Hozzávalók:
- 35 dkg zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis dob. paradicsompüré (70g)
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg parasztkolbász
- 2 ek fehér borecet
- 2 ek rizsszem tészta (vagy apró levestészta)
- 1 db babérlevél
- oregano
- kapor
- só
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát vékonyka csíkokra vágjuk, és együtt üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a kolbászt. Ha kiadta színét a kolbi, jöhet a paradicsompüré amivel finoman megpirítjuk (nem égetjük!).
Ha ezzel is megvagyunk zúzott fokhagymával ízesítjük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borecetet és a zöldbabot, babérlevéllel, oreganoval és friss kaporral fűszerezzük, megsózzuk, és közepes lángon puhára, készre főzzük.
Szerencsés esetben rizsszem tészta (tésztarizs, térizs) vagy valamiféle apró levestészta betéttel kínáljuk. (A tésztát a levesben, de külön is kifőzhetjük. Én úgy készítettem, hogy inkább a kapor íz volt a domináns.)
Szerintem ennek a levesnek van egy kis görögös hangulata – üzeni Steffel Csaba, az alkotó.
-
- Kép: Steffel Csaba
Már karácsony óta vágyik egy jó kis tökre az őrülten jó receptek tudója. Steffel Csaba szinte minden nap képes megenni a tökfőzeléket. Még akkor is, ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak egy kis kaprot, no meg aztán ott van a szárított is… – hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy “bántja” az ember gyomrát, sőt semmit se!