Zsemlemorzsa cikkek

Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással
Régi étel, a megszáradt, szikkadt csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést - írja Max.

Mák és túró, avagy a Tészta-emlék
Nagyon tésztás voltam az elmúlt időszakban, amit finoman jelezetem is. Tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat "tésztaság fél egészség”! Talán egy hete lehetett, hogy mákostészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban – há’ miko’ másko' - és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban... Gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért... Szóval minden így kezdődött Steffel Csaba konyhájában.

Bámulatos tök és menyasszonya, a húspogácsa
Már karácsony óta vágyik egy jó kis tökre az őrülten jó receptek tudója. Steffel Csaba szinte minden nap képes megenni a tökfőzeléket. Még akkor is, ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak egy kis kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semmit se!

Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó...
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!

Májgaluska leves kacsamájból
Tudom, hogy egy háziasszonynak nem nagy truváj elkészíteni egy májgaluska levest, de én most veszítettem el a szüzességemet - legalábbis ezen a fronton - írja egri húsimádó barátunk. Mint hozzétette, régen tervezte már, hogy varázsol egy ilyen fogást, de valahogy mindig közbejött valami más. Most azonban egy szupermakretben megakadt a szeme a kacsaleveses dobozokon, amik a hűtőben várták az Ő hercegüket - amikből aztán gyorsan meg is vett kettőt. Először még csak kacsa alaplében gondolkodott, de kiderült, hogy van a dobozokban valamennyi máj is - úgyhogy nem csak alaplé, hanem egy répás májgaluska leves tette szebbé és finomabbá az őszüket.

A legfinomabb gombóc szomszédainktól
Ausztriában találkozhatunk ezzel a gombóc fajtával, és bár az osztrákok nem elsősorban konyhaművészetükről híresek, járjunk utána, gombócban elég erősek-e?

Karfiol lengyelesen
Amikor szezonja van a karfiolnak, vagy szezonon kívül nem túl drága, érdemes tartani a hűtőben karfiolt, mert nagyon változatosan használhatjuk fel. Nemcsak leves készülhet belőle, hanem főétel is.