Sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók: 2-3 szép padlizsán, a sütéshez olaj, 5-7 deka vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1-1,5 dl tej, 2 dl tejföl, 10-15 deka reszelt sajt, 1 tojássárgája (elhagyható), só, ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt (műanyag, vagy rozsdamentes acélkéssel hámozzuk, különben megkeseredik) felkarikázzuk, és olajban kisütjük. Ha van mikrónk és kicsit kalória szegényebben szeretnénk elkészíteni, rétegezzük olyan tálba a padlizsánkarikákat, aminek van fedele.
Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat vagy fedjük le mikró fóliával. Pároljuk "lottyadásig" a padlizsánt. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, de fűszerek nélkül, kicsit megsózva is készíthető. Rétegezzük ezzel a mártással a sült/párolt padlizsán karikákat, felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot és sütőben süssük pirosra a tetejét.
Padlizsánkrém - ahogy én szeretem
Ezt a krémet sokan, sokféleképpen készítik, én egy szakács ismerősömtől tanultam. Azóta a család és a vendégek kedvence lett. Kitűnő reggeli és vacsora - néhány szelet pirítósra kenve.
Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán, 2 cs (150 gr) mozzarella krémsajt, majonéz, olaj, fokhagyma, petrezselyem, fehérbors, mustár, só, 4 db friss paradicsom.
Elkészítés: A padlizsánokat alaposan megmossuk, majd (héjastól) kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és enyhén besózzuk. Egy kevés olajon, lassan mindkét oldalán aranysárgára átsütjük, hogy megpuhuljon.
Néhány darabra elvágjuk, majd egy turmix gépbe tesszük. (vagy egyéb keverő technikát alkalmazunk)
Hozzáadjuk a 2 csomag 150 g-os mozzarellát, 4 evőkanál majonézt, 1 evőkanál mustárt, 1 kávéskanál fehérborsot, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 2 evőkanál olíva olajat, és egy kis csokor felaprított friss petrezselymet.(Esetleg még egy kevés sót, de vigyázat, mert a zöldséget sütés előtt már besóztuk!)
Mindössze másfél, két percig krémes állagúvá turmixoljuk.
A 4 fej friss paradicsomot kis kockákra daraboljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
8-10 szelet pirítóst készítünk hozzá.
Cukkinis rakott padlizsán
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1/4 cukkini, 1 kis fej lilahagyma, liszt, olaj, margarin, zsemlemorzsa, 2 dl fejföl, 2 egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió.
Elkészítés: A padlizsánokat meghámozom, besózom és legalább 1/2 órát állni hagyom. Jénai tálat kevés margarinnal kikenem, zsemlemorzsával megszórom. A kinyomkodott padlizsán szeleteket lisztbe mártom, és kevés olajon mindkét oldalát átsütöm. A megsült szeleteket a jénai tálba sorba lerakom. Két sor közé kevés felkarikázott lila hagymát teszek. Amikor az összes padlizsán szelet a tálba került, akkor a cukkinit ráreszelem. Tejfölt a tojással, fokhagymával, fűszerekkel kikeverem és ráöntöm a lerakott zöldségekre. Forró sütőben megsütöm, tetejére lehet még tenni szendvics sajtszeletet és díszítésnek pritamin paprika karikákat.
Jó étvágyat!