Életforma.hu

GASZTRO

Egy életmű, amit mindenki szeret

Életműdíjat kapott az újszilvási Bolyhos László. A Pálinka Nemzeti Tanács elismerését az országos pálinkaversenyen vehette át a Parlamentben, amikor kihirdették 2018 legjobb pálinkáját. Bár a legjobb itóka díját idén a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el, de Magyarország legjobb, 10 ezer palack feletti pálinkája a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett. 

Bolyhos ágys szilva a parlamenti bemutatón, Kép: László Márta

Újszilvást a 4-esen, Budapestről Szolnok felé Abony és Újszász előtt, balra találod. Kedves, csendes, virágos kis település. Alig hinné el az ember, hogy a sok petúnia és muskátli mögött bukkanhatunk rá az ország az egyik legismertebb, legkedveltebb pálinkafőzdéjére. Fantasztikus rézüstök, kényelmes parkolók várják a kóstolókat.

Bolyhos László ott, Újszilváson született 1953-ben. Akkor a szülők úgy látták jónak, ha a fú tanul valami "rendes" szakmát, így lett asztalos. Később azonban a vendéglátóiparban látta jövőjét, majd 1994-ben döntött a pálinkafőzés mellett. Családi receptjeit kezdte használni, aminek döbbenetes sikere lett. Jómagam sem felejtem el azt az ágyas cigánymeggyett, amit annak idején a gyulai pálinkafesztiválon kóstolttam, és örök kedvencemmé vált!

Egyre híresebbek lettek a 2003-ban kedődött pünkösdi pálinkakóstolók, amiket nemcsak a minőségi pálinka népszerűsítésére talált ki, hanem a kulturált italfogyasztás megismertetését is szerette volna elismertetni. A 12. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválon már több mint 25 ezren vettek részt!!! Az ország minden tájáról jönnek már a vendégek!

Bolyhos László és életműdíja, Kép: László Márta

Bolyhos László ugyan ma a világ egyik legismertebb pálinkamestere, és manufaktúra tulajdonosa, de megmaradt ugyanolyan szerény, szakmája, hivatása iránti elkötelezett embernek, mint a kezdetekkor. A parlamenti kitüntetés után így nyilatkozott a ceglédi tévés kollégáknak.

- Viccesen mondhatnám, hogy ez már az öregség jele, de köszönök mindent azoknak az embereknek, akik segítették az ötletgazdát, hogy ezt a díjat megkapjam. Nagyon örülök neki, mert egy kis községből Újszilvásról jöttem, és én az életbe se gondoltam volna, hogy én ide a Parlamentbe fel fogok jutni, nem még hogy ki legyek tüntetve! -

Kedves pálinkakedvelők! Ezen a szép ünnepen koccintsatok egy igazán különleges, finom pálinkával! És ha azt hiszitek, hogy ez csak a férfiak joga lehet, tévedtek! A 2018-as Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, ahol 48 pálinkaház 307 tételét kóstolták végig a bírák, csak úgy taroltak a csinos hölgyek a díjátadón...

Meghökkentő! Ilyenek a magyar esküvők!
Pálinkás nemzet vagyunk: ez fogy a legjobban az esküvőkön is – derült ki az egyik legismertebb szálláskereső portál felmérésből. Éjfélkor minden második lakodalmon töltött káposztát tálalnak fel. A szállásadók kétharmadánál alkudozik a pár az esküvő költségeiről, de nem ritka az sem, hogy az eseményt lemondják a frigy meghiúsulása miatt. Bunyóra, pofozkodásra, sértődésre és detoxra is volt már példa esküvőn.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.