Emlékszem, hogy a legfinomabb töltött káposztát mindig disznóvágáskor készítettük. A gombócok a kolbásztöltelékből formálódtak, a savanyú káposzta pedig a nagyi kamrájából került a tíz literes fazékba. A régi ízeket manapság így varázsolom a családi asztalra…
őrölt piros paprika, 1 egész zöldpaprika, 1 nagyobb paradicsom
Elkészítés:
Előkészületek: A füstölt oldalast, ha nagyon sósnak érezzük, előző este feldaraboljuk, és egy kis vízben kiáztatjuk. (Ha szalonnával helyettesítjük, akkor ez nem szükséges, bár addig ne sózzuk majd a lét, amíg meg nem kóstoljuk félúton.) Ugyanezt az áztatást megtehetjük a káposztával is, ha túl savanyúnak érezzük, amúgy egyszeri –kétszeri átmosás is elég, hogy azért érezzük a savanykás ízt, de túl intenzív se legyen.)
Gombócos töltelék: a darált húshoz hozzáadunk egy csomag előfőzött zacskós rizst (tapasztalatom szerint így hamarabb megfőnek a gombócok). A kisebb fej vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, sózzuk (egy csapott kiskanállal), ízesítjük őrölt borssal, egy kiskanál őrölt pirospaprikával, majd az egész húsos masszához „beledobunk” egy egész tojást (héj nélkül) és összegyúrjuk. Én ezt a műveletet is előző este szoktam megtenni, hogy az ízek összeérjenek. ( No és persze meg is kóstolom így nyersen, ahogy azt anno a kolbásztöltelékkel tettem.)
A levét se öntsd ki!
A savanyú káposzta leve is értékes alapanyag. Naponta 1 dl-t elfogyasztva belőle, tehermentesül a máj, tisztul a bélrendszer, és épül az immunrendszer. C-vitamintartalma is magas.
Tehát, amikor az előkészületek megtörténtek, kezdődhet a főzés:
Egy nagyobb lábasba vagy fazékba (nekem erre a mennyiségre a 10 literes a legkényelmesebb) először a káposztát, a füstölt húsokat teszem, majd rászelem a nagyobb fej hagymát, olyan szép „szálasra” mint a káposztát, belevagdalok apróra még 2 gerezd fokhagymát, hozzáadom a megmosott és félbevágott zöldpaprikát, paradicsomot, a kb. fél liter paradicsomlét vagy a kisebb doboz sűrített paradicsomot, és felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beledobálom az egész borsokat, a babérleveleket, rászórom az őrölt köményt és kb 20 percig közepes lángon főzöm.
Közben a töltelékből egészséges méretű gombócokat formálok, és félúton (20 perc után) hozzáteszem a káposztához. Jó 10-15 perc után megkóstolom, addigra már a gombócok és a füstölt íze is áthatja, és ekkor sózom még szükség szerint. Amikor a káposzta kicsit még roppanós, a füstölt húsba könnyen beleszúrható a villa, és a gombócokban is megpuhult a rizs, akkor egy fokhagymás, pirospaprikás rántással befejezem a főzést. Tejföllel vagy anélkül lehet tálalni, és hűtőben másnap, de még harmadnap is fogyasztható.
Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról.
Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.