzékenységem okán, de tegnap bedagasztottam egy veknit. Illatos, ropogós és kívánatos lett, igazi piknikhangulat lett rajtam úrrá, sütöttem mellé angol- és húsos szalonnát, egy kevés lila hagymát szeltem hozzá, és élveztem az illatokat, a látványt.
Kovászreneszánsz

Kovászreneszánsz 

Egyre nő nálunk is az egészségesebb életmód iránti igény. Elmondható, hogy a kovásszal készült termékek új reneszánszukat élik, és egyre többen nyitottak a természetes alapanyagokból, adalékmentesen sütött kenyerekre, zsemlékre, kiflikre - mutat rá a szektort érintő tendenciákot reprezentáló friss kutatás. Mint kiderült, a 18 és 65 év közöttiek több mint fele szerint a hagyományos eljárásokkal készült pékáruk mindenképpen jobb közérzetet nyújtanak.
Gyerekkorunk tuti reggelije

Gyerekkorunk tuti reggelije 

Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!
Hangulatos mediterrán reggeli

Hangulatos mediterrán reggeli 

Van, mikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy saját sütésű rozmaringos kenyér, sonka a jobbikból, mozzarella, zamatos paradicsom , rukkola és egy csepp olivaolaj… egy asztalka a teraszon , pihenős reggelen ráérősen csipegetve, majd egy latte a végén… Ti is szeretitek az ilyen reggeleket? Ezt kérdezi Pammer Lívia!
Ünnepi konyhakémia

Ünnepi konyhakémia 

Az ünnepek közeledtével még a szokásosnál is hangsúlyosabbá válik a konyha szerepe. Hamarosan megkezdődnek a nagy bevásárlások, aktuálissá válik az ünnepi menük megtervezése. Mitől lesz jó a sült hús? Hogyan főzzünk jó tojást, tésztát és virslit? Milyen zsiradékot használjunk? Mi történik a kenyérrel sütés közben? A Laboratorium.hu összeállításból kiderül...
Az vagy nekem, mint testnek a kenyér...

Az vagy nekem, mint testnek a kenyér... 

William Shakespeare gyönyörő sora szinte mindent elmond... 2001-ben a Pékek Világszövetsége döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. Azóta majdnem 30 ország csatlakotott a mozgalomhoz. Ilyenkor adományaikkal segítik a rászorulókat a pékek. 
Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből

Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből 

Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mutaságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet!   

Bolo do caco, a madeirai kenyér 

Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás - nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott... Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől - írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco  egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg - tette hozzá a gasztrobloger. 

Iván barátom kovászos paradicsoma 

Tengerész házaspár barátaink házavatóján kóstoltam (azután megettem az egészet!) ezt a fantasztikus savanyúságot. A kerti grillezés királynője - a házi kolbászkák mellett - ez a kovászos paradicsom volt! Friss, magasított ágyásaikból szedték az alapanyagot, és az íze maga a tökéletesség! Már írtam a kovászos uborkámról, a Larus-féle kovászos zöldbabról, de ez mindent visz! Zöld paradicsom kell hozzá, és azonnal próbáld ki! 

Egyszerű, hagymás kukoricakenyér 

A képeken látható egyszerű és olcsó kenyér kukoricalisztből készült. Nem okvetlenül kell többféle lisztet kevernünk ahhoz, hogy jó, gluténmentes kenyeret ehessünk. Sok esetben ugyanis a gluténmentesen, házilag készíthető kenyerek többféle liszt felhasználásával készülnek. Gyakran azért nem fogunk hozzá az elkészítésükhöz, mert pont olyan, pont annyi lisztfélénk éppen nincs a spájzban. A boltban kapható kenyerek és lisztkeverékek drágák, nem mindenki engedheti meg magának, nem is minden boltban beszerezhetők. Mi most egy nagyon egyszerű, olcsó alternatívát mutatunk azoknak, akik nem idegenkednek a kukoricaliszt használatától. A kukoricaliszt a bolti gluténmentes lisztkeverékek egyik alapvető hozzávalója is, mert glutén nélkül is jól tűri a kelesztést, és a sütést. Tésztáját hagymával ízesítettük, a sikért útifűmaghéjjal pótoltuk.

Cicaanya magos-rozsos kenyere 

Sokszor előfordul velünk, hogy jó lenne összedobni egy jó kis reggelit vagy vacsorát, de mit? Max konyhájában erre remek példákat találunk, de hogy csigázzam a kíváncsiságotokat, először a - mondjuk így - köretet mutatom meg. Pár nap, és jön hozzá a többi!

Besenyő Pita bácsi kedvencei - avagy a kenyérsütés kémiája 

Mitől lesz magasabb a kenyér? Mi alakítja ki az állagát, az anyagát? Mi befolyásolja az élesztőgombák szaporodásának sebességét, a kenyér héjának a színét? Mi történik a dagasztás, a kelesztés és a sütés alatt? A kenyérsütés kémiájában a Laboratorium.hu segít eligazodni.

Padlizsánnal töltött focaccia 

A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.

Ez lesz a "búrozsbuci"? 

Megszületett az első tritikálékenyér. A búza és a rozs keresztezéséből született gabonanövény gazdaságosan, gyengébb talajminőségű területeken termeszthető.  A magas terméshozamú, kiváló ellenállóképességű tritikálét eddig csak takarmányozásra használták, ám egy fiatal magyar kutató szerint az emberi táplálkozásban is nagy jövő várhat a növényre.  

Zöldséges, magvas kenyér 

Egy recept a különleges kenyerek kedvelőinek. Nagyon finom, és nagyon könnyen el is készíthető. Nem igényel patika pontosságú méréseket, nem kell keleszteni, egy-kettőre kész. Időt tulajdonképpen csak a zöldségek aprítása vesz igénybe, minden mást csak össze kell rakni és összegyúrni egy edényben.

Mediterrán töltött kenyér a barátoknak 

Igazi különlegesség, mert nemcsak a töltelék finom és érdekes, hanem a kenyértésztát is magunk gyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük. Ráérős ünnepnapokra való menü, éppúgy megfelel egy könnyű ebédnek, mint egy baráti társaságban elköltött vacsorának. Nem igazán bonyolult, és hidd el, mindenki odáig lesz tőle, no meg a szakácstudományodtól!

Mogyorós kenyér - a gyerekek kedvence 

Nem, ez nem a mogyorókrémes, hanem a benne sült mogyorós kenyér. Kétféle lisztből készült, és a gyerekek uzsonnás dobozának kedvelt lakója lesz. Az otthon sütött finomságnál nincs is jobb!

Süsd meg! Ez a top 5 kenyeres receptünk 

 Az új kenyér ünnepére most összegyűjtöttünk néhány, az oldalunkon korábban megjelentetett különleges kenyérreceptet. Az általatok kedvelt 5 legnépszerűbbet most ismét közreadjuk, hogy legyen ismét sünivalótok...

Mindennapi kenyerünket... 

Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe is. Mi az alapanyagot, azaz a lisztet fókuszba állítva vizsgáljuk meg a kenyeret.

Lesz még 31 szép nyári napunk...? 

Elszökik a nyár, búcsúzik a nyár, hol van az a nyár...hallom fülemben a slágereket, és kapok is a fejemhez, hogy hiszen csak nem régen kezdődött el, és lám az utolsó hónapjába léptünk. Vajon mit hoz nekünk a következő 31 nap? Nos, rajtunk is múlik, hogyan is múlik...

Fogyókúra - kenyérrel! 

Nyakunkon a strandszezon, és ha máskor nem, ilyenkor az emberek egy része drasztikus fogyókúrába kezd. A cél, hogy minél jobban mutassanak a fürdőruhában, eltűnjenek róluk a kisebb-nagyobb úszógumik. Az örült diétázásnak gyakran a legelső „áldozata” a kenyér lesz. Kár! - állítja a JÓkenyér szakértője. 

Márti sörös kenyere 

Remek kenyérrecepttel hívott fel egy barátnőm nemrégiben. Egy rádióműsorban hallotta az alábbiakat, és hogy nekem ezt azonnal ki kell próbálnom, annál is inkább, mert bevallom, nekem még nem sikerült otthon igazán jó kenyeret sütnöm! Ezúttal azonban nincs kovász, meg ilyesmi, van viszont finom barna sör, amit nagyon szeretek! Itt a próba eredménye!    

Pirított magos kenyér curryvel 

Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. - Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni... - ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!

Lelke van a kenyérnek is! Ez biztos! 

David Seboek a Szex és New York sorozat egyik kedvenc pékségében tanulta meg az alapokat, Franciaországban a pékművészet mesterfogásait sajátította el, saját éttermében, Budapesten pedig már több mint 15 éve süti maga a kenyeret!

Diós kenyér 

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom - és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept 

Ez a kenyér olcsó, laza, nem nehéz, nem elrághatatlanul kemény, nem savanykás, ahogy azt sokszor a vásárolt kenyereknél tapasztaljuk. Azért persze nem olyan, mint a finomított fehér lisztből készülő, annál tömörebb kicsit rendkívül intenzív ízű, magas tápértékű, laktató, másnap is finom, nem morzsálódó, szépen szeletelhető.

Mediterrán kukoricakenyér 

A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?

Az új Élelmiszerkönyv – mit jelent ez a tudatos vásárlónak? 

A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb a társadalmi igény a jó minőségű élelmiszerek, így a sütőipari termékek iránt is. Ennek szem előtt tartásával több kenyerekre vonatkozó szabályozás újul meg idén, aminek köszönhetően jobb minőségűek lesznek a kenyerek, illetve a vásárlók lényegesen több információhoz juthatnak a vásárolni kívánt termékről. Bár sok cikk jelent meg ezekről a változásokról a médiában, a JÓkenyérnél mégis fontosnak tartjuk, hogy összefoglaljuk azokat a lényeges pontokat, amelyekkel egy tudatos vásárlónak tisztában kell lennie.

Krumplis-diós kenyér 

Szeretek kenyeret sütni, szeretem tudni, mi van a kenyérben. Jó ideje a kenyérsütő gépet már csak dagasztásra, kelesztésre használom, a tészta a sütőben sül aztán ropogós héjúra.

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással 

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.

Szendvicset készítene? Ötleteket adunk hozzá! 

Az év utolsó éjszakáján mindenki izgatott, nagy a jövés-menés, házibuliból házibuliba jár az ember, otthon pedig nem lehet tudni kik és hányan toppannak be. Lelki szemeink előtt megjelenik a ropogós malacpecsenye és az éjféli dupla adag székelykáposzta. Vagy mégsem?

Milyen pékáru kerüljön az asztalunkra? 

Egyre tudatosabbá válnak a hazai vásárlók a pékáruk vásárlásakor. A többség mindinkább a termékek fajtája alapján választja ki azt, hogy mi kerül otthon az asztalra – derül ki a Jókenyér idén novemberben, 750 fő bevonásával készített, országos, online kutatásából.

Pitakenyér készítése házilag 

Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, a shakshuka, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.

Ír szódás kenyér 

Személyes ismeretségünk egy New Jersey-i pékségben köttetett, amely pékség arról híres, hogy az üzembe a vásárlók bemehetnek, és az állványokról maguk választhatják ki a számukra szimpatikus kenyereket, pékárukat, de akár abból a gépből is kikapkodhatják a forró péksüteményt, amelynek futószalagjáról azok tűzforróan kisétálnak a kemencéből.

Gyökérkenyér hosszú kelesztési idővel 

Ősi eljárással készülő kenyér, van ugyan benne élesztő, de kevesebb, mintha csak egy órát kelne. 12 órán át kell nyugton hagyni, csodálatos bélszerkezettel hálálja meg a nem törődést. Nevét arról kapta, hogy a csavarások következtében kicsit hasonlít a fa gyökerére.

A karamellás tejpuding esete a szikkadt kenyérrel 

Sose gondoltam volna, hogy a szikkadt kenyérből ilyen isteni és mutatós desszertet lehet készíteni. Ezt a finomságot egy receptkártyán találta egyik ismerősöm, és azonnal tovább is passzolta nekem. Latin-Amerikában ez egy nagyon kedvelt családi édesség. Rövidebb ideig tart elkészíteni, mint elolvasni!

Amit a kenyértárolásról tudnod kell... 

Megint kiszáradt a kenyér? Elszámoltuk magunkat, és megpenészedett a maradék?  Mutatunk néhány trükköt, amivel meghosszabbíthatjuk a pékáruk életét, a maradékokat pedig újrahasznosíthatjuk. Soroljuk!

Sajtos-kelkáposztás kenyérleves 

Kenyeret sosem dobunk ki! - mondta nagyanyám, aki sokféle módon tudta újrahasznosítani. A tőle tanult,vagy a már azóta megismert praktikákkal jó magam is gyakran feldolgozom. Ezt a káposztaleveses változatot az egyik áruházlánc receptkártyáján találtam. Én már megfőztem. Engem már megfőzött!

Toast kenyéren sült gomba - 20 perc alatt 

Ha unod már a bundás kenyeret, mutatunk egy fantasztikus ötletet, hogyan használd fel a kissé megszáradt kenyeret. Mindössze egy kis gombát kell venned hazafelé, és 20 perc alatt egy fantasztikus vacsorát dobhatsz össze a családnak.  

Pannonhalmi pálinkás a nyerő! 

A Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az ország idei tortája, amit 39 alkotás közül választottak ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász ínyencségét augusztus 20. után lehet megkóstolni. - adta hírül a lajk.hu.

Amikor még egy rágó is életveszélyes lehet 

Minden ötvenedik ember hordozza azt a hibás gént, ami a gyógyíthatatlan aminosav-anyagcserezavar betegség, a fenilketonuria (PKU) kialakulásáért felelős. A betegségben szenvedők szervezetében felhalmozódik a lebontatlan fenilalanin, ami gyors lefolyású idegrendszeri és agyi károsodást okoz – kezelés nélkül már az első évben jelentősen csökken az intelligenciaszint, az ötödik év végére pedig az értelmi fogyatékosságot okozó agykárosodás is kialakul.

Melyik kenyér a legegészségesebb? 

Kenyeret nap mint nap fogyasztunk, mégis nagyon keveset tudunk készítési folyamatáról, összetevőiről, fajtáiról. A különféle tévhitek eloszlatásában, a félreértések tisztázásában és nem utolsó sorban az egészséges termékek kiválasztásában most szakember segít.

Házi hagymás teljes kiőrlésű kenyér 

Nehéz igazán jó, 100%-ban teljes kiőrlésű kenyeret találni. Sokkal egyszerűbb és biztosabb, ha mi magunk sütjük.  Ráadásul egy kis hagymával különlegesebbé tehetjük. Számos jótékony hatása mellett a népi gyógyászat a megfázásos betegségek ellenszereként is tekint rá.

Vajas-mentás zöldborsókrém 

A friss zöldborsónál kevés finomabb dolog van. Ha már minden eddig ismert variációban kipróbáltad, most épp itt az ideje, hogy kenyérre kend!

Mert lelke van még a zsíros kenyérnek is... 

Kenyérügyben nem ismerek tréfát. Nem is volt vicces látvány, amikor egy kosárnyit gyűjtöttek be a napközi után a takarítónők. Nem kérdeztem a további sorsát, de eszembe jutott, hogy annak idején minden morzsáját megettük... és hittük, hogy lelke van.