Ponty cikkek

Rozmaringos pontyszeletek almás burgponyapürével
Szeretem a halat, de a ponttyal úgy vagyok, hogy (ez biztos az én hibám) mindig enyhén „iszapos” ízt érzek, de emiatt még lehet szeretni a pontyot is, csak ügyesen be kell fűszerezni vagy pácolni. Illetve egy finom, nem szokványos körettel is fel lehet dobni. Steffel Csaba pont így tett...
Asztúriai sült hal a hétvégére
Könnyű annak, akinek tengerész (volt) a férje, és még könnyebb, ha a hajószakácsok mindenütt a barátai voltak. Így kaptam meg ezt a remek spanyol receptet is! Ne tétovázzatok, ez egy remek nyári recept, bár a spanyolok sokszor választják a karácsonyi menü részeként is! Egy biztos, nagyon egészséges! És még milyen finom...!!!

Igazi túrós csusza irdalt ponttyal, ahogy csak Szegeden tudják
Azt szokták mondani, ahány ház, annyi csusza! Nos, a fehérvárcsurgói Károlyi Gasztro Akadémián az Art Hotel Szeged éttermének konyhafőnökétől, Goda Gábortól megtanultuk, hogyan is kell elkészíteni ezt az igazán világbajnok fogást! Meglátjátok, mennyei ízek omolnak majd a szájba, és egyáltalán nem bonyolult a dolog!

Mezőföldi halászlé
Mezőföld halászleve attól más, mint az összes magyar különlegesség, hogy kizárólag pontyból készül. Ráadásul a halat is a helyi tavakban fogják. Mindezt a bikácsi Zichy Park Hotel vezető konyhafőnöke mesélte el nekem a közelmúltban. Érdemes oda kirándulni, mert Sebők István számtalan helyi, ősi paraszti receptet kutatott fel, újragondolta, és azokat ott mind meg is kóstolhatod!

Rácponty
Szaftos, zöldséges és tejfölös. Igazi kiadós, magyaros halétel. Alapja a ponty, amihez - hazai hal lévén - könnyű hozzájutni.

Dorozsmai molnár ponty
A dorozsmai molnár ponty egy ízes, paprikával, paradicsommal, hagymával készülő halétel, amit hagyományosan csuszatésztával tálalnak.

Paradicsomos ponty - burgonyapürével
Szeretjük a halat rántva, halászlének is, ám gyakran szerepel nálunk az ünnepi asztalon paradicsomos formában. Burgonyapürével tálalva igazi ünnepi fogás. Ideje kipróbálnod!

Rántott pontypatkó
A videó egy percben precízen megmutatja, hogyan panírozzunk, süssünk rántott halat. Csak nézd meg, és készítsd el te is a karácsonyi rántott pontypatkót!

Bajai halászlé
A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk elengedhetetlen fogás.

Dióval töltött ponty
A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!