
Hozzávalók (4 személyre):
8 szelet ponty
3 fej vöröshagyma
2 kanál paradicsompüré
só, őrölt bors
1 kg burgonya
2 evőkanál olaj
2 dl tej
1 tojás
Elkészítés:
A megmosott pontyszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Közben a hagymákat felkarikázzuk, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk. A paradicsompürét hozzáadjuk és lefedve még néhány percig pároljuk.
A meghámozott, felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, krumplinyomón áttörjük, és pépesre dolgozzuk a tejjel, zsiradékkal, tojással és a sóval. A halszeleteket körberakjuk a burgonyapürével. A halakra ráöntjük a paradicsomos hagymát, és kb.10 percig 250 fokon kicsit megpirítjuk.
Ponty - ez kell nekünk az idei karácsonyra is!
A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot választanak a vásárlók. Az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták milyen változatosan készíthetőek el, így a hagyományos fogások mellett újdonságok is megfigyelhetők.