Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Nyári sztár, a koviubi

Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül.

Kép: pixabay.com

Erjedés és enzimek

A tejsavas erjedés, azaz a fermentálás egy bizonyos formája az emberiség egyik legősibb tartósítási eljárása. Egy olyan kémiai folyamat, amelynek során valamely szerves anyagot enzim segítségével bontanak le. Ennek a kémiai folyamatnak köszönhetjük a kovászos uborkát, a savanyú káposztát éppúgy, mint a csodálatos ízű eceteket és a tej erjesztése által keletkezett tejtermékeket is. A fermentálással előállított ételek nagyon hasznosak a szervezetünknek, hiszen tulajdonképpen a mikroorganizmusok által előemésztettnek tekinthetők, így a szervezet részére megterhelő emésztési munka nagy részét már elvégezték helyettünk az enzimek.

Trükkök, apróságok

Vásárláskor keressük a nagyjából egyforma, élénk zöld, szőrös-szúrós példányokat. Ezek a szőrök a friss uborka héján találhatók meg, érdemes őket egy szivaccsal, vagy erre alkalmas kefével lesikálni, eltávolítani. Az uborkákat bő vízben mossuk, ha nagyon homokosak, földesek, akkor áztatni sem eretnekség őket, nagyon fontos ugyanis, makulátlanul tisztán kerüljenek az üvegbe. Elmaradhatatlan kellék az elvirágzott, száraz kapor, a só, a víz és a szikkadt kenyér vagy zsemle. Ne használjunk jódozott sót, csak sima asztalit, az a megfelelő. A fokhagyma használata ízlés kérdése, a magam részéről el sem tudom képzelni a kovászos uborkát fokhagyma nélkül. Mivel a tejsavas erjedés folyamán gázok is képződnek, biztosak lehetünk benne, hogy az üvegből ki fog forrni a víz, hasznos tehát, ha egy tálat rakunk az uborkás üveg alá, ami felfogja a kifolyt levet. Savanyúságunk ideális körülmények között 3 nap alatt elkészül, de mielőtt leszűrjük az egész üvegnyit, kóstoljunk meg egy darabot, hogy elérte-e a megfelelő állapotot. Ha késznek nyilvánítjuk, levét szűrjük le sűrű szitán, az uborkákat pedig alaposan mossuk le, hogy ne maradjon rajtuk kenyérdarab. A hűtőszekrényben, saját levében tároljuk. Ezt a levet kortyolgathatjuk reggel éhgyomorra is - persze mértékkel -, nagyon jót fog tenni az emésztésünknek és a bélflóránknak.

Fontos vágás

Vágni vagy nem vágni? Ez itt a kérdés. A válasz pedig: természetesen vágni! Az, hogy két végén, átellenesen derékig vágjuk-e be az uborkát, vagy a végeitől néhány centiméterre egyetlen nyílást ejtünk rajta középen, az ízlés, szokás, családi hagyomány kérdése. Az azonban nem lehet vita tárgya, hogy szükség van a bevágásra. Sokan biztosan nem gondolnak rá, de az uborka felhasítására azért van szükség, hogy a sós víz alaposan átjárhassa a zöldséget, és kivonja belőle a vízben oldódó vegyületeket.

Megoldás lisztérzékenyeknek

Ismeretes egy olyan eljárás, amikor nem kenyeret használunk a savanyításhoz, hanem nyers krumplit. Ez kiváltképp a lisztérzékenyeknek jó hír, mert így nekik sem kell lemondani a kovászos uborkáról. A végeredmény nem lesz teljesen ugyanolyan, mint a kenyeres változat, ugyanis a nyers burgonyában kevesebb tejsav baktérium található, mint a kenyérben, de megfelelő, biztosan jobb megoldás, mint egyáltalán nem enni kovászos uborkát.

Sváb kapros kovászos uborka
Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.