Facebook hozzászólás
1 254

HÚSVÉTRA IS ELTEHETŐ RECEPT!

Kacsa és az apraja, avagy Mocsár?

Az elmúlt időszakban olvastam valahol ezt a kérdést: – Mit tegyek, hogy a kacsalevesnek ne legyen mocsár íze? Mocsár? én még sosem éreztem… igaz, picit bátrabban fűszerezem no meg aztán, biztos hogy nálam kerül bele valami meglepő dolog is…! Na, ilyen a mi Steffel Csabánk!

Kacsaleves, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

a vajas galuskához:

  • 5 dkg puha vaj
  • 1 db tojás
  • 7 dkg rétesliszt
  • 2-3 friss lestyánlevél vagy szárított

Elkészítés:

A kacsaaprólékot megmossuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és egy fazékban pakoljuk, majd annyi vízzel felöntjük, hogy jól ellepje (bő 2 liternyi vízben) közepes lángon felforraljuk, a tetején keletkező habot leszedjük. Ezután befűszerezzük, megsózzuk a levesünket, alatta kisebbre vesszük alatt a hőt, és gyöngyöző forrással készre főzzük; nálam ez erős 2 és fél óra volt, közben az elpárolgó levet pótolhatjuk, viszont ez esetben figyeljünk az ízesítésére. Amikor a leves kész, a húsok rendesen megpuhultak, szépen leszűrjük a levét, az aprólékot és a zöldségeket tálalásig félretesszük.

Elkészítjük a vajas galuskát: a lestyán leveleket szépen felaprítjuk. A puha vajat és a tojást, egy kézi habverővel (mártáskeverővel) simára, „habosra” keverjük, megsózzuk, hozzáadjuk az aprított lestyánt, majd a réteslisztet. Kettő teáskanál segítségével kiszaggatva, laza forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A vajas galuska készítése talán igényel egy kis gyakorlatot, de ettől ne csüggedjünk. Mindig készítsünk 1 db próbafőzést és ha szükségesnek látjuk adjunk hozzá egy kis lisztet még!

Jó étvágyat kíván hozzá: Steffel Csaba

 

 

 

Házi kacsazúza pörköltem

Házi kacsazúza pörköltem, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem…





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!