a főzelékhez:
- 1 kg gyalult tök (fagyos)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika (kb.15dkg)
- 1 db paradicsom (kb.10dkg)
- tejföl (175g)
- 2-3 ek liszt
- 2 ek ételecet 10%
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
- kapor
- bors, só
a húspogácsához:
- 60 dkg darált sertéslapocka
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fűszerpaprika
- bors, só
Elkészítés:
A paprikát és a paradicsomot kis darabokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, forró zsiradékon üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, még egy-két percig pirítjuk, majd megsózzuk, meghintjük fűszerpaprikával, vizet adunk hozzá, zúzott fokhagymával, borssal és egy csipet köménnyel ízesítve, felforraljuk. Amikor forr hozzáadjuk a fagyos tököt az ecetet, és egy kis vízzel felöntve puhára főzzük (túl sok idő nem kell hozzá).
Apukám nem szerette a “K” betűs ételeket, mint pl. a káposzta vagy a tök. Persze, a gyerek azt nem szereti, amit amit a szülők… Eltelt vagy jó 30 év, amikor rájöttem, mennyire imádom a tököt! Ma sem tudtam ellenállni neki, amikor megláttam a zöldségesnél a már legyalult csodát! Gyorsan lefényképeztem, mert, ha elkészítem, nálunk pillanatok alatt csak a hűlt helye marad…