Facebook hozzászólás
77

Poharak, kések a vendéglátóiparban

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.

Cikkünkben a borospoharak világába kalauzoljuk el az olvasókat, de megismerkedünk egy másik fontos területtel, mégpedig a szeletelés és a pucolás nagymestereivel, a késekkel is.

A borfogyasztás kultúrája

Bármilyen ételhez találunk odaillő bort, ezeket a vendég számára fel kell ajánlani. Ha sikerült a választás, akkor az italt megfelelő hőmérsékleten és a Gasztronagykernél is elérhető boros pohár segítségével kell szervírozni. A pezsgőket 6-8 Celsius-fokon, a fehérborokat, rosékat 8-12 fokon, a vörösborokat azonban majdnem szobahőmérsékleten, vagyis 16-18 Celsius-fokon kell kínálni, így jönnek ki legjobban az ízek. A testes vörösborokat érdemes kicsit állni hagyni a levegőn, mert ez segíti az illatok és az aromák felszabadulását. A poharat egyharmadáig kell tölteni, ez általában a pohár legszélesebb része.

Az ideális vörösboros pohár

A borospoharak tulipán alakúak, ezáltal az alsó, öblös részben felszabadulhatnak az illatok, a keskenyebb felső rész azonban benne tartja ezeket a pohárban, iváskor pedig a nyelv közepére irányítja azokat. A pohár szára azt segíti, hogy kezünkkel ne melegítsük fel az italt és a kehely tiszta és csillogó maradjon. A vörösboros poharak nagyobb méretűek és öblösebbek, ez teszi lehetővé a levegővel történő minél hatékonyabb érintkezést.

A fehérborok kínálása

A fehérborok a kisebb és keskenyebb poharakban érvényesülnek, hidegen tartják az italt, koncentrálják a bor illatát, ízét. A keskeny száj is a hűvösen tartást segíti elő, ezáltal a bor hosszabb ideig élvezhető marad.

Milyen italokat szervírozhatunk borospohárban?

A borok mellett ezek a poharak felhasználhatók más italok szervírozására is. Tehetünk bele koktélokat, aperitifet, különleges likőröket, de ásványvizek, gyümölcsös üdítők is nagyon jól mutatnak bennük.

A konyhai előkészítés mesterei

A Gasztronagykernél is beszerezhető konyhai kések elengedhetetlen eszközei a vendéglátóipari előkészületeknek, ezért kizárólag magas minőségben szabad őket beszerezni. Egy elgörbülő, tompa kés megnehezíti az ételek előkészítését, ráadásul balesetveszélyes is. Többféle alakban pengehosszúságban, pengefajtával kell rendelkeznünk, mivel más kényelmes egy zöldségpucoláshoz és más a hús darabolásához vagy csontozásához. A zöldségekhez speciális hámozót is beszerezhetünk, ezzel gyorsan és hatékonyan tudunk dolgozni.

A vendéglátás igen eszközigényes tevékenység, azonban arra kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy minden egyes megvásárolt kiegészítő minőségi eszköz legyen, ez garantálja a tartós és problémamentes használatot.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!