Életforma.hu

GASZTRO

A nyár íze: a kovászos uborka

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes étele, ami a magyar családok asztalán gyakran előfordul. Ha nyár, akkor ez a "koviubi", egy fantasztikus savanyúság, hűsítő csemege a kánikulában. Lássuk, miért szeretjük annyira és mi elkészítésének titka.

A  nyár ízei és illata, a hűs hajnalok és a meleg esték hangulata, a röpködő, zümmögő, ciripelő bogarak hangjai, a fák ágai között átszűrődő napsugár. Az időnként nehézzé váló sűrű meleg levegő izzadságcseppjei. Meggymagozás a kertben, főtt kukorica és dinnye minden mennyiségben. És az ablakpárkányon az 5 literes befőttesüvegben érlelődő uborka. Mindez egy idilli életkép a nyárból, amire télen is szívesen visszaemlékezünk.

Gyerekként nem igazán szerettük a kovászos uborkát, ezt a különleges savanyúságot igazi élvezettel felnőttkorban lehet enni és persze elkészíteni. Egyre többen vágnak bele a savanyítás művészetébe, ahány ház annyi szokás, számtalan jól bevált recept létezik a kovászos uborka elkészítéshez. Mi most megkíséreljük összeszedni a legfontosabb összetevőket és a sikeres elkészítés módját.

A koviubi, egy fantasztikus savanyúság, hűsítő csemege a kánikulában. ( Fotó: depositphotos)

Mi a siker titka?

  • A friss, 8-10 cm-es uborka (akkor a legjobb, ha szúrós kicsit a héja, állítólag ezek maradnak igazán ropogósak).
  • Nagymamáktól azt lehet eltanulni, hogy vágjuk le az uborkák végeit és nyaljuk meg őket, nehogy keserű legyen. Aki nem hiszi, járjon utána…
  • A fűszerezés: a kapor a vastag szárával, virágával a legjobb, jó sok fokhagyma, só – ez az alap. Van, aki hosszúra vágott torma szálakat is tesz bele, hogy miért, az íze miatt, vagy valami más okból kifolyólag, nem sikerült kideríteni. Versenyben vannak még: pár szem egész bors, mustármag, borsikafű (csombor), babérlevél.
  • A vizet a csírátlanítás miatt érdemes a sóval felforralni, majd langyosra visszahűteni.
  • Ugyanezen okból célszerű a befőttesüveget is alaposan megtisztítani.
  • Kovászos kenyér vs. krumpli. Az utóbbit gluténérzékenyek számára is biztonságos megoldás, előbbi viszont mégiscsak jobb ízt ad neki.
  • Az ideális hőmérséklet a 25-28 fok, árnyékos, levegős hely. Tévhit, hogy a napra kell tenni, sőt az erős nap ront a minőségén és nagyobb eséllyel puhul meg az uborka.

Elkészítés, ahogyan a nagymamától tanulhattuk...

Először minden hozzávalót jól megtisztítok. Az üveg aljára teszek egy jó halom kaprot és jó pár gerezd fokhagymát. Az uborkát hosszában mindkét végén bevágom, alul és fölül 90 fokban elfordított irányban és jó szorosan beállítom őket az üvegbe. Az első sor tetejére is tehetünk egy újabb adag kaprot, fűszereket és fokhagymát ízlés szerint, majd jöhet a következő sor. Egy 5 literes üvegbe kb. 2,3-2,5 kg uborka fér. Az uborkák közé becsúsztatom a vékony szálakra vágott fél tormát. A tetejére teszem a gézbe tekert kovászos kenyér serclit (így nem mállik bele a kenyér az uborkalébe). Ráöntöm a langyos, sós vizet, annyit, hogy teljesen ellepje, ne lógjon ki se a kenyér, se az uborka. A kimaradó vizet elteszem arra az esetre, ha később pótolni kell, mert kifut vagy elpárolog. A tetejét kistányérral vagy egy anyaggal lefedem, tálcát teszek alá, ha esetleg kifutna, és árnyékos, szellős helyre teszem. Innentől 3-4 nap türelem, finom kovászos uborkát terem. Ennél több idő nem nagyon kell neki, kiveszem az uborkákat és a fokhagymákat az üvegből, egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és rászűröm a levét. Mehet a hűtőbe, adhatunk még neki pár napot a tovább érésre, ha kibírjuk, hogy ne együk meg. Amikor jól lehűlt, ehetjük, akár magában is.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.