Életforma.hu

GASZTRO

Korona a karácsonyi asztalon

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.

Mitől olyan különleges az aszú?

Egy-egy igazán szép palack aszú ára néha meghökkentő lehet. Azonban ha tudjuk, hogy sok tényező szükséges ahhoz, hogy egészséges aszúszemek alakuljanak ki, ráadásul a Tokaji borvidéken még annak speciális klímája mellett sem készül minden pincészetnél minden évben aszú, mindjárt kevésbé fogunk csodálkozni.

A tokaji aszú nem a hétköznapok bora, viszont felejthetetlen élményt tud nyújtani, amikor kibontjuk egy-egy különleges alkalomra.Karácsonyi gasztrotippek

Mindenki kedvenc ünnepe a karácsony. Egy palack aszúnak pedig minden karácsonyi asztalon ott a helye – állítják a szakemberek. A tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám egyedi aromái és magas savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk. Ez a képessége igazán jól jön, hiszen így akár végigkísérheti az étkezéseket.

Már az előételeknél is szerephez juthat. Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük, kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, lekvárral, chutneyval és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós, karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy gorgonzolából készült krémmel, és díszítsük aszalt gyümölcsökkel. A kimagozott datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott serrano sonkával.Még a főételek mellett is próbára tehetjük. Egy mandarinnal, mazsolával, friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is passzol, pláne ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy egy mangós kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot illesztünk. Köretnek kínáljunk olyan zöldségeket, amik maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök.Ha teljesen eltérnénk a tradicionális, klasszikus főételektől a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz, amelyek egyszerre lehetnek édesek és csípősek, szintén kínálhatunk aszút.

A fenti példák igazi gasztrokalandozások, de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem. A klasszikus karácsonyi sütemények, a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval.A nem hagyományos édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns, francia crème brûlée vagy egy angolszász rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás biscottit.

Látható, hogy egy palack aszú milyen sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így érdemes idén venni egy palackkal belőle, biztos nem marad belőle egy korty sem az ünnepek végére.

Ha az ünnepek alatt tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!

Kellemes ünnepeket!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.