- 2 db padlizsán (1/40-45 dkg)
- 10 dkg köles
- 2 szál szálzeller
- 1 db sárgarépa (15 dkg)
- 5-8 dkg reszelt füstölt sajt
- 4 ek. tejföl (+ tálalás)
- zsálya
- só
Elkészítés:
Először is elkészítjük a kölest, mert annak pihennie kell. A kölest egy szűrőben alaposan(!) átmossuk, majd a forrásban levő vízbe borítjuk, elkeverjük, a lángot levesszük a legkisebbre, és szép lassan, amennyire csak lehet, elfőzzük a levét... aztán egy fedővel letakarva, a tűzről lehúzva, 20-25 percig hagyjuk saját gőzében párolódni, dagadni. (Tehát hasonlóan, mint a rizst.)
A padlizsánokat félbe vágjuk majd a húsát ügyesen kivájjuk, de úgy, hogy a héja ne sérüljön meg, és a kiszedett részt felkockázzuk. A megtisztított sárgarépát és a szárzellert is kis kockákra daraboljuk. Ezután forró olívaolajon, picit megsózva, elkezdjük párolni a répát és a zellert, majd 2-3 perc elteltével a padlizsán kockákat is hozzáadjuk, és közepes lángon, együtt aranysárgára pirítjuk.
A már nem forró kölest, a pirított zöldségeket, a reszelt füstölt sajt ¾ részét és néhány levélke aprított zsályát alaposan összekeverünk, szükség szerint sózzuk. Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, belepakoljuk kivájt padlizsánokat, és egységesen megtöltjük a zöldséges-kölessel. A maradék füstölt sajtot, összekeverjük 4 ek tejföllel, és befedjük vele a megtöltött padlizsánokat. 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük, de figyeljünk rá! - ;!
Tálaláskor plusz tejfölt esetleg fokhagymás tejfölt kínálhatunk mellé.
Jó étvágyat kíván hozzá: az őrülten jó ételek mestere!
Mindig is nagy tisztelői voltak a muzsikának az olaszok! Nem véletlen, hogy a számos operájáról híres, Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini legismertebb hősnőjéről, Normáról nevezték el Szicília leghíresebb specialitását, a Spaghetti Alla Normát. Végtelenül egyszerű, húsmentes, és valami isteni! Annyira friss, hogy most szálltam le vele a repülőgépről! Jó étvágyat!