Életforma.hu

GASZTRO

Isteni padlizsánkrém és más izgalmas zöldségesek

Számos finomságot készíthetünk percek alatt ebből az egészséges és "szexi" zöldségféléből. Egyszerű szendvicskrém és sokféle rakottas alkotható belőle egy kis fantáziával.

Sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók: 2-3 szép padlizsán, a sütéshez olaj, 5-7 deka vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 1-1,5 dl tej, 2 dl tejföl, 10-15 deka reszelt sajt, 1 tojássárgája (elhagyható), só, ízlés szerint szerecsendió

Elkészítés: A meghámozott padlizsánt (műanyag, vagy rozsdamentes acélkéssel hámozzuk, különben megkeseredik) felkarikázzuk, és olajban kisütjük. Ha van mikrónk és kicsit kalória szegényebben szeretnénk elkészíteni, rétegezzük olyan tálba a padlizsánkarikákat, aminek van fedele.
Minden réteget kenjünk meg vékonyan olajjal, majd zárjuk le a tálat vagy fedjük le mikró fóliával. Pároljuk "lottyadásig" a padlizsánt. Közben készítsünk besamelt a lisztből és a tejből, vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt, a sajt felét és a tojássárgáját. Ízesítsük fűszerekkel, de fűszerek nélkül, kicsit megsózva is készíthető. Rétegezzük ezzel a mártással a sült/párolt padlizsán karikákat, felülre is mártás kerüljön, majd szórjuk a tetejére a maradék sajtot és sütőben süssük pirosra a tetejét.

Padlizsánkrém - ahogy én szeretem

Ezt a krémet sokan, sokféleképpen készítik, én egy szakács ismerősömtől tanultam. Azóta a család és a vendégek kedvence lett. Kitűnő reggeli és vacsora - néhány szelet pirítósra kenve.

Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán, 2 cs (150 gr) mozzarella krémsajt, majonéz, olaj, fokhagyma, petrezselyem, fehérbors, mustár, só, 4 db friss paradicsom.

Elkészítés: A padlizsánokat alaposan megmossuk, majd (héjastól) kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és enyhén besózzuk. Egy kevés olajon, lassan mindkét oldalán aranysárgára átsütjük, hogy megpuhuljon.

Néhány darabra elvágjuk, majd egy turmix gépbe tesszük. (vagy egyéb keverő technikát alkalmazunk)

Hozzáadjuk a 2 csomag 150 g-os mozzarellát, 4 evőkanál majonézt, 1 evőkanál mustárt, 1 kávéskanál fehérborsot, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, 2 evőkanál olíva olajat, és egy kis csokor felaprított friss petrezselymet.(Esetleg még egy kevés sót, de vigyázat, mert a zöldséget sütés előtt már besóztuk!)

Mindössze másfél, két percig krémes állagúvá turmixoljuk.

A 4 fej friss paradicsomot kis kockákra daraboljuk, és óvatosan beleforgatjuk.

8-10 szelet pirítóst készítünk hozzá.

Cukkinis rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1/4 cukkini, 1 kis fej lilahagyma, liszt, olaj, margarin, zsemlemorzsa, 2 dl fejföl, 2 egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió.

Elkészítés: A padlizsánokat meghámozom, besózom és legalább 1/2 órát állni hagyom. Jénai tálat kevés margarinnal kikenem, zsemlemorzsával megszórom. A kinyomkodott padlizsán szeleteket lisztbe mártom, és kevés olajon mindkét oldalát átsütöm. A megsült szeleteket a jénai tálba sorba lerakom. Két sor közé kevés felkarikázott lila hagymát teszek. Amikor az összes padlizsán szelet a tálba került, akkor a cukkinit ráreszelem. Tejfölt a tojással, fokhagymával, fűszerekkel kikeverem és ráöntöm a lerakott zöldségekre. Forró sütőben megsütöm, tetejére lehet még tenni szendvics sajtszeletet és díszítésnek pritamin paprika karikákat.

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.