Életforma.hu


A nyár íze: a kovászos uborka

A nyár íze: a kovászos uborka 

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes étele, ami a magyar családok asztalán gyakran előfordul. Ha nyár, akkor ez a "koviubi", egy fantasztikus savanyúság, hűsítő csemege a kánikulában. Lássuk, miért szeretjük annyira és mi elkészítésének titka.
Tartósítás felsőfokon

Tartósítás felsőfokon 

Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer-palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás kell, hogy a nyár, ősz ízeit télire „konzerváljuk”.
Nyári sztár, a koviubi

Nyári sztár, a koviubi 

Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül.

Így savanyítok én lila hagymát 

Egyszerűen imádom ezeket a vastagfalú csatos üvegeket. Remekül használom mindenféle tárolásra. Ilyenbe szűröm le a sült libamájat, vagy a kovászos uborkát, és már mehet is a hűtőbe! Már az pompás, ahogy az ételek rám mosolyognak a polcokról. Ehhez az őszi-téli recepthez is ajánlom. Még tálaláskor is pompásan néz ki! Bár megérte volna a nagymamám, akitől ezt a receptet is tanultam!