Életforma.hu

GASZTRO

Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való

Furmint a február bora. Ez a szőlő elsősorban Tokaj nevéhez főződik, de a helyzet lassan, de biztosan változik. Például Esztergomtól pár kilométerre, a  Garam mentén alig tíz hektáron gazdálkodik Bott Frigyes. Neki köszönhetjük, hogy a felvidéki Muzslai borvidék bejegyezte nevét Európa bortérképére - derült ki Wineglass Sajtóklub kóstolóján.

Garam mente, Kép: www.bottfrigyes.sk

Több száz éves levéltári adatok, pincefalvak bizonyítják, hogy a Duna-Garam-Ipoly ölelésében virágzó szőlőskertjei voltak az egyháznak. A prímási birtokok központja Esztergom volt. Elsősorban a muzslai ültetvényeket említik, de ismert volt Béla, Garamkövesd, Kürt és Helemba környéke is. Rendkívül egyedi mikroklímája, részben andezit, részben agyagos földje és a sok napsütés miatt az ültetvények szépen fejlődtek, már akkor ismert volt - egyebek között - az ott készült furmint.

Garam mente és a szőlő, Kép:: www.bottfrigyes.sk

12 éve ezen a vidéken gazdálkodik Bott Frigyes. Kedvence a hárslevelű, de azt ő is elismeri, hogy a furmint tükrözi vissza legszebben a környék különleges adottságait. Bott Frigyes, és felesége, Zsuzsa asszony kezdetben csak hobbiként kezdett borászkodni, de rövidesen rájöttek, ez annál sokkal több! Ez egy ÉLETFORMA! Ma mintegy 10 hektáron gazdálkodnak. Évente 40 ezer palack kerül ki a pincéjükből, de ennél többet nem is szeretnének, mert minden erejüket inkább a magasabb minőségre fordítják. Aki odalátogat, nem egy szőlőt és egy pincét talál, hanem egy elbűvölő virágoskertet.

A virágoskert, Kép: www.bottfrigyes.sk

Biodinamikus termesztést folytatnak. Ez nem azt jelenti, hogy tudják, mivel kell permetezni, hanem azt, hogyan kerül egységbe a természet. A tőkék közé például gyógynövényeket vetnek, ültetnek. Óriási figyelmet fordítanak arra, hogy teljesen élővé varázsolják a takarónövényzetet. A csalánból, a zsurlóból gyógyteák készülnek. A maradékból saját komposztot kevernek. Azt tapasztalták, hogy ezzel a gondolkodásmóddal tudják szabályozni a szőlő zöldjét, a fürtök tömörségét. Az ilyen szőlőszemnek vastagabb a héja, ezért jobban ellenáll a betegségeknek. Azt vallják, a szőlőben csak a madár fütyüljön, a szél susogjon, a dal, a muzsika a pincébe való!

Bott Frigyes és a furmint, Kép: László Márta

Bott Frigyes szerint a Garam mente gasztronómiája egyelőre elmarad a kívánttól, azért felesége, Zsuzsa asszony segít: mindegyik palackhoz adott nekem egy-egy tippet is.

Üzenet a palackból
Öt csúcsboruk rövidesen új ruhát, vagyis új címkét kap a nagypapa emlékére. A történet a második világháborúig nyúlik vissza, amikor férfit szó nélkül elvitték hadifogolynak. Valahol Románia földjén járt már, amikor a vasúti vagon egyik sarkában talált egy üveget. Gyorsan előkapott egy papírdarabot. Ráírta a nagymama nevét, címét és egyetlen szót: élek. Kidobta a vagonból, és csodák csodája, valaki megtalálta, és a papírdarabot elküldte a címzettnek. Ezek a palackok is az életet hirdetik majd, név helyett minden címkén egy üzenetet olvashatunk majd...

Egészfürtös préseléssel indult a 2017-es furmintjuk karrierje. Elegáns, gazdag gyümölcsös ízvilágú borukat szárnyasokhoz, elsősorban a csirkés fogásokhoz ajánlotta.

A 2017-es hárslevelűt még szűrték, a 2018-as már szűretlenül készült. Friss, kellemes ízvilágú bor, amit komolyabb ételekhez, sertéshez, főként mangalicához ajánlott a feleség.

Bott Frigyes 2017-es hárslevelője, Kép: László Márta

A gazdának először nagyon ízlett a 2017-es rajnai rizling, de kiderült tőle inkább a tradicionális, történelmi borokat várják el. Ennek ellenére Bott Frigyes szerint rendkívül ígéretes ez a bor, szinte nulla az almasavtartalma, vagyis nem öregszik! Lassan kortyold, mert úgy teljesedik ki a szájban! Zsuzsa asszony halételekhez ajánlja.

Kézzel palackozták a 2017-es szűretlen Rajnai-Sauvignon Blanc-t. Olyan jól sikerült, hogy nagyon gyorsan elfogyott. Különösen a füstölt húsok kísérője a kandalló mellett, vagy a teraszon üldögélve.

Super Granum, Kép: László Márta

Hárs-furmint-juhfark házasításából született a Super Granum 20016-os magnum. A következő évben nem készítettek, de 2018-ban újra nekiláttak. A gazda büszke rá, mint mondja, ezt szívesen letenné mindenki asztalára, mert ez jellemzi legjobban a borvidéket. Jól kíséri a például a mangalicás fogásokat.

Bott Frigyes szerint a 2017-es Pinot Noir olyan, mint az első szerelem: nem lehet elfelejteni - ez egy életérzés. Gyönyörű rubin színe van a csókaszőlőből készült bornak. Érett, testes, száraz, jól kijönnek a gyümölcsös ízek. Minden kacsából, bárányból, mangalicából készült fogáshoz kiváló.

Ugyanez az ételpárosítás érvényes a 2017-es kékfrankosra. Ennek is gyönyörű a színe, kiteljesedett az ízvilága, de a gazda szerint még nagyon fiatal. Kell még neki két év, hogy teljesen megmutassa magát. Friss, virgonc bor!

Ilyen a háromlaki Zsirai
Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban.

Gyönyörű színe fogott meg a Super Granum Red 2016 magnumnak. Legjobb hordóikból válogatott kékfrankos-Pinot Noir-kadarka házasítása. Majd csak márciustól lehet kapni, de akkor feltétlenül egy finom steakhez ajánlja Zsuzsa asszony.

A Bott borok karrierje Magyarországon át vezetett Európába. Szűretlen italaik egyharmada Budapestre, például a Mák Bisztróba kerül. Csak remélhetjük, hogy hamarosan a Muzslai borvidék éttermeinek séfjei is követik sikereiket.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.