Kapor cikkek

Tökfőzelék kicsit másképp a Kitchen Factory-tól
Néha kell egy kis kísérletezés. Egy apró trükk, némi kreativitás - s már kész is egy régi-jó fogás újragondolt változata. Ilyen ez a tökfőzelék is, amely minden ízében a tavaszt idézi.

Paradicsomos zöldbableves
Meghökkentő, de igen finom receptekkel szokott ellátni minket egyik házi szerzőink egyike, az őrülten jó ételek szerzője. Steffel Csaba ezúttal görögös hangulatba került, és így született meg ez a remek kis leves. Feltétlenül próbáld ki!

Bámulatos tök és menyasszonya, a húspogácsa
Már karácsony óta vágyik egy jó kis tökre az őrülten jó receptek tudója. Steffel Csaba szinte minden nap képes megenni a tökfőzeléket. Még akkor is, ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak egy kis kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semmit se!

Klasszikus vargányás burgonyaleves kolbásszal, kaporral
Aki egyszer rákap a vargányára, nem tudja megunni! Ha nem egy nagyáruházban veszed, fordulj szakemberhez! Ne könyvből, az erőben tanuld ki a gombászás mesterségét.

Halleves Finnországból
Sokan állítják, hogy a finnek halat esznek hallal. Ez persze nem igaz, de mellesleg azért olyan egészségesek, mert valóban sok halat esznek – állítják az orvosok. Nos, ennek jegyében osztom meg veletek finn barátaim remek különlegességét, azaz a kalakeittot! … Azután menjünk szaunázni!

Tökfőzelék a nagyitól
Apukám nem szerette a "K" betűs ételeket, mint pl. a káposzta vagy a tök. Persze, a gyerek azt nem szereti, amit amit a szülők... Eltelt vagy jó 30 év, amikor rájöttem, mennyire imádom a tököt! Ma sem tudtam ellenállni neki, amikor megláttam a zöldségesnél a már legyalult csodát! Gyorsan lefényképeztem, mert, ha elkészítem, nálunk pillanatok alatt csak a hűlt helye marad...

Forrázott, kapros uborka
Forrázott, kapros uborka Gizi mamától. Történt ugyanis, hogy a minap a kedvenc ABC-mben, a zöldséges részen találkoztam Gizi mamával. Róla annyit kell tudni, hogy a gyenesi Termelői Piac egyik oszlopos tagja, a csodás rétesek és lekvárok készítője. Kérdezte mit vásárolok. Mondom kaprot a Sváb kovászos uborkához. Nem jó kapor ez, nem magyar, nincs se íze, se bűze - közli velem Gizimama. Pénteken megyek le a piacra, viszek én neked jó magyar kaprot innen, az alsókertből. Azzal lehet jó forrázott uborkát csinálni, az ropog, nem puhul meg teljesen. És el is sorolta a forrázott uborka hozzávalóit, és készítésének módját.
A legis legegyszerűbb kaporleves
Ha egyszer a kapor megveti a lábát egy kertben, onnantól szinte kiirthatatlan - mondta a nagyi. De miért is kellene kiirtani ezt a finomságot? Ha már úgy is gyönyörűen díszíti kerted, használd ki a remek lehetőséget! Mutatok egy remek nyári levest! Nem bánod meg!

Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával
Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.

Részeges kapros-tonhalas farfalle
Amikor megemlítettem, hogy tonhalas tésztát kívánok, szinte egyből jött a kérdés, - és hol veszel most tonhalat? Honnan, honnan..., ott a konzerv - mondja Steffel Csaba. Az a lényeg, hogy ne aprított és ne olajos legyen! Légy ügyes, ne főzd szét, csak melegítsd jól össze. Ennyi a trükk.
Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel
Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves - mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!
Töltött tök kapormártással és egy férjjel
Egy házasság sorsa a mindennapokban dől el, és azt hiszem, eddig elég jól vettük az akadályokat. Nemrég, egy szombaton ki sem látszottam a munkából, amikor elhangzott a bűvös mondat a konyhából: nem segítenél? Pontosan tudtam, hogy ezt a receptet a férjem is el tudja készíteni, de lementem... Az asztalon már ott állt egy vázában kedvenc sárga rózsám! Igen, jó volt együtt főzni, együtt csinosan megterítve ebédelni, a többit meg a fantáziátokra bízom! Egyszóval így lehet szexis egy töltött tök kapormártással...
Kolbászos ricottakrém tormával és friss kaporral
Steffel Csaba megint benézett a hűtőbe, és bátran nekiállt - idézőjelben - a takarításnak. Így jött létre ez a remek szendvicskéme is, ami létének elején egy kis apró falatkaként kezdte...
Kapros-tejfölös uborkaleves
No, kérem, ismét egy olyan dolog amit már régóta őrizgetek a kis agyamban. Figyelgetem ki, hogy készíti, szeretik-e a nagyvilágban, mennyire és milyen klasszikus módozatai vannak, meg ilyesmi... - írja Steffel Csaba. Az Őrülten Jó Ételek szerzője végre elkészítette saját variációját - természetesen saját értelmezésemben. Megpróbálta hidegen, melegen, és a végén azt mondta: EZ TUTI! ...és végre egy leves ami ropogós!!!
Inlagd gurka med dill - Kaporral pácolt uborka
Ezek a pácolt uborkák egyszerre édesek és ecetesek, a kapor ízét jól érezni rajta. Tökéletesek szendvicsfeltétnek, de étel mellé savanyúságnak is. Más fűszerekkel - aprított mentával és korianderrel - is kísérletezhetünk. A cukrot helyettesíthetjük mézzel, ami kicsit intenzívebb ízt ad - írja Anna Borens Lagom című könyvében.
Ropogós saláta füstölt makrélával, tormás öntettel
Direkt jót teszünk a derékbőségünknek azzal, ha este már nem terheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel. Egy joghurtos öntetes, füstölt halas saláta remek választás hét közben - is - vacsorára.
Bulgur kapros tökkel
Nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, de aki szereti, az rajong érte. Az étel a mártás nélkül is finom.
Erdélyi fokhagymaleves
Nem egy klasszikus fokhagymaleves kerül a tányérokba, hanem egy kicsit savanykás, könnyeden kapros ízvilág jelenik meg, ami egy igazi tartalmas levest eredményez.
Hideg joghurtos uborkaleves
Eljött az az időszak, amikor a legjobb barátunk a konyhában a turmixgép, és hideg gyümölcsleveseket gyártunk vele minden nap. De ne feledkezzünk meg az uborkalevesről sem!
Spárgababos, krumplipürés kiscsibe
Az érdekes, akár vicces tálalás megkönnyítheti válogatós gyermekünk táplálását, a hasonló módon tálalt ebédek valahogy könnyebben tűnnek el a tányérról.
Nyári sztár, a koviubi
Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül.
Tejfölös, virslis krumplileves
Hihetetlenül könnyed, nyári, savanykás levest főztem a minap, aminek elkészítése rém egyszerű, viszont két napig rájártunk, ettük langyosan, hidegen, mindenhogyan. Ha elfogadtok egy tippet, próbáljátok ki kaporral!
Márti-féle kapormártás
Maga a nyár üzenete a kapor. Most kaptam a szomszédból egy egész kazlat! Egy része irány a kovászos uborkába, a másik, nos mártást varázsoltam belőle. Natúr tarjaszeletet és petrezselymes újkrumplit kínáltam hozzá. Remek lett! Igazi, vasárnapi, nyári fogás kerekedett belőle. Még most a számban érzem az ízét!
Kapros-uborkás tésztasaláta
A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.
Sváb kapros kovászos uborka
Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.
Kaporleves
Épp ma kaptam egy hatalmas csokor kaprot a szomszédasszonyomtól! Imádom e kerti növény illatát! Tavaly állítólag alig lehetett fellelni, idén viszont rengeteg nőtt. Már elkészült az első kovászos uborkám az első ajándék kaporcsokorból, de a most kapott adag a levesemben végzőik majd!
Kapros sertésborda - ahogy Mártiék szeretik
Fantasztikus kapor csokrot kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól. Illata valami pompás! Tanakodtam, hogy rögtön ugorjak-e neki az idei első kovászos uborkának, vagy készítsek egy nyár elejei különlegességet? A férjemnél a második ötlet jött be. Azért óvatosságból pár perce meglepett két kilo uborkával is...
Borjúpörkölt sós, kapros túrógombóccal
A gyenge borjúhús a rezgős kapros, sós túrógombóccal igazi ínyencség. Igaz, hogy borjúhúshoz nem túl könnyű hozzájutni, de ha találkozunk vele mégis a hentesnél, ne hagyjuk ki a lehetőséget!
Gombával töltött tök
Amikor a bébitökök megjelennek a piacon, mindig örül a szívem: nemsokára lehet hetente akár többször is tökfőzeléket enni! De bébitökből egyértelműen töltött tököt kell készíteni.
Kapros-tejszínes csirkemáj juhtúrós sztrapacskával
A csirkemáj igen változatosan felhasználható belsőség, és aki nem idegenkedik az ilyesmik fogyasztásától, ezt a receptet is valószínűleg szeretni fogja.
Palócleves
A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.
Kapros zöldbabfőzelék, ahogy a szomszédfiú szereti
Az ember azt gondolná, gyerekjáték egy főzeléket elkészíteni. Ám a kezdő háziasszonyok valószínűleg nem így vélekednek erről. Ifjú szomszédasszonyom faggatott útban hazafelé, hogyan készítse el úgy a zöldbabfőzeléket, hogy azt a párja is megemlegesse... Elmondtam, lépésről lépésre, ahogy én szeretem. Azóta a szomszédfiú is így kapja.
Töltött tök kapormártással, ahogy Márti a legjobban szereti
Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Talán azért, mert apukám sem. (Ő ugyanis nem kedvelte a k-betűs ételeket... Még most sem!) Én azóta sokkal inkább. Talán azért, mert a férjemnek igazán nagy örömöt okozok vele. Ez a fogás a vasárnapi ünnepi asztalra is szenzációs így nyáron! Könnyű, finom, nem nagy macera. Ebben a szezonban pedig egész egyszerűen üdítő!
Kapros-túrós cukkini rétes
Cukkini rajongókat örvendeztetjük meg ezzel fantasztikus rétessel, melyet valószínűleg a vegetáriánusok is gyorsan bejegyzetelik a receptkönyvükbe. A túrós-kapros-köményes variációt egy szabadkai ismerősömtől tanultam, aki az ottani, de már a nálunk is kapható réteslapokból készítette.
Csirkés meglepetés - ezt sütöttük ma Anyunak!
Nem csak Anyák napi meglepetés lehet ez a csirkés finomság, hiszen bármikor összedobhatjuk, ha mentesíteni szeretnénk anyut a főzés alól. Apukák, ügyes kezű gyerekek is elkészíthetik, annyira egyszerű.
Kaporleves, habos galuskával
A kapor egészséges.Tettük már kovászos uborkához, túrós lepénybe, készítettünk mártást is belőle, de ez a leves felül múlt minden eddigi elképzelésünket. A habos galuska valósággal feldobja, még a látványt is. Muszáj kipróbálnod!
Vasárnapi ebéd, a gyerek pénteki uzsonnájából
Egy tömlős sajtot kapott az elsős gyerekem pénteki sulis uzsonnára, amúgy csupaszon, mindenféle péksütemény és segítség nélkül. Mivel arra tanítottam, hogy semmit se dobunk ki, így hát hazahozta érintetlenül. De mert itthon senki sem kapott rá, így lett belőle a vasárnapi ebéd egyik fontos alkotóeleme.
Kapros-mazsolás sertésborda
Pikáns ízesítéssel készítettünk finom vasárnapi ebédet. Friss kapor még van a kertben, mazsola a fűszeres dobozban, s mindezekhez betársult még a citromlé is. Fantasztikus ízharmóniába kerültek a karajszeletekkel.
Töltött tököm
Ezt a receptet Bay Évitől, egykori kolléganőmtől, az egyik legkedvesebb televíziós bemondónőtől tanultam. Ő már akkor is - le sem merem írni mikor volt mindez! - fényesen uralta a konyhát! Akkor még nem rajongtam e finomságért, de mára már elválaszthatatlan barátok lettünk! Köszi Évi!
Nagyi kovászos ubija
Közeledik a hétvége, ismét melegszik az idő, irány a piac uborkáért, kaporért! Nincs is finomabb, mint a hűs kovászos uborka egy igazi vasárnapi ebédhez!
Sült paradicsom kapros túróval
Minden zöldségféle megvan hozzá, akár a kertben is, mert éppen ideje van a paradicsomnak és a kapornak is. Akik könnyű nyári falatokra vágynak, vagy éppen vegetáriánusok, azok bizonyára többször is elkészítik majd ezen a nyáron. Egyszerű és nagyon finom!
Kapros-joghurtos uborkakrémleves
Valamiért itthon a hideg levesek többségükben gyümölcsből készülnek. Pedig egy friss, sós fogás nagyon jól tud esni ilyen hőségben! A kapor sokak számára megosztó fűszer, de aki szereti, ezt a levest imádni fogja!
Hagyd a lekvárt! Itt a kapros-petrezselymes császármorzsa!
Ez nem az a hagyományos, jól ismert lekváros császármorzsa. Mi megvariáltuk egy kis egészséges zölddel, petrezselyemmel, kaporral, és most sósan kínáljuk! Igazán gyors és egyszerű!
Kapros libaaprólék-leves
Bár Márton nap már éppen elmúlt, a libáról azért nem érdemes lemondani. Az aprólék is finom és nem is olyan borsos az ára.