Malvin az én saját nevelésű természetes kovászom, akit hónapok óta etetgetek, és sütöm vele a kenyereket. Ha közelebbről is szeretnél megismerkedni vele, itt megteheted!
Hozzávalók a kenyérhez :
- 40 deka fehér búzaliszt
- 20 deka rozskovász
- 10 deka világos rozsliszt
- 5 deka rétesliszt
- langyos víz
- só
- olivaolaj
Elkészítés:
A 20 deka kovászt a fehér búzalisztből elvett 20 dekányi liszttel és langyos vízzel vegyítettem - kicsit keményebb legyen a tészta mint a galuskatészta - és egy éjszakán keresztül hagytam erősödni, érlelődni.
Reggel a szép buborékosan dolgozó tésztához hozzáadtam a maradék 20 deka fehér búzalisztet, a 10 deka világos rozslisztet, az 5 deka réteslisztet, a sót ( egy evőkanálnyit ) és egy evőkanálnyi olivaolajat. Annyi langyos vizet adtam hozzá, hogy ne ragacsos, de ne is kemény tésztám legyen. Kézzel megfogva kellemesen ruganyos, sima tésztát dagasztottam. Ezután olivaolajjal kikent kelesztőtálba tettem a tésztát, négyszer hajtogattam - félóránként olivaolajos kézzel -, ezután formáztam majd egy ruhával kibélelt lisztezett kelesztőkosárban körülbelül a duplájára kelesztettem. A sütőt vaslábassal együtt 230 fokra felmelegítettem, a kenyeret szilikonos sütőpapírra fektettem és a forró vaslábasba helyeztem. 230 fokon sült 10 percig, majd 210 fokra mérsékelve a hőfokot további 35 percig sütöttem. Csodás, ropogós kenyér lett, olyan illattal ami a régmúlt időket juttatta eszembe. Ahogy a kés végigszaladt a szeleteken, ahogy ropogott, és a héjról lepergett néhány kéregdarab a nagypapa jutott eszembe mikor vágta a kenyeret nekünk, és készítette a katonákat hol friss szalonnával, hol kolbászdarabkákkal…