Életforma.hu

GASZTRO

Melyik borfajtánál jó az, ha idősebb, melyiknél, ha fiatal?

Fontos-e tudni, hogy milyen évjáratú bort választunk, iszunk? Melyik borfajtánál jó az, ha idősebb, s melyiknél, ha fiatal a bor? Sok borász rákényszerül sajnos, hogy mielőbb piacra dobja borait, ez azonban ne tévessze meg Önöket. Egy bor nem attól jó, hogy milyen szép "lesz", hanem, hogy milyen élvezetes a fogyasztáskor. 

Már gyanakszom, hogy rossz éttermet, vendéglőt választottam, ha kinyitom az étlapot/borlapot, s a borok mellett nincs feltüntve az évjárat. Végképp elmegy a kedvem, s felbosszant, ha ráadásul a felszolgáló évjárat megjelölése nélkül ajánlja a bort, s ha rákérdezek, akkor sem tudja.

De vajon miért fontos tudni, hogy milyen évjáratú bort választunk, iszunk? Melyik borfajtánál jó az, ha idősebb, s melyiknél, ha fiatal a bor?

Az évjáratoknak két szempontból is jelentőségük van.

Egyrészt a válasz nagyon egyszerű: a szőlő - és azáltal a bor - minőségét nagymértékben befolyásolja az időjárás, a napsütéses napok és az esős időszakok. Ráadásul ez még borvidékenként is más-más lehet, illetve más-más hatást gyakorolhat a szőlőre, és így a borra.

Így azután a borászok igyekeznek jóban lenni az égiekkel, s hol napsütésért, hol esőért imádkoznak. Ennek ellenére - mint tapasztaljuk - elég változékony az időjárás kis hazánkban, így azután nincs két egyforma évjárat. Az is előfordul, hogy míg az egyik borvidéken, például délen, Villányban jó évjáratot szüretelnek, addig az egri borvidéken nem olyan kiváló lesz a termés ugyanabban az évben. Hogy melyek a jó évjáratok, azt persze nem lehet (vagy legalábbis nehéz mindegyiket, legfeljebb kedvenc borvidékünkét) megjegyezni. Ám beszerezhetők, például a Magyar Borok Házában, olyan ügyes kis naptárak, amelyeken fel van tüntetve, hogy melyik borvidéken, melyeik évjárat milyen minőséget eredményezett, az elmúlt évtizedekben.

Az évjáratok fontosságának másik szempontja már izgalmasabb, és bonyolultabb is. Ez pedig, a borfajták és koruk összefüggése. Van, amelyik fajtánál egyértelműen meghatározható, van, amelyiknél én is csupán iránymutatást tudok adni, hiszen függ a technológiától is. De nézzük sorban:

1.) Fehér borok:

Miután ma már általában reduktív technológiával készülnek, ezért a tiszta, egyfajtájú borok frissen, 1-2 évesen a legzamatosabbak, illatosak, gyümölcsösek. Kivételt képez talán a tramini, mely érettebben, 2-3 vagy félédes, édes változatban akár több évesen a legszebb. A kettő, vagy több fajta házasításával készülő cuvée-knek azonban jó egy kis összeérés, így az ilyenek 2-3 éves korukban mutatják a legszebb formájukat. Több fehér borfajtát (elsősorban chardonnay-t, de olaszrizlinggel, sőt szürkebaráttal is találkoztam már) érlelnek új, barrique hordóban, így ezek sokszor 2-3 éves koruk előtt meg sem jelennek a piacon, s a hordós érlelés hatására még 4-5 éves korukban is csodálatosak. (sőt ha egy-egy szép fajtával találkozunk, nyugodtan eltehetjük még 1-2 évre.)

2.) Rosé borok:

Az igazán finom rosé üde, könnyű, természetesen szénsavas. Ezt a formáját csak új korában mutatja, azaz roséból mindig a legfrissebb évjáratot válasszuk.  A 2 éves rosék még őrzik gyümölcsösségüket, ám az üdítő jelleg elérése érdekében nyugodtan "spricceljük meg" egy kis szódával, szénsavas ásványvízzel. Ennél idősebb rosé borral lehet kísérletezni, de ne csodálkozzanak, ha csalódnak.

3.) Vörös borok:

E borok vonatkozásában a legnehezebb szabályokat felállítani, ezért csupán néhány iránymutatást szeretnék adni.

A vörös borok többsége általában többéves korában kezd el a csúcson lenni, s azután akár 8-10 évig is képes őrizni a csúcsminőséget.

Már Magyarországon is megjelennek november közepe táján az új borok, köztük vörös borok, ám ezek különleges technológiával készülnek, s valóban frissen, fiatalon a legfinomabbak. Sőt, ezeket általában nem is érdemes eltenni, hanem egy-két hónapon belül elfogyasztani.

Egy két olyan fajta van, amelyik fiatalon már igazán élvezetes bort tud adni: a kékoportó, azaz ma már portuguiser, a kadarka, és egyes borvidékeken a kékfrankos.

A francia fajtáknak (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir a legismertebbek) kell a hosszabb érlelés mind hordóban, mind a palackban, így ezek legalább 3-4 éves korukban kezdenek élvezhetővé válni. Ha ráadásul barrique érlelésűek, akkor még idősebben, 4-5 évesen mutatnak igazán szép formát.

A cuvée-k vonatkozásában végképp nehéz a döntés. Készítenek a borászok ugyanis könnyedebb összetételűeket, melyek már 3-4 éves korukban élvezhetőek, de általában 5-6 évesen kezdenek a csúcsra jutni.

Sok borász rákényszerül sajnos, hogy mielőbb piacra dobja borait, ez azonban ne tévessze meg Önöket. Egy bor nem attól jó, hogy milyen szép "lesz", hanem, hogy milyen élvezetes a fogyasztáskor.  Így ha tehetik a fentieknél fiatalabb évjáratú borokat érleljék még tovább saját "pincéjükben" Ez lehet akár a mai modern tároló a teremgarázsban, akár a régi házakban az éléskamra. A lényeg, hogy viszonylag egyenletesen hűvös 10-16 fok legyen benne, és ne legyen nagyon száraz a helyiség. S mindig fektetve tároljuk a bort!

Az újvilági borok éppen ezzel "tarolnak", mert a reduktív technológiával, "zárt rendszerben" gyorsan palackba kerülő borok fantasztikusan élvezetesek. Ám azonnal fogyasztandók. Elrakni nem szabad, többéveset vásárolni belőlük meg pláne nem, mert a kibontás után, ahogy levegőt kap, rögtön szétesik a bor.

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.