Életforma.hu


Így szüretelt a magyar

Így szüretelt a magyar 

A szüret több mint mezőgazdasági munka, társasági esemény, amelyen még ma is összejön a család, a távolabb élő rokonok, barátok. A szorgos munka után jöhet a mustkészítés, evés, ivás, dínom-dánom. A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével idén augusztus közepén kezdődött el a szüreti szezon Magyarországon, ami régióktól és fajtáktól függően akár november végéig is eltarthat. Jöjjön most egy kis visszatekintés a múltba: hogyan szüreteltünk régen és ma.
Mustban párolt hátszínszelet

Mustban párolt hátszínszelet 

Megérkezett az ősz és vele a szüretek ideje. Hoztunk is egy különleges receptet, melyhez bizony kell egy kis must is. Gondoltad volna, hogy a bor alapanyaga ilyen sokrétűen felhasználható?
Elkészült az első Hungarikum-koktél

Elkészült az első Hungarikum-koktél 

Az angolok gin-tonikot isznak, a mexikóiak margaritát, az olaszok martinit, a kubaiak választhatnak, hogy cuba libret, vagy mohijot. Számos nemzetnek megvan tehát a maga saját koktélja, melynek alapanya az adott ország valamely párlata. Egy hazai pincészet úgy döntött, lesz nekünk is magyar koktélunk!
Egész évben erre vártunk!

Egész évben erre vártunk! 

Sok munkát ad a szüret, rengeteg dolgot kell ilyenkor összehangolni, hogy minden gördülékenyen menjen. A Balaton mellett gazdálkodó Bujdosó Feri most elmeséli, hogy néz ki egy napjuk az év számunkra legfontosabb időszakában. Elsőre egy idilli kép tárul elénk, de ha belegondolunk, irdatlan kemény munka áll mögötte.
Bárányos szüreti pörkölt Mártinál

Bárányos szüreti pörkölt Mártinál 

Nincs nagyobb kincs, mint szüretkor mustot kóstolni! Nagyon ritkán adatik meg, de ha teheted, használd ki a lehetőséget! A bárányhús meg egyenesen kívánja a mustot, de elárulom, lehet borral is készíteni, és a bárány helyett marhapacsnit vagy sertésolt használni! Eddig mind bejött!   
Mustáros-murcis tepsis csirkém

Mustáros-murcis tepsis csirkém 

Nincs ennél egyszerűbb fogás, ha gyorsan akarsz látványos ebédet vagy vacsorát tálalni. Dobj mindent egy tepsibe, és egy óra múlva minden pasit leveszel a lábáról! Kínálj mellé egy kis rozét... Már csak némi gyertya, halk zene, és egy csini ruha kell... Pompás lesz az estéd!      
Imre bácsi grillezett kecskesajtja tavaszi virágsalátával és mustban párolt körtével

Imre bácsi grillezett kecskesajtja tavaszi virágsalátával és mustban párolt körtével 

Szemem-szám eláll, valahányszor Badacsonyból lenézek a tóra! Mindig valami földön túli boldogság áraszt el! Ott kiülni egy teraszra, borozgatni, maga a gyönyörűség! És ha már mindez együtt van, haraphatunk is valamit! Itt van példálul Imre bácsi páratlan kecskesajtja! Meg kell kóstolnod!  
A borok királya, a királyok bora

A borok királya, a királyok bora 

Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?
Mustban pácolt libacomb

Mustban pácolt libacomb 

Márton napján libát kell enni a hagyomány szerint, aki nem teszi, éhezik jövőre. Ha pedig már ünnepi liba, legyen valami különleges, őszi hangulata!
Szőlős-mustos kacsamellek recept

Szőlős-mustos kacsamellek recept 

A nyár végéhez kötődő kevés jó dolgok egyike, hogy beköszönt a szőlő szezonja. Nem csak magában finom, változatos ételekhez is felhasználható ez a gyümölcs.