Életforma.hu

GASZTRO

Zöldbabos csirkemájjal töltött derelye sültpaprika-mártással

Nagyon izgalmas, különleges receptet küldött nekünk Ágnes! Zöldbabos csirkemájjal töltött derelye sültpaprika-mártással. (Kezdőknek nem ajánlom, hogy derelyével kezdjék a főzést)

Zöldbabos csirkemájjal töltött derelye sültpaprika-mártással

 

Hozzávalók 4 főre:

A derelyéhez:
10 dkg zöldbab
15 dkg csirkemáj
1 kk majoranna
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
½ csokor petrezselyem
10 dkg füstölt sajt
Só, bors
20 dkg liszt+a gyúráshoz
1 tojás+a kenéshez

A mártáshoz:
1 adag marinált paprika (recept lejjebb)
0,5 l főzőtejszín
3 ek snidling
Só, bors

A marinált paprikához:
6 kápia paprika
3 ek 20%-os ecet
Só,
4 db édesítő bogyó
Olívaolaj

Elkészítése:

A paprikákat 180 fokos sütőben addig sütjük, míg felhólyagosodik és itt-ott akár meg is feketedik. Kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
3 ek ecetből egy csipet sóval, 4 édesítővel és 2 dl vízzel salátalevet keverünk. A langyos paprikákról lehúzzuk a héjat. Ha lehet, a salátalé felett dolgozzunk, hogy a paprikából kicsöpögő lé ne vesszen kárba. A magokat is kiszedjük – már amennyi sikerül. Beletesszük a salátalébe, öntünk rá egy réteg olívaolajat. Legalább egy napra betesszük a hűtőbe.
A mártáshoz nagyjából lecsepegtetjük a paprikákat, 1x1 cm-esre vágjuk. Egy lábasban feltesszük főni, apróra vágjuk a snidlinget, majd ráöntjük a tejszínt. Addig forraljuk, míg a paprika szinte teljesen szétfő, ekkor botmixerrel hármat-négyet keverünk benne, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk, fogyasztásig félretesszük.

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk a zöldbabot. Ha elforr a víz, pótoljuk. Mikor majdnem puha, belenyomjuk a fokhagymát, párat keverünk rajta. A májat falatnyi darabokra vágjuk, a babhoz adjuk. Meghintjük majorannával, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Kevergetjük, míg a máj megsül, majd megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel. Elzárjuk a gázt, egyszer megkeverjük a ragut, félretesszük hűlni. A sajtot lereszeljük, majd a kihűlt májraguval késes robotgépben durvára aprítjuk.

A lisztet egy tojással, csipet sóval és 2 ek vízzel bedagasztjuk, tetejét vékonyan leolajozzuk, 20 percig hagyjuk állni. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk. Az egyik felére kiskanálnyi halmokat teszünk. Közöttük tojással megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, összenyomogatjuk a széleket. Derelyevágóval levágjuk a tésztadarabokat, a széleiket villával alaposan összenyomogatjuk. Lobogó vízben kb. 7 perc alatt megfőzzük. Leszűrés után kevés olvasztott vajban megforgatjuk.
Tálaláskor a derelyékre szedjük a mártást, megszórjuk reszelt sajttal, meghintjük petrezselyemmel.


Hajós Ágnes


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.