Hozzávalók:
- 60 dkg sertékaraj
- 3-4 ger. fokhagyma
- 60 dkg savanyú káposzta
- 80 dkg burgonya
- 10 dkg kenyérszalonna
- 8-10 dkg parasztkolbász
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- majoránna
- kakukkfű
- bors, só
Elkészítés:
A sertéskarajt felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, és legalább egy éjszakára fokhagymás-majoránnás pácban érleljük; majd serpenyőben pirosra sütjük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. A savanyú káposztát igényünk szerint leöblítjük, egyszer-kétszer átvagdossuk. A kolbászt felszeleteljük, aztán vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát felszeleteljük, bevagdossuk és megpirítjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, és a szalonna visszamaradt zsírján, ha úgy érezzük adhatunk hozzá egy kis sertészsírt még, üvegesre sütjük, beleszórjuk a kolbászcsíkokat és amikor már kicsit kiengedte színét, jöhet a káposzta, amivel szépen összepirítjuk, kakukkfűvel, majoránnával ízesítjük, és szükség szerint sózzuk, borsozzuk. A megfőtt leszűrt burgonyát átforgatjuk a káposztával, összepirítjuk, és egy egész picikét megtörjük. A káposztás-burgonyát a tányérra halmozzuk, rátesszük a szépen megsütött karajszeleteket és a pirított szalonnával tesszük fel a pontot az i-re.
Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.