Hozzávalók:
egy termetes - vagy két kisebb - padlizsán
3 evőkanál tahini (szezámpaszta)
2-3 evőkanál citromlé
1-2 evőkanál olívaolaj
só
bors
egy csipet római kömény
egy gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, néhány helyen villával megszurkáljuk, majd 190 fokos sütőben puhára sütjük. Ha elkészültek, a héjukból kikaparjuk a húsukat. A hozzávalókat robotgépbe tesszük és összeturmixoljuk. Pitával, pirítóssal tálaljuk, de kiválóan lehet uborka- és zeller hasábokkal mártogatni is.
Keleti ismerősünk, a hummusz
Kiváló könnyű ebéd lehet belőle, falafel mellé is nagyon jó, meg úgy általában, baráti összejövetelek nagy sztárja válhat belőle. Egyetlen komoly hibája van mindössze, mégpedig az, hogy nagyon nehéz abbahagyni, ha egyszer belekezdtünk a mártogatásába.