Életforma.hu

GASZTRO

Töltött tök kapormártással, ahogy Márti a legjobban szereti

Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Talán azért, mert apukám sem. (Ő ugyanis nem kedvelte a k-betűs ételeket... Még most sem!) Én azóta sokkal inkább. Talán azért, mert a férjemnek igazán nagy örömöt okozok vele. Ez a fogás a vasárnapi ünnepi asztalra is szenzációs így nyáron! Könnyű, finom, nem nagy macera. Ebben a szezonban pedig egész egyszerűen üdítő!

Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • 1 db, kb. 1 kg-os tök
  • 30-40 dkg darált sertéshús
  • 2 db zsemle
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 dkg főzőmargarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint
  • 1 csokor kapor
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 2 ek olaj
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

Csipkedd a zsemléket a tejbe, hogy jól megszívja magát. Az egyik hagymát kockázd fel, dobd rá a felolvasztott margarinra. Kevés dinsztelés után add hozzá a darált sertéshúst. Sózd, borsozd, kevergesd, hogy jól kifehéredjen minden része. Közben verj fel egy tojást egy tányérban. A tököt pucold meg, vágd ketté, és szedd ki belőle a magokat. Egy nagy fazékban forralt ecetes, sós vizet. Ha már bugyog, pár pillanatra tedd bele a tököt (így nem málik szét, később is megőrzi csónak formáját). Egy margarinnal kikent jénaiba tedd bele a két fél tököt. A zsemledarabokat nyomkodd ki, a húst vedd le a lángról, keverd hozzá a zsemléket, majd a felvert tojást. A masszát töltsd a tökcsónakokba. Mehet az egész a kb. 210 fokos sütőbe. Amikor majdnem kész, szórd rá a lereszelt sajtot, hogy az is olvadjon jól rá.

Jöhet a kapormártás! Vágd apróra a másik hagymát. 2 ek olajon futtasd meg, majd add hozzá az 1 ek lisztet. A kaprot is vágd apróra. A nagyobb részt dobd rá, és öntsd fel a tejszínnel. Hagyd besűrűsödni. Sózd, borsozd, reszelj rá szerecsendiót. A legvégén szórd rá a maradék kaprot is, és lehet tálalni! Pompás lesz a tök a selymes mártással!

Ha ez lesz az ebéd, estére itt egy koktél! Alkoholmentes és rendkívül frissítő! Nem fogsz csalódni!

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.