Hozzávalók:
- 1 kisebb tök
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 élesztős száraz zsemle
- ecet
- 1 tojás
- hagyma
- 6-7 dkg vaj
- só, frissen őrölt bors
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Tegyük pici tejbe a száraz zsemlét! Pucoljuk meg, majd vágjuk ketté a tököt, kaparjuk ki a magokat. Tegyünk fel egy akkora lábast a tűzre teli enyhén sós vízzel és egy kanál ecettel, hogy a két fél tök kényelmesen elhelyezkedhessen. Amíg melegszik a víz, a hagymát apróra vágjuk, és a serpenyőbe tett vajon megfuttatjuk. Jöhet rá a darált hús.
Sózzuk, borsozzuk, és ha a hús már fehéredik, adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, amit apróra tépkedtünk. A legvégén a felvert tojást öntjük hozzá. Ha felforrt a víz, megfürdetjük a derék fél tököket. Pár perc alatt kissé márványossá válik, és ez pont elég! Óvatosan kiemeljük őkelméket, papírkendővel leitatgatjuk. Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. Egy mély tepsit olajozzunk ki, fektessük bele a tökpárunkat. Töltsük meg a húsos töltelékkel. Szórjuk meg a reszelt sajttal, húzzunk rá alufóliát (különben hamar ráég a sajt!), és már mehet is a sütőbe! Kb. 20 perc után lekapjuk a fóliát, hogy piruljon a teteje, és már tálalhatjuk is a kaporszósszal!