Életforma.hu

GASZTRO

A házasítás időszaka a február a borászatokban

A Veszprémi Érseki Pincészetnél már készülnek az új alapborok és a fajtaborok is

A borok címkéit fürkészve gyakran találkozhatunk a cuvée kifejezéssel, ami arra utal, hogy az adott palackban rejlő ital házasítással készült. Mi az a házasítás és miért van rá szükség?

Az eljárás nem jelent mást, mint különböző szőlőfajták – esetleg dűlők – borainak szakszerű összepárosítása annak érdekében, hogy egy izgalmasabb, harmonikusabb és összetettebb bor legyen az eredmény. A Veszprémi Érseki Pincészet alapborai és több fajtabora is házasítással készül, ez a folyamat nemrégiben el is kezdődött. Cél, hogy az eljárás eredményeként még inkább be tudják mutatni a Pincészet két termőterületének – Mindszentkállának és Felsőörsnek – az összességét, hogy igazán finom, jó minőségű balatoni borok készülhessenek - vallja Benesch Antal főborász.

A házasításról

A házasítás ismert és gyakran alkalmazott borkészítési eljárás. Tükrözi egyrészt az adott pincészet termőterületeinek jellemvonásait, de befolyásolja a házasítás jellegét az is, hogy mi a borászi cél. A folyamat lényege röviden: különböző tételek különböző dűlők összepárosítása, úgy, hogy a legjobban bemutassák a fajták és a különböző területek adottságait. Arra törekszünk, hogy az összeházasított borok egymást erősítsék, egy különleges harmóniát kialakítva - összegzi az eljárást Benesch Antal főborász.

A házasításnak, mint borkészítési eljárásnak szigorú szabályai vannak, nagy körültekintést és tudást igénylő folyamat. Ismerni kell hozzá az összeházasítandó fajták és borok tulajdonságait, és a házasítás arányát is meg kell határozni. Amikor feltüntetik a címkén, hogy egy adott cuvée milyen összetevőkből áll, általában a borban a legnagyobb arányban lévő szőlőfajta neve szerepel elsőnek, majd ezt követi a többi összetevő felsorolása, a házasításban lévő arányuk alapján, csökkenő sorrendjében.

A Veszprémi Érseki Pincészet

A Veszprémi Érseki Pincészet házasításai

Februárban kezdődött a Pincészetnél az alapborok és az önálló fajtaborok esetében is a házasítás.  A tavalyi év extrém forróságának hatása teljes mértékben megjelenik borainkban. Szüret végén még reméltem, most már biztosan kijelenthetem, hogy lesznek különlegességek a boraink között. Fehér birtokborunk esetében - a 2021-es évjárathoz hasonlóan - a Rajnai Rizling és Olaszrizling lesz hangsúlyos, és „fűszerként” megjelenik majd benne egy kis Sauvignon Blanc. Törekszünk arra, hogy – az előző évekhez hasonlóan – megtaláljuk az igazi balatoni bor receptjét – magyarázta Benesch Antal.  A főborász elmondta azt is, hogy az Érseki Pincészet Sauvignon Blanc és Rajnai Rizling fajtaborai idén is két dűlő és különböző klónok házasításából fognak állni. 2022 őszén sikerült mindszentkállai birtokukról biológiai érésű (teljesen beérett) Rajnai Rizlinget szüretelni, így biztosan ki tudnak hozni egy prémium kategóriás, kis tétel számú Rajnai Rizlinget, amit minimum fél évre eltesznek palackos érlelésre - tette hozzá a főborász.

A Veszprémi Érseki Pincészetről

Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (illetve jogelődje a Veszprémi Püspökség). Az Érseki Pincészet mai napig két, saját tulajdonú birtokon - a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken a Káli medencében található Mindszentkállán - folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve történik. A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal.

Ezt is olvasd el:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.