Életforma.hu


Szuperzöld zöldborsó és zöldbab főzelék szezonális zöldségekből

Szuperzöld zöldborsó és zöldbab főzelék szezonális zöldségekből 

Napjainkban a főzelék nincs annyira előtérben, de ezzel a finom zöldborsó főzelék recepttel te is elkápráztathatod a családodat.
Rakott zöldbab pulyka darált hússal

Rakott zöldbab pulyka darált hússal 

A rakott ételekhez többnyire sertéshúst használunk, pedig pulykahúsból is ugyanolyan finom lehet egy-egy ilyen fogás, ráadásul még kímélőbb is a gyomornak.
Paradicsomos zöldbableves

Paradicsomos zöldbableves 

Meghökkentő, de igen finom receptekkel szokott ellátni minket egyik házi szerzőink egyike, az őrülten jó ételek szerzője. Steffel Csaba ezúttal görögös hangulatba került, és így született meg ez a remek kis leves. Feltétlenül próbáld ki!
Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában

Pulyka és zöldbab, avagy az ízek fogságában 

Ha rendesen megnézzük ezt a receptet, nem is kell sok dolog hozzá. 2-3 alapanyag és az ízesítők, ennyi. Na és azok az ízek... ! Steffel Csaba szerint is a pulyka és a zöldbab házassága remek ötlet!
Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal

Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal 

Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan. Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...
Mellbedobással győzött a tyúk

Mellbedobással győzött a tyúk 

Hajnalban jutott eszembe, hogy megint nem vettem ki semmit a mélyhűtőből az ebédhez. Gyorsan lebotorkáltam, és körülnéztem, mi t tudnék ma virítani? Milyen szerencse, hogy még augusztusban eltettem a mélyhűtőbe némi sós vízben főtt zöldbabot. Találtam egy tyúkmellet is, ebből született a költemény, amivel nem tudtunk betelni. Még vacsorára is maradt! (De nem sok!)
Zöldbabos fusillim, leánykori nevén orsótésztám

Zöldbabos fusillim, leánykori nevén orsótésztám 

Hányszor esünk haza hulla fáradtan, és fogalmunk sincs, mi legyen a vacsi vagy ebéd. Ilyenkor mindig jól jön egy kis tészta, valami zöldség, főzőtejszín és fokhagyma. Ezekből már csodákat tudsz varázsolni! Ez csak négy! Jamie Oliver 5 hozzávalóból már egész könyvet írt! Akkor húzzunk bele!
Egyszerű zöldbabfőzelék Márti konyhájából

Egyszerű zöldbabfőzelék Márti konyhájából 

Úgy adódott, hogy maradt egy kis zöldbabom a hűtőben, és féltem, hogy kiszárad vagy megfásul. Nosza, két újságcikk között gyorsan összedobtam egy főzeléket a férjemnek estére - szerelmem zálogául. Estére, mire hazaér ugyanis én már úton leszek egyéb családi kötelezettségeim miatt… Fura, hogy egy zöldbabfőzelék helyettesít majd, de jó tudni, hogy mennyire örül majd! Ha főztök, gondoljatok erre is!
A nyár slágere a zöldbab

A nyár slágere a zöldbab 

Imádni való szomszédjaim vannak! Ezt le kell szögezni! Például azért, mert az egyik isteni barackokkal ajándékozott meg (már rég hűlt helye!), a másik fantasztikus illatú zöldbabbal (ennek is hűlt...). Élmény volt tehát elkészíteni is a babomat, hiszen már az illatukkal elbűvöltek a szép, sárga hüvelyek! Ezt a receptet a barátnőm köretnek szánta. Elég egy debreceni vagy egy tükörtojás, és már kész a pompás ebéd vagy vacsora!
Paradicsomos zöldségleves zöldbabbal, csirkemellel és baconnal

Paradicsomos zöldségleves zöldbabbal, csirkemellel és baconnal 

Csak egyszerűen! Így kell főzni. És hogy a legegyszerűbb? Nézzük meg, mi van itthon! Így ajánlja őrülten jó finomságát barátunk, Steffel Csaba! Van otthon zöldbabod? Na akkor kattanj rá!

Ettől nagyi is dobna egy hátast 

Ellágyultam, amikor a piacon megláttam a csodás zöldbabhüvelyeket. Nem tudtam ellenállni! Nem tévedtem, és főztem egy olyan levest, ami a nagyimnak is nagyon ízlene! Imádta a lőrinci kertjében termett konyhai kincseket!

A világ legegyszerűbb zöldbablevese 

Előfordul, hogy az embernek nincs ideje semmire, de annyira jól esne valami finomság. Ebben az "össze-vissza időjárásban" pedig egyenesen kívánom a nem túl tartalmas, de azért lelket átmelengető, jó kis levest. Megtaláltam az egyik kedvencemet. Friss zöldbab még nincs, de bizalommal: arccal a mélyhűtő felé, barátaim!

Párom párolt zöldbabja + majd két tük. toj. 

Ez egy főzelék, de csak majdnem, mert annál egészségesebben készül. A praktika abban rejlik, hogy a babot nem főzöm, hanem saját zsírján átpárolom, de csak annyira, hogy puha legyen, de még - úgymond - roppanjon. Így több vitamin marad benne, és a férjem pont ezt az ízt kedveli! Csak egy tükörtojást kért a vacsorához, de upsz!... Kettő lett! Kétszikűre sikeredett, de így is elfogyott!

Zöldbab vegán Alfredo szószban szarvacska tésztával 

Az Alfredo szószos tészta egy olyan étel, amelyet, ha Olaszországban járunk, szinte biztosan megkóstolunk, akkor is, ha kevés a pénzünk, spórolnunk kell, akkor is, ha dúskálunk a pénzben. Szinte mindenki szereti.

Rakott zöldbab, a nyár egyik kedvence 

A zöldbab a nyári szezon egyik kedvenc zöldsége, levesek, főzelékek, de még rétesek kitűnő alapanyaga. Mi most egy gyors rakottast készítettünk belőle, amit a vegetáriánusok is imádni fognak.

Márti friss zöldbablevese pici csavarral 

Ilyenkor a piacra kimenni maga a gyönyör! Az illatok káprázatosak, és azt jelentik, hogy megérkezett a nyár! Lassan, de már a zöldbab ára is megy le. Egy levesre valót mindenképp érdemes venni!    

Palócleves 

A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy  egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.

Zöldbabsaláta tarármártással 

Most, hogy friss zöldbab-hegyekkel telik meg reggelente a piac, alig várom, hogy valami ínyencséget készítsek belőle! Már ránézni is gyönyörűség! Jönnek a grillezős esték, bármelyik sülthöz isteni kísérő! Csak arra vigyázz, hogy a tartár gyorsan romlik, ezért a tálalásig csak a hűtőben tarthatod! Utána meg arasd le a babért!   

Friss majonézes zöldbabsaláta 

Kedvenc biozölségesem megint elkápráztatott. Megérkezett az első, zsenge angol zöldbab. Még akkor este ezt a salátát kanyarítottam belőle! Másnap tálaltam, és senki sem csalódott!     

Kovászolt zöldbab ínyenceknek - pici csavarral 

Ezt a receptet a férjem gyermekkorának egykori helyszínén, a Gesztenyéskert mellett találtam! Na persze nem a földön, hanem a Larus Étterem teraszán! Még van néhány meleg nap a kovászoláshoz, így feltétlenül próbáld ki, és add a kedvenc sültedhez!

Villámgyors és egészséges zöldbabfőzelék 

A zöldbab sok tekintetben is kiváló választás, bármely évszakban finom, különösen azért, mert mélyhűtve sem veszít az ízéből. Ez a recept a hűtött alapanyag miatt is gyors, azonban nem csak emiatt egészséges: a főzeléket nem habarással vagy rántással sűrítjük, hanem magával a zöldbabbal. Finom!

Zöldbab provanszi módra 

A francia konyha gazdag hamar asztalra adható zöldséges ételben. Egyszerű receptek ezek, amelyek fűszerezését saját ízlésünk szerint variálhatjuk, alakíthatjuk. Ez a provanszi recept is ilyen, elbír egy kis babérlevelet, de más zöldfűszerekkel is próbálkozhatunk.  

Kreol zöldbab 

Zöldbab másként. Ha már unod a főzelék, leves duót, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj valami egészen mást. Egzotikus és egyszerű, érdemes belevágni!

Füstölt rakott zöldbab 

Az egyik legkedveltebb zöldség a zöldbab. Levesnek, főzeléknek és rakottnak kitűnő. Most az utóbbihoz ajánlunk egy gyorsan elkészíthető, finom változatot!

Zöldbabos csirkemájjal töltött derelye sültpaprika-mártással 

Nagyon izgalmas, különleges receptet küldött nekünk Ágnes! Zöldbabos csirkemájjal töltött derelye sültpaprika-mártással. (Kezdőknek nem ajánlom, hogy derelyével kezdjék a főzést)

Zöldbabos nyári egytálétel 

Zsuzsa másik recepje a zöldbabos nyári egytálétel, amit persze télen is főz, de akkor a fagyasztóból elővett babból, tárkonnyal és petrezselyemzölddel készíti el. 

Pikáns, húsos zöldbableves 

Íz világában hasonlít a palócok által kedvelt savanyú krumpli, vagy bableveshez, de annál sokkal agyafúrtabb ízletesebb, viszont minden benne van, amit a palóc föld megterem ezért akár valódi Palóc is lehetne.

Zöldbabsaláta-télen-nyáron 

Nagyon szereti családom a zöldbabból készült ételeket- írja Zsuzsa. Két receptet küldött, ami náluk télen-nyáron nagyon népszerű. Íme az egyik, a zöldbabsaláta.