Életforma.hu

GASZTRO

Íme az 5 legjobb vidéki pékség, ahová érdemes ellátogatnod

Ha szeretsz kirándulni, és odáig vagy a frissen sült kenyérért is, akkor kösd össze a kettőt. Fedezd fel Magyarország látnivalóit, miközben betérsz a legjobb vidéki pékségekbe, hogy megkóstold, milyen finom kenyereket és pékárukat sütnek a helyiek.

Búza lelke (Kisapáti)

A Balaton-felvidéken van egy pékség, ami szerdától szombatig várja a kenyér rajongókat, és már a hely neve is mesés. A Búza lelke Kisapáti egyik látványossága, nem csak az ott készült kenyerek miatt. A pékséget üzemeltető hölgy, Bea ugyanis Budapestről költözött le. Az egykori zenepedagógus, karvezető, majd kulturális menedzser élete legjobb döntése volt, hogy a Szent-György hegy mellett találta meg élete új célját. A kovászos kenyerek mellett csodálatos péksüteményeket is ehetünk nála. A friss sütések között sokszor van foccaccia, bagett, galette és egyéb különleges pékáru is.

fotó: https://www.facebook.com/buzalelke/

 

Andriska Pékbisztró  (Kővágóőrs)

Amikor Andriska rátalált a kővágóörsi pékség egykori poros épületére, még nem gondolta, hogy ilyen nyüzsgő életet varázsol majd a környékre. Andris nem vendégházat vagy nyári lakot nyitott itt, hanem folytatta a hagyományt. Ebben felesége Zsófi segíti, a legnagyobb kritikusuk pedig kisfiuk. A Pékbisztró kenyerei régi hagyományok mentén készülnek, de a kenyerekben, pékárukban ott az új lendület is. Bőven van miből választani, de érdemes sietni, mert a reggel 7-től nyitó pékségben (kedd-szerda kivételével) gyorsan elfogynak a finomságok.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Andriska Pékbisztró (@andriska_pekbisztro) által megosztott bejegyzés

Emmarozs (Szeged)

A pandémia kellős közepén, 2020 novemberében nyílt meg az Emmarozs pékség Szegeden, ami Szénási Enikő Lilla álmainak megvalósulása. Az egykori vállalati szférában dolgozó tulajdonos Lyonban járt egyetemre, és nagyon szereti a francia gasztronómiát, innen jött a francia vonal. A leveles péksütemények meghódították a szegediek szívét, nagy igény van a városban ezekre az ínyencségekre. A kovászos kenyerek és bagettek mellett a pékségben még croissant, pain au chocolat, palmier, francia fahéjas csiga, madelaine is kapható.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EMMAROZS (@emmarozs) által megosztott bejegyzés

 

Marmorstein pékség (Érd és Tata)

Az idén 11. születésnapját ünneplő, elsősorban kenyérsütéssel foglalkozó pékség fatüzelésű kemencékben készíti a természetes kovászos kenyereket, és péksüteményeket. Budapesten több üzletük is található, de szerencsére már vidéken is fellelhetőek a termékeik. Érden és Tatán is kaphatóak a kalácsaik, kenyereik, bagettjeik, és karácsonykor bejglit is sütnek.

fotó: marmorstein pékség Facebook oldala

Mákmoiselle pékség (Veszprém)

A karantén ideje alatt nyílt meg Veszprém első kovászos péksége, ahol biolisztből adalék, térfogatnövelők és színezékektől mentes kenyereket árulnak. A hangulatos üzlet gyorsan a helyiek kedvence lett, hiszen a pékség kávézó is egyben. A műhelybe mi is bepillanthatunk, egy üvegablakon keresztül megnézhetjük, hogyan készítik a kovászos kenyereket és péksüteményeket a pékek.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.