Életforma.hu


Korona a karácsonyi asztalon

Korona a karácsonyi asztalon 

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.
Rántott tök Márti pikáns csavarával

Rántott tök Márti pikáns csavarával 

Ez egy hamisíthatatlan nyári kedvenc! Még annak sem kell aggódnia, aki vigyáz az alakjára. A panír kívül roppanós, belül a tök vajasan puha, a sült magok pedig adnak hozzá egy kis pikáns ízt! Egyszóval maga a kényeztetés! Ez volt az ebédünk, frissen az igazi, de délután felé még a maradék két karika is csendben elkopott a majonézzel!  
Maultaschen, avagy a sváb konyha raviólija

Maultaschen, avagy a sváb konyha raviólija 

Gomba- vagy hagymaszósszal, krumplisalátával, tepsiben sajttal megsütve vagy levesbetétnek - egyformán remek a sváb konyha remekműve. Erre is igaz, hogy ahány család, annyiféle módon készítik. Legutóbb Stuttgartban, a ROTO-konferencia séfje készítette el nekünk. Megsúgta, hogy szerinte borjúhúsból a legfinomabb, de vannak, akik a csirkés vagy a zöldséges variációra esküdnek! Én burgonyasalátával és gombaszósszal kaptam! Isteni volt! 
Gombócos paradicsomos-káposzta kezdőknek - Jucus konyhájából

Gombócos paradicsomos-káposzta kezdőknek - Jucus konyhájából 

Emlékszem, hogy a legfinomabb töltött káposztát mindig disznóvágáskor készítettük. A gombócok a kolbásztöltelékből formálódtak, a savanyú káposzta pedig a nagyi kamrájából került a tíz literes fazékba. A régi ízeket manapság így varázsolom a családi asztalra…

Töltött tök kapormártással, ahogy Márti a legjobban szereti 

Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Talán azért, mert apukám sem. (Ő ugyanis nem kedvelte a k-betűs ételeket... Még most sem!) Én azóta sokkal inkább. Talán azért, mert a férjemnek igazán nagy örömöt okozok vele. Ez a fogás a vasárnapi ünnepi asztalra is szenzációs így nyáron! Könnyű, finom, nem nagy macera. Ebben a szezonban pedig egész egyszerűen üdítő!

Sertéskarajom kedvenc söröddel 

Gyors és egyszerű receptem bármikor bevethető, még akkor is, ha váratlanul érkeznek a focinéző barátok. Ha tudod előre, hogy jönnek a vendégek, előre besózhatod, borsozhatod a hússzeleteket. Ha nem egész egyszerűen a tálaláskor adj hozzá egy kis mustárt! Nem fogsz csalódni!