Életforma.hu

GASZTRO

Igazi túrós csusza irdalt ponttyal, ahogy csak Szegeden tudják

Azt szokták mondani, ahány ház, annyi csusza! Nos, a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián az Art Hotel Szeged éttermének konyhafőnökétől, Goda Gábortól megtanultuk, hogyan is kell elkészíteni ezt az igazán világbajnok fogást! Meglátjátok, mennyei ízek omolnak majd a szájba, és egyáltalán nem bonyolult a dolog! 

Kép: László Márta

Hozzávalók:

Elkészítés:

A halat szépen beirdaljuk a húsa felől, hogy a bőrét ne sértsük meg, de az úgynevezett "Y" szálkákat jó átvágjuk. (A szegedi séf szerint ez akkor jó, ha még hallod is, amikor roppannak a kés alatt.) Szeletekre vágjuk a pontyot, sózzuk borsozzuk. A tésztát a forró, sós vízben a csomagoláson feltüntetett módon kifőzzük, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben az apró kockára vágott szalonnát kevés étolajon átpirítjuk, ráborítjuk a tésztát, sózzuk, borsozzuk, és jöhet hozzá a túró. Átforgatjuk. Az apróra vágott schnidlinget elkeverjük a tejföllel.

Angelica grófnő, Gianni Annoni és Goda Gábor a Károlyi Gasztro Akadémia látványkonyhájában, Kép: László Márta

Egy másik serpenyő aljába kevés étolajat öntünk, hevítjük, majd rátesszük a beirdalt pontyszeleteket. Ha jó megfigyeljük, a hal alulról felfelé kezd elszíneződni. Amikor ez már a félig megtörtént, nem fordítjuk meg, hanem mindegyik szelet tetejére teszünk egy kis vajat. Ezután 4-5 percre forró sütőbe rakjuk, és közben jöhet a tálalás. A tányér közepére megy a csuszánk, köré a schnidlinges tejföl, majd a tetejére a ponty. Díszíthetjük kedvünk szerint! A Károlyi Gasztro Akadémián mindenki meg is kóstolhatta, és meggyőződhetett róla, hogy ez így, ahogy van, pompás! Egykori szegedi tévésként üzenem, hajrá Szeged, és jó étvágyat!

Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva
Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.