Életforma.hu

GASZTRO

A pálinka a mi igazi szenvedélyünk

Évszázados hagyománya van hazánkban a pálinkafogyasztásnak, és a tradíciók mellett az aromás ital manapság divatossá is válik. A modern, tiszta, illatos párlatoknak helyük van egy baráti beszélgetésen éppúgy, mint bármilyen elegáns vacsoraasztalnál.

A hungarikumot védő szigorú törvényi előírás értelmében a pálinka elnevezés csak százszázalékos gyümölcspárlatokra alkalmazható, melyek nem tartalmaznak finomszeszt és aromát, és alkoholfokuk legalább 37,5 százalék. Az e feltételeknek való megfelelés azonban kevés a pálinka név kiérdemléséhez, mert egy uniós jogszabály előírja, hogy e név használatára csak Magyarország és négy osztrák tartomány jogosult a világon.

Az ital milyenségét az országon belül is meghatározza, hogy melyik tájegységhez köthető. A Zempléni-hegység nyugati peremén elhelyezkedő Boldogkőváralja és térsége az eredetvédett gönci barack termőhelye. Az ebből készült pálinka gyümölcsös, friss íze adta az ötletet két fiatal házaspárnak, hogy pálinkakészítésbe fogjanak. A Bestillo alapítói közül hárman a festői szépségű településről származnak, így a pálinkakészítés szeretete mellett az indulástól céljuk volt szülőföldjük támogatása is.

 Modern minőség

A Bestillo 2006-ban jelent meg saját portékájával a piacon, fő termékként természetesen gönci barackpálinkával, de számos más gyümölcs - piros vilmoskörte, szilva, cigánymeggy, fekete ribizli, birs, szeder, málna, kökény - színesíti a palettát. A párlatok 40 fokos alkoholtartalma segíti az ízek és illatok kiteljesedését úgy, hogy közben nem veszi el az ital jellegzetes erejét. A legmodernebb technológiával, úgynevezett egyutas lepárlással minden főzéskor egyenletes minőségű ital készül. Bár az, hogy mennyire lesz jó, legnagyobb részben már a főzés előtt eldől. A pálinka lelkét ugyanis a kiváló alapanyag adja. Igazán jó párlat csak gondosan válogatott, tisztított, éppen megfelelően érett gyümölcsből készülhet. A kiváló minőségű ital létrehozásához az is elengedhetetlen, hogy csak az igazi pálinkát, az úgynevezett középpárlatot használják fel. A szúrós szagú előpárlat és a fáradt utópárlat elkülönítése nagy szakértelmet igényel. Mivel ezekből kis mennyiség is elronthatja a palackba kerülő ital ízét, a Bestillo szakemberei úgy gondolják, inkább néhány csepp kiváló nedű menjen veszendőbe, mintsem romoljon a pálinka minősége. Nívós pálinkához tehát sok minden kell - egyetlen, három és fél decis palackhoz például fajtától függően három vagy akár hat kilogramm gyümölcs - aminek bizony ára is van.

A gondos, áldozatos munkának hamarosan eredménye is lett. A Bestillo pálinkái már az első évben elnyerték a magyar Hundeszt verseny négy Champion-díját, öt arany-, három ezüst- és egy bronzérmét. A 2007-es gyenge gyümölcstermés miatt a nemzetközi Destillata versenyen csupán hét termékkel neveztek, de ezek közül a cég egyik újdonsága, a sárgamuskotály-seprőpárlat aranyérmet szerzett a több mint ezerötszáz nevezett ital között. Az idei Gyulai Pálinkaverseny sem okozott csalódást, a málna- és szilvapálinka 2008-ban Champion-díjas, kategóriájának legjobbja lett. A Bestillo szakemberei és főzőmestere, Czakó Gábor az alapízek minőségének fenntartása mellett folyamatosan kísérleteznek újabb gyümölcsökkel, idén már kóstolható a muskotályos szőlőpálinka, de a tervek között olyan, hazánkban vadon termő gyümölcsök felhasználása is szerepel, mint a madárberkenye vagy a som.

Elérhetőség

Bestillo

Boldogkő-Fruit Kft.

3885 Boldogkőváralja, Béke u. 31.

Telefon/fax: 06 (46) 306-628

www.bestillo.hu

A cikk a Piac és Profit 2008. novemberi számának NHD rovatában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.