Szalonna cikkek

Juhtúrós sztrapacska szalonnával meghintve
Igazi kalóriabomba, de néha megéri bűnözni. Készíthetjük szalonna nélkül is, csak simán juhtúróval és esetleg némi tejföllel meglocsolva, így talán kevésbé üli meg a gyomrunkat, ám legalább egyszer muszáj kipróbálni a szalonnás verziót is.

Ganca, dödölle, cinke, gánica
Velem gyakran előfordul, hogy a távoktatás és a home office tengelyen már csak dél felé, az első hangos korranó hang a gyomrom felől ébreszt rá, fogalmam sincs, mi lesz az ebéd! Közben a kamasz gyerekem már a konyhában sündörög, gyanús neki, hogy nem érez illatokat. Ilyenkor jól jön nagymamám receptje, amivel hamar finom egytálételt varázsolok az asztalra.

Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy…
Cigánypecsenyét kívántam, vagy valami olyasmit. Aztán olyan jókat olvastam a savanyú káposztáról - persze ezek köztudott dolgok -, hogy azt is megkívántam. Ami nem más mint egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is ismertek. Maxi gratula annak, aki ezt először így megfogalmazta! Egyébként meg fogyasszatok minél több vitamindús étket, most különösen jól jöhet... és vigyázzatok magatokra...!

Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában
Ha rendesen megnézzük ezt a receptet, nem is kell sok dolog hozzá. 2-3 alapanyag és az ízesítők, ennyi. Na és azok az ízek... ! Steffel Csaba szerint is a pulyka és a zöldbab házassága remek ötlet!

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon
Azért vannak a jó barátok...(is), hogy eszembe juttassák, ha egy ételt régen készítettem - írja Max. Így van ez a muffinsütőben sült, baconba (jelen esetben császárszalonnába) tekert fasírt golyókkal. A módszer nem új, már többször készítettük, csak valahogy mostanság elfeledtük. De amikor D. Gabinál megláttam, ismét az eszembe jutott, és el is készítettem. A lényege az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.
Pikáns zöldséges fülecske
Milyen zöldségleves az, amelyikben nincs egy kis hús? Ez az utóbbi idők kedvenc mondata, vagy legalábbis a lényege. Ez az igazság Margó és Ági főzős műsorában hangzott el. Akkor én ezen egy jót mosolyogtam, ők pedig egy egész csirkét beledaraboltak a levesbe. Amikor ezt a tésztát elkészítettem, egy jót mosolyogtam magamon; :) bár az a kicsi kis szalonna megbocsátható. Ugyi? Eztkérdezi Steffel Csaba blogíró.

Tarte flambée – egy ropogós, igazi elzászi finomság
Mit tehetek, ha több mint húsz éve európai parlamenti tudósítóként pont ez jutott eszembe ezen a napon! Pompás szállásadóm szakácsára csak kacsintottam, és már hozta is! Hmmmmm! Frissen maga a csoda! Szóval, ha már mind döntöttetek Európa jövőjéről, akkor itt egy remek recept Strasbourgból! Már annyiszor forgattam Elzászban és környékén, annyi jó bort kóstoltam hozzá, hogy megérdemli a borvidék, hogy ezúton is népszerűsítsem klasszikusnak mondható különlegességüket, ami mellesleg kísértetiesen hasonlít a magyar langallóhoz, vagy akár az olasz pizzához.

Igazi túrós csusza irdalt ponttyal, ahogy csak Szegeden tudják
Azt szokták mondani, ahány ház, annyi csusza! Nos, a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián az Art Hotel Szeged éttermének konyhafőnökétől, Goda Gábortól megtanultuk, hogyan is kell elkészíteni ezt az igazán világbajnok fogást! Meglátjátok, mennyei ízek omolnak majd a szájba, és egyáltalán nem bonyolult a dolog!

Spanyol húsos bableves
Reggel azt mondtam, hogy na, nézzük meg, mi van a hűtőben...? - írja Steffel Csaba. Mint kiderült, legfőképp hideg volt és egy kis ez meg az, a fagyóban meg egy maroknyi, ibériai sertés lapocka. Micsoda szerencse, hogy eszembe jutott egy világjáró tévés szakács hasonló receptje, és kapva az alkalmon, hamar megnéztem a szárzellerem származási országát ami szintén spanyol volt, és ha már a hús, Ibériából származott, a ötlet meg a Tv-ből, akkor az ihletem a hűtőből (hát ezt nem tudom jobban leírni) bátran Spanyol bablevesnek nevezetem el.

Gyorsan valami....tojásost!!! a farmer reggelije
Farmer reggeli, vagyis vacsora lett belőle, ami igazából elkésett egy ebéd volt - írja Max. Mindegy, tette hozzá, finom volt, és ez a lényeg. És emberes adag lett volna, ha nem hárman ettük volna. Eredendően csak két éhes szájhoz tervezte a fogást Somogyi Zoltán, és azt is - úgymond - kicsit kérek csak-ra, de hárman laktak jól, vagyis úgy eltűnt a tányérokból minden, mintha nem is lett volna. Amúgy hűtőtakarításra is remek egy fogás!
Lengyel káposztás pirog
Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel a pirog, amely egy kelt tészta. A megtöltött tésztát olajban sütik ki. Tölteléke változatos, Zoltán most káposztával készítette.
Együnk egy jó sztrapacskát!
Ahogy megérkezik a hidegebb idő, elkezdünk kicsit nehezebb, tartalmasabb ételek után vágyakozni. A sztrapacska megfelel ennek az elvárásnak, enyhén szólva sem diétás, kímélő étel.
Nagyszerű köret: szalonnás krumpli
A legjobb dolgok végtelenül egyszerűek, pont úgy, mint ez a köret is. Mégis akkora cuppogás volt, amíg ettük, hogy öröm volt hallgatni. A vasárnapi ebéd fasírt lett, de láttam a családon, hogy nem feltétlenül szeretnének petrezselymes krumplit enni hozzá. De mivel abban mindannyian egyetértünk, hogy a krumplinál jobb étel nincs a földön, arra gondoltam, kicsit megtekerem én ezt a krumpli dolgot...
Sörös tarja flamand módra, grillezve
A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.
Túrós csusza Éva módra
Klasszikus magyar recept, külföldön bajos is elkészíteni, mert a legtöbb környező országban nem készítik azt a fajta túrót, amit mi, magyarok. Legjobb, ha nem a kifőtt tésztára tesszük a hideg túrót és tejfölt.
Brassói aprópecsenye Húsimádótól
Négy és fél percben megnézhetitek, hogyan készül az igazi, ízletes brassói aprópecsenye Húsimádó konyhájában.
Sváb sajtos galuska Zusmarshausenből
Imádok forgatni Strasbourgban, az Európai Parlamentben! Minden interjú más, miknden téma más, ez mind maga a nagypolitika, amiben egész életemben mozogtam! De nőként más is érdekel! Nemcsak az ottani étteremben találok érdekességeket, hanem az oda-vissza úton is! Ezúttal a sváb konyha egy olcsó, de nagyon egyszerű, de nagyon tartalmas fogását kínálom Nektek!
Villámgyors sonkás-szalonnás pite - vacsorára
Amikor már kifogysz a vacsoraötletekből, de van egy kis ilyen-olyan maradék a hűtőben, nos akkor kapd elő ezt a receptet! Villámgyors családi kedvencet készíthetsz percek alatt, és szerintünk jobb, mint a pizza. Legalábbis más.
Szalonnás-kolbászos kevert süti - az esti borozgatáshoz
Kevert tésztát leginkább édesen készítjük, ám ez a füstölt, sós változat is könnyen a kedvencünkké válhat. A füstölt húsok hozzáadásával egy igazi sörözős-borozós nyáreste főszereplőjévé válhat.
Töltött virslim a focis napokra
Meghalt a király! Éljen a király! Avagy nehogy azt hidd, hogy a mostani meccsel kész... Mindjárt kezdődik a franciaországi EB, és hol van még az olimpia! Csak azt veszed észre, hogy megint tele a nappali kedves, éhes drukkerekkel! Na, az ilyen "váratlan" helyzetekre találta ki az anyukám ezt a receptet! Nem bánod meg, mert imádni fognak érte!
Szalonnás spanyol pite - a félórás tepsis vacsora
Nem az a kérdés, hogy miért spanyol, hiszen a hozzávalók miatt akár magyaros is lehetne. A lényeg, hogy egy piskótaszerű tésztaalapba minden finomságot beledobálva, egy nagyszerű, fél óra alatt elkészülő vacsorához juthatunk. Tuti, hogy nem egyszeri eseted lesz!
Csirkehús póréhagymával és feta sajttal
Ez a csirkés finomság akár a húsvéti asztalon is helyet követelhet. Ízletes, különleges és saláták mellé is remek falat. Nálunk a család kedvence. Akár az uzsonnás dobozba is tehetünk holnap belőle. Ha marad.
Szalonnás sajttorta - leveles tésztából
Időben kivetted a fagyasztóból a leveles tésztát? Akkor most eláruljuk, hogyan készíts belőle egy gyors, de különleges sajtkrémes, szalonnás vacsorát. Szerbiából való az ínycsiklandó recept.
Zsemlekosár P&P módra
Egymást felülmúlva halmoznak el kollégáim, a Piac és Profit munkatársai vagány receptjeikkel! Most legfiatalabb munkatársunk, a konferencia asszisztens, Kemény Nikolett lendületes menüjébe engedek bepillantást! Ez a fogás egy jó kis házibuliban is megállja a helyét! Mint minden hasonló receptnél, itt is szabadon lehet kísérletezni! Próbálkozz, ezt tényleg nem lehet elrontani!
Pasik lecsója
Sose gondoltam volna, hogy a férjem és a barátai megirigylik a receptjeimet, és kirukkolnak egy saját lecsóval. Miután szívesen veszünk mindenkitől kipróbált, jó recepteket, előttük sincs zárva az ajtóm! Íme, egy igazi, őszi, bográcsos lecsó, ahogy a fiúk készítik! Nagyon finom, próbáljátok ki!
Sült szalonnás krumplisaláta - egyszerűen abbahagyhatatlan
Minden együtt van ebben a salátában, ami külön-külön is megállja a helyét: szalonna, tojás, hagyma és krumpli. De most összehoztuk őket egy felejthetetlen alkotásba, amely akár natúr húsok mellé, de egy tál ételnek is kiadós vacsora lehet. Nem lehet belőle eleget készíteni, az biztos!
Szalonnás sajttorta - a legbátrabbaknak!
Ennek a sajttortának nem az elkészítéséhez, hanem az elfogyasztásához kell a bátorság! Adagonként ugyanis 940 kalóriát tartalmaz. Aki azonban nem a kalóriákat számlálgatja evés közben, az igazán elmerülhet most a kulináris élvezetekben.