Padlizsán cikkek

Ízek harmóniája
Egyszerűen feldobhatjuk a már jól bevált paradicsomos tészta receptünket, mondjuk egy kis padlizsán és ricotta segítségével. Hamar megvan, laktató és még konyhatündérnek sem kell lenn ahhoz, hogy elkészítsük.

Padlizsán és köles, avagy "viszonylag"
Viszonylag új kedvenc a köles. Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán. Nos, az őrülten jó ételek alkotója így találta ki legújabb receptjét, a zöldséges kölessel töltött padlizsánt zsályával és füstölt sajttal. Szerintem ezt még az olasz konyha is megirigyelhetné!

Darált csirkemellel töltött padlizsán és cukkini
Igazán alakbarát, ám mégis első osztályú és finom főétel, ráadásul minimális erőbedobással :) - írta Pammer Lívia. Én hiszek neki, mert az előző cukkinis receptje is feldobta a napomat, a konyhámat! Vessük bele magunkat ebbe a mediterrán nyárba!
Padlizsán és paradicsom a csirkecsíkok bűböletében
No, ebben a dög melegben nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk! Legyen könnyű, szénhidrát"mentes", és ne fűszerezzük túl... És még az evés után sem vert a víz!... – írta az őrülten jó ételek tudora.

Pazar pulykamelles szendvics a bulihoz
Ez egy igazi falat az esti kártyapartihoz! Csupa egészség, és bátran lehúzhatsz hozzá egy-két pohár sört. Ezt még az is össze tudja dobni, aki nem talál ki a konyhába - feltéve, ha tudsz pirítóst készíteni!

Püspöklila padlizsán rántva
Mondanom sem kell, hogy ismét megleptek a szomszédaim, ezúttal pár csodás padlizsánnal! Harcra fel! Ezt a remek zöldséget Délkelet-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Gazdag ásványi sókban, C- és A-vitaminban. Kék, illetve török paradicsomnak is nevezik, bár eredendően badinjan neve hozzánk arab közvetítéssel jutott el.

Pulykás moussaka
Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg... Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Padlizsánnal töltött focaccia
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából.

Szicíliai lecsó mozzarellával
A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, és másképpen is hívják a különböző nemzetek a saját változataikat, de a gyökerek azonosak. Szicíliában valahogy így készül a lecsó.

Indul a padlizsán szezon, ne tétlenkedj!
Egyre több és egyre szebb lila, feszes héjú, csillogó padlizsánnal találkozom a Bosnyák téri piacon, ahová heti rendszerességgel járok, nyáron akár többször is megfordulok ott. Érdemes sokféle padlizsán receptet kipróbálni, mert nagyon egészséges zöldség, ilyenkor nem is drága, úgyhogy szeretettel ajánlom összeállításomat.
Gondolj a télre, főzz zakuszkát!
A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából, paradicsomból főzik, de sok helyen babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Ezerféle változata van ennek az Örményországból származó ételnek, amit egész télen kóstolgathatunk egy-egy szelet friss kenyérrel.
Gombás-tormás padlizsántekercs
Egyszerűen elkészíthető, mégis ütős recept akár könnyű vacsorának, akár vendégeknek egy nyári estén. Egy pohár gyümölcsös fehér borral pazar vacsorát kerekíthetünk belőle.
Pirított polenta kockák mediterrán raguval
Egy kis kukoricadarából és zöldségekből remek ételt készíthetünk, tehetjük mindezt úgy, hogy bárki fogyaszthatja, aki tej-, glutén- és/vagy cukormentes diétát tart.
Szeresd meg a padlizsánt!
Ilyen sokoldalúan felhasználható zöldség, mint a padlizsán, talán csak egy van, a burgonya. Tudták, hogy közeli rokonai egymásnak? Mi tagadás: remek család!
Töltött padlizsán
Felsorolni sem lehet szinte, mennyi csodás töltelékkel gazdagíthatjuk a padlizsánt a hústól kezdve a zöldségeken át. Ez egy egészséges változat tofuval és barna rizzsel.
Padlizsán fasírt
Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.
Baba ganoush
A baba ganoush egy füstös, telt ízű padlizsánkrém, a libanoni konyha egyik legjobb darabja. Sokan összetévesztik a hummusszal, pedig az csicseriborsóból készül, a baba ganoush pedig padlizsánkrém. A közös pont a tahini, azaz szezámpaszta.
Padlizsán curry kókusztejjel
Pofon egyszerű recept, egy gyerek is bármikor elkészíti, mégis különleges, egzotikus ízvilágú étel lesz a végeredmény.
Gomba curry
Mire a gyerekeknek elkészült a rántott csirkemell-sült krumpli vacsora, már el is felejtettem, hogy előtte tíz perc alatt megfőztem a felnőttek diétás vacsoráját is. Sajnos ez az étel is azok közé tartozik, amelyik egy cseppet sem fotogén, na de az íze! Az minden pénzt megér.
A görögök legjobb ötlete, a muszaka
Érdemes kipróbálni más nemzetek konyháinak klasszikus receptjeit, ezzel nemcsak szuper íz-élményekben lehet részünk, de megtanulhatunk más konyhatechnikai eljárásokat is. A görögök muszakája remek kiindulópont, hogy körülnézzünk a nagyvilágban.
Túróval töltött padlizsántekercsek - egy könnyed vacsora
A padlizsánt és a tejfölös túrót külön is imádom, ezért arra gondoltam, mi lenne, ha összehoznám őket? Így jött létre ez a fantasztikus ízhatású együttes, amely akár a diétások, vegetáriánusok kedvence is lehet. De egy kis natúr csirkemell társaként is kitűnő!
Padlizsán krémleves Mártinál
Sokan nem mernek a padlizsánnal dolgozni, mert hitek és tévhitek veszik körül gyors barnulása miatt. Pedig nem kell félni! Most itt egy leves, ami mindent sutba dob, egyszerű, és a végén annyira ízleni fog, hogy el sem hiszed! Próbáld ki!
Krétai padlizsánsalátám
Kréta nem Görögország, az Kréta - mondták a krétaiak félig komolyan, félig viccesen. Bárhogy is legyen, a konyhájuk bámulatos! Ott nincs, aki ne kapna kedvére való falatokat. Ezúttal egy különlegességet ajánlok figyelmetekbe! Tényleg remek!
Niki grillpartija
Továbbra is ontják kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Még a kiadó legifjabbja is meglepett egy szenzációs nyári recepttel! Csak annyit mondok: amiben ennyi zöldség van, az csak csodálatos lehet! Fogadjátok nagy szeretettel konferencia asszisztensünk, Kemény Nikolett receptjét! Nagyon büszkék vagyunk rá!
Grillezett padlizsán joghurtos tahinivel
Déri Szilvia Főzni szexi című könyvének újabb, remek receptjét osztom meg veletek. A padlizsán megunhatatlan, a szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél mindig kapható télen is! A hozzávaló történetet nem mondom el, keressétek csak meg! A lényeg, hogy télvíz idején, nagy hóban, ha nem maradhatsz a pasidnál, mert másnap műt, lehetőleg a saját kocsiddal próbáld el elhagyni a dicstelen (pár)harc terepét!
Majonézes padlizsánkrém
Gyönyörű színe van, egészséges és éppen aktuális. A padlizsánról van szó, melyből krémet sokan és sokfélét tudnak. Mi most egy majonézes változatot ajánlunk az uzsonnás dobozba.
Ez nem lila köd, ez fűszeres padlizsán
Még bőven tart a padlizsán szezonja - mi annyira szeretjük, hogy amíg lehet, minél többet eszünk belőle. A hagyományos receptek mellett ezt a fűszeres, keleties változatot is érdemes kipróbálni! Ezúttal túrófasírtot készítettem hozzá.
Ezt a lilát nem felejted!
Indiából származik a padlizsán. Ez a pompás, lila termésű növény hozzánk török közvetítéssel került. A neve is így ismert nálunk: török paradicsom. Az egyébként tojásgyümölcsként is emlegetett növénynek számos, remek elkészítési módja van. Folyton újító keresztlányom a minap ezzel a recepttel lepett meg! Próbáljátok ki! Érdemes!
Padlizsános lecsó
A szokásos hagyma-paprika-paradicsom triumvirátusba most nem csak a színe, hanem az íze miatt is belecsempésztük a padlizsánt. Annyira finom lett, hogy másnap meg kellett ismételnünk a lecsós menüt.
Padlizsán krémleves "lusta módon"
Van, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen kell összeütni valamit finomat. Ez a leves ilyenkor lesz a legjobb barátunk! Ha elég előrelátóak vagyunk, saját lefagyasztott zöldséglevessel dolgozunk és akkor aztán tényleg nem érheti szó a ház elejét.
Mozzarellás sült padlizsán
Egy könnyű gyors vacsora, amiből pótolhatjuk a megcsappant vitamin készleteket. Nem kell ehhez semmi bonyolult!
Padlizsán pandzsábi módra
A padlizsán az egyik legfincsibb és legsokoldalúbb zöldség, amelyből sok mindent lehet készíteni, többek között krémet, mártogatóst is, sokféleképpen. Ez az indiai recept akár erre is alkalmas – de hagyd meg darabosnak, ne turmixold! –, ám egy kicsit több is: körítéssel akár főételként is megállja a helyét.
Tepsis sajtos padlizsán
A padlizsán finom rántva, mártogatósként, darált hússal, zöldségekkel lerakva, de pici fűszerezéssel, egy kis kiegészítővel egytálételként is megállja a helyét. De még hogy! Próbáld ki!
Tojásos padlizsán
Mikor először ajánlották ezt a receptet nem akartam kipróbálni, túl egyszerűnek tűnt. De itt nagyon igaz, hogy egyszerű és nagyszerű. Kezdő szakácsoknak is merem ajánlani, hiszen szinte képtelenség elrontani!
Sajtos rakott padlizsán
A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „nagy húsevők” között, és ritkábban támad a cukor- és rákbetegség is. Nyáron pedig olyan jól is esik a sok friss zöldség!
Isteni padlizsánkrém és más izgalmas zöldségesek
Számos finomságot készíthetünk percek alatt ebből az egészséges és "szexi" zöldségféléből. Egyszerű szendvicskrém és sokféle rakottas alkotható belőle egy kis fantáziával.
Pármai padlizsán: igazi olasz ízek
Csábosan hívogat a piacon a padlizsán. Sokan félnek tőle, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. Pedig egyszerű trükkel elveszti keserű ízét, s nagyon finom fogások készíthetők belőle. Például ez a pármai padlizsán: könnyű, gyors és ízletes. Nevéből adódóan, természetesen olasz recept.
Sonkás-paradicsomos kiskagylóval töltött padlizsán
Egyszerű, mégis exkluzívnak ható, ráadásul vágyfokozó hatású! Kell ennél több? Kezdjük! A padlizsánokat kettévágjuk és a belsejüket kikaparjuk, de nem dobjuk ki!
Padlizsánkrém grillezett paprikába töltve
Egyszerű, zöldséges előétel nyár végére.