Facebook hozzászólás

NYÁRI GYÖNGYSZEM

Tök és sajt, avagy nemcsak az időt töltöm…

Szóval, tökölünk tovább kérem szépen… Ma hasznosan és finoman akartam tölteni az időt, és „asszem” sikerült. Steffel Csaba úgy véli napközben jól használt ki minden percet, este pedig finoman megkoronázta mindezt. Nézzük!

Tök és sajt, Kép: orultenjoetelek
Tök és sajt, Kép: orultenjoetelek

Hozzávalók:

Elkészítés:

Aprított lestyánnal, kaporral és egy gerezd (egészben) fokhagymával ízesített párolt rizst készítünk, jó langyosra hűtjük. Egy darab tojást, egy evőkanál tejföllel kikeverünk. A tököt meghámozzuk, hosszában félbe vágjuk, a belét – magrészét – egy kanál segítségével kivájjuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a két fél tököt, ha billegne, finoman vágjunk neki egy kis talp részt!

Tökfőzelék a nagyitól

Gyalult tök, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Apukám nem szerette a “K” betűs ételeket, mint pl. a káposzta vagy a tök. Persze, a gyerek azt nem szereti, amit amit a szülők… Eltelt vagy jó 30 év, amikor rájöttem, mennyire imádom a tököt! Ma sem tudtam ellenállni neki, amikor megláttam a zöldségesnél a már legyalult csodát! Gyorsan lefényképeztem, mert, ha elkészítem, nálunk pillanatok alatt csak a hűlt helye marad…

A langyos, fűszeres párolt rizsből kivesszük a fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a tejfölös-tojást és belereszeljük a sajt mintegy felét, megborsozzuk, aztán alaposan összekeverjük, ha szükségét látjuk, megsózzuk. Az így kapott rizses-sajtos tölteléket egységesen elosztjuk a két fél tökben. A koktélparadicsomokat félbevágjuk és szépen, sorban a töltelékre helyezzük, picit belenyomkodjuk. (A koktélparadicsom és a tök méretétől, formájától változhat a mennyisége.

A sütőt bemelegítjük 180 fokra. A maradék sajtot ráreszeljük a betöltött tökök tetejére és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szépen megsütjük, a végén, a szebb pirulás érdekében kicsit ráerősíthetünk. Kiegészítőként, egy kis mustárral kikevert tejfölt kínálhatunk, vagy valami kedvünkre való szószt.

Szerintem ez egy egyszerű recept! Jó étvágyat kíván hozzá az alkotó: Steffel Csaba!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!