A hungarikumot védő szigorú törvényi előírás értelmében a pálinka elnevezés csak százszázalékos gyümölcspárlatokra alkalmazható, melyek nem tartalmaznak finomszeszt és aromát, és alkoholfokuk legalább 37,5 százalék. Az e feltételeknek való megfelelés azonban kevés a pálinka név kiérdemléséhez, mert egy uniós jogszabály előírja, hogy e név használatára csak Magyarország és négy osztrák tartomány jogosult a világon.
Az ital milyenségét az országon belül is meghatározza, hogy melyik tájegységhez köthető. A Zempléni-hegység nyugati peremén elhelyezkedő Boldogkőváralja és térsége az eredetvédett gönci barack termőhelye. Az ebből készült pálinka gyümölcsös, friss íze adta az ötletet két fiatal házaspárnak, hogy pálinkakészítésbe fogjanak. A Bestillo alapítói közül hárman a festői szépségű településről származnak, így a pálinkakészítés szeretete mellett az indulástól céljuk volt szülőföldjük támogatása is.
Modern minőség
A Bestillo 2006-ban jelent meg saját portékájával a piacon, fő termékként természetesen gönci barackpálinkával, de számos más gyümölcs - piros vilmoskörte, szilva, cigánymeggy, fekete ribizli, birs, szeder, málna, kökény - színesíti a palettát. A párlatok 40 fokos alkoholtartalma segíti az ízek és illatok kiteljesedését úgy, hogy közben nem veszi el az ital jellegzetes erejét. A legmodernebb technológiával, úgynevezett egyutas lepárlással minden főzéskor egyenletes minőségű ital készül. Bár az, hogy mennyire lesz jó, legnagyobb részben már a főzés előtt eldől. A pálinka lelkét ugyanis a kiváló alapanyag adja. Igazán jó párlat csak gondosan válogatott, tisztított, éppen megfelelően érett gyümölcsből készülhet. A kiváló minőségű ital létrehozásához az is elengedhetetlen, hogy csak az igazi pálinkát, az úgynevezett középpárlatot használják fel. A szúrós szagú előpárlat és a fáradt utópárlat elkülönítése nagy szakértelmet igényel. Mivel ezekből kis mennyiség is elronthatja a palackba kerülő ital ízét, a Bestillo szakemberei úgy gondolják, inkább néhány csepp kiváló nedű menjen veszendőbe, mintsem romoljon a pálinka minősége. Nívós pálinkához tehát sok minden kell - egyetlen, három és fél decis palackhoz például fajtától függően három vagy akár hat kilogramm gyümölcs - aminek bizony ára is van.
A gondos, áldozatos munkának hamarosan eredménye is lett. A Bestillo pálinkái már az első évben elnyerték a magyar Hundeszt verseny négy Champion-díját, öt arany-, három ezüst- és egy bronzérmét. A 2007-es gyenge gyümölcstermés miatt a nemzetközi Destillata versenyen csupán hét termékkel neveztek, de ezek közül a cég egyik újdonsága, a sárgamuskotály-seprőpárlat aranyérmet szerzett a több mint ezerötszáz nevezett ital között. Az idei Gyulai Pálinkaverseny sem okozott csalódást, a málna- és szilvapálinka 2008-ban Champion-díjas, kategóriájának legjobbja lett. A Bestillo szakemberei és főzőmestere, Czakó Gábor az alapízek minőségének fenntartása mellett folyamatosan kísérleteznek újabb gyümölcsökkel, idén már kóstolható a muskotályos szőlőpálinka, de a tervek között olyan, hazánkban vadon termő gyümölcsök felhasználása is szerepel, mint a madárberkenye vagy a som.
Elérhetőség
BestilloBoldogkő-Fruit Kft.
3885 Boldogkőváralja, Béke u. 31.
Telefon/fax: 06 (46) 306-628
A cikk a Piac és Profit 2008. novemberi számának NHD rovatában jelent meg.