Ganca, azt mondod, sose hallottál erről az ételről? Pedig dehogynem, csak lehet, hogy más néven ismered. Ami Zalában a dödölle, Szabolcsban a cinke, Somogyban a gánica, az Palócföldön a ganca.
A régi időben a szegények eledelének hívták mert csak krumpli, hagyma és zsiradék kellett hozzá. A ganca egyik titka, hogy csak öreg krumpliból lehet csinálni. Az újkrumpli erre alkalmatlan, ugyanis még kevés benne a keményítő.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
15 dkg liszt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd foghagyma
10 dkg sertés-, kacsa, vagy libazsír
só, bors
Az elkészítés legalább annyira egyszerű, mint az alapanyagok listája. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és annyi sós vízben tesszük fel főni, ami éppen csak ellepi. Ha megpuhult, még forrón, a levében törjük össze, majd apránként, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet. Főzelékszerű massza lesz belőle, ami hamar odakap, ne hagyjuk magára! A hagymát, foghagymát megpirítjuk a zsiradékon, ebbe szaggatunk a masszából zsíros evőkanállal galuskákat , mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk.
Ez az alap. Tejfölt, sült szalonnakockát tehetünk a tetejére, ha egytálételként tálaljuk. De köretnek is készíthetjük kacsamell mellé, kevés túróval, bébispenóttal felturbózva.