Zöldség cikkek

Szuperzöld zöldborsó és zöldbab főzelék szezonális zöldségekből
Napjainkban a főzelék nincs annyira előtérben, de ezzel a finom zöldborsó főzelék recepttel te is elkápráztathatod a családodat.

Itt vásárolnak a legszívesebben a magyarok és ennyit költenek
Kiderült, hogy honnan szerzik be a magyarok a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?
Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.

Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben
A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

A smoothie-k csodálatos világa
Elég csak egy kicsit beleásnunk magunkat a smoothie-k világába, az arra fogékonyakat egyből rabul ejti. Pár hozzávalóból csodálatosan egészséges, finom, ugyanakkor szemet gyönyörködtető italokat készíthetünk.

Szuper új év - szuperételekkel?
Az 2020-as évnek mindannyian új tervekkel futunk neki, ennek gyakran része az egészséges táplálkozás, az új étrend. Horváth Kata, a Duna Medical Center dietetikusa górcső alá veszi azokat az ételeket, amelyeket napjainkban „szuperételekként” emlegetünk, és elmondja, hogyan illeszthetjük be őket be a mindennapjainkba. Divatos a széles körben nem ismert ételösszetevőket felruházni ezzel a jelzővel, pedig számos itthoni ételalapanyag megkaphatja ezt a kitüntetést, nem csak a Quinoa, a Chia mag vagy a Goji bogyó.

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából
Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel, csöpögő orral és rossz közérzettel. Ha egész évben egészségesen és változatosan étkezünk, akkor a szervezetünk időben felkészül a változó időjárásra és az ilyenkor elszaporodó vírusokra és bacilusokra. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálat elmúlásával sem kell azonban aggódni, az ősz patikája is számtalan lehetőséget biztosít az egészséges táplálkozásra.

Tejszínes tárkonyos színes zöldségleves
Leves. Hetente legalább kétszer, háromszor (többször is lehet) is kell ennem levest! Szeretem! Nem kell egy erős levesnek lenni, elég egy jó zöldséges vagy krémleves, mint például ez – ajánlja receptjét Somogyi Zoltán Max.
Pikáns zöldséges fülecske
Milyen zöldségleves az, amelyikben nincs egy kis hús? Ez az utóbbi idők kedvenc mondata, vagy legalábbis a lényege. Ez az igazság Margó és Ági főzős műsorában hangzott el. Akkor én ezen egy jót mosolyogtam, ők pedig egy egész csirkét beledaraboltak a levesbe. Amikor ezt a tésztát elkészítettem, egy jót mosolyogtam magamon; :) bár az a kicsi kis szalonna megbocsátható. Ugyi? Eztkérdezi Steffel Csaba blogíró.

Makréla és zöldség, avagy amikor megérdemlem...
Amikor az ember fia úgy érzi, hogy megérdemli, akkor meg kell tennie, illetve meg kell vennie, azaz meg kell ennie, még akkor is, ha egy picit, talán nem a legolcsóbbra kíván rá. Ennek kompenzálására és költségenyhítésre tökéletesen megfelel az akciós brokkoli, ami kicsit talán sárgább, de a miénk! Ez az őrülten jó ételek alkotójának véleménye.
Nem elég a retek, a káposzta, meg a narancs
Étrend-kiegészítésre azért van szükségünk, mert normál táplálkozással nem visszük be a megfelelő minőségű tápanyagokat a megfelelő mennyiségben. Ez a mai étkezési szokások mellett egész évben érvényes, de az év hidegebb időszakában jellemző. Késő ősztől tavaszig sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszünk, melynek következményeként jóval kevesebb mikrotápanyag jut be szervezetünkbe.
Hízunk, hízogatunk, de van remény
Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek. A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.
Bojttal együtt? - íme az ökör, és az ő uszálya!
Bojttal együtt árulják? - kérdezte hosszas gondolkodás után operatőr barátom, akinek egyszer egy hosszú forgatásra hazautazva elmeséltem, milyen ököruszályt tudok én készíteni. Még olyat se hallott, hogy a marha farkát bármire is lehet használni! Amikor megkóstolta, már nem voltak kétségei! Mutatom!
Tuti séf ad tippeket és receptötleteket
A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük Barcza Zoltán, a hévizi Carbona séfjének tippjeit.
Gondoskodik rólunk a természet, de nem eléggé
Amit valószínűleg nem kell senkinek magyarázni, az az, hogy miért is olyan fontos a tápanyagok pótlása a várandósság alatt, de az azért egy kicsit kevésbé megfogható, hogy miért kell már előre készülni, vitamint szedni, egészségesen élni, ha babát szeretnénk? Ez nem jön magától? Ratkó Tünde szülésznő ad tanácsokat.
Brokkolival és kis bimbóval mire megyünk?
Bizonyos zöldségek csökkenthetik az érelmeszesedés és az ezzel összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint sosem késő egészségesebb szokásokat kialakítani és időben kell meggyőződni az érelmeszesedés mértékéről is.
Vitaminnal turbózott gyerekek
A tél vége felé még jobban oda kell figyelni, hogy a hozzátápláláskor milyen élelmiszerek közül válogatunk, hogy feltölthessük a kicsik vitaminraktárait. De mi a legjobb választás? Milyen zöldségek és gyümölcsök közül válogassunk, melyik milyen vitaminokat tartalmaz? Mit adjunk a babának, ha jönnek a fogacskái, milyen élelmiszerek ajánlottak kifejezetten a gyomor és a bélflóra helyreállítására, és mi segíthet a bőrregenerációban? Lássuk Dr. Makleit László szakértő tanácsait!
Kövéren, és túl soványan is csak vágyakozhatunk?
Azon dolgok között, melyek meddőséget okozhatnak, nagyon kevésszer említik meg a testsúlyt, pedig nagyon fontos tényező. Ráadásul a túlságosan vékony és a nagy felesleggel rendelkező nőknek is szembe kell néznie a problémával. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos segített a ratkotunde.hu-nak és nekünk.
Csőben sült brokkoli
Egy olyan viszonylag egyszerű zöldségből is, mint a brokkoli, kerekíthetünk egy könnyű, ízletes ebédet, egy kis mártás, egy kis sajt segítségével. Aztán megy a sütőbe, megsül, és már lehet is lakmározni.
Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal
Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.
Kerülje ezeket az élelmiszereket, ha magas a vérnyomása!
A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Összegyűjtöttük a tiltólistás élelmiszereket, amelyek között bizonyára és sajnos egy-két kedvenc is lehet...!
Raktárakat feltölteni, vigyázz, kész, rajt!
A trendek azt mutatják, hogy mindennapjainkban egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, és testsúlyunkra is jobban odafigyelünk, mint pár évvel ezelőtt. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben táplálkozzunk, miközben az alakunkra is vigyázunk?
Morzsapaplan alatt alvó zöldségek
Egészségesen étkezők kedvence lesz ez a recept, nincs benne hús, de én azoknak is ajánlom a kipróbálását, akik szeretik a húst. Mert a zöldség jó és egészséges.
Melyik zöldségből és gyümölcsből esszük a legtöbbet? Eláruljuk...
A magyar lakosság egyre jobban figyel arra, hogy zöldség és gyümölcs hetente többször kerüljön a tányérra. Vajon mennyit fogyasztunk ezekből évente, és mik a kedvenceink? Ez is kiderült...
5 szuper őszi zöldség és gyümölcs, melyek nagyszerűen komponálhatók a pulykára
Megérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre jobban kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét! A dietetikusok által ajánlott zsírszegény és fehérjében gazdag pulykahús jól kombinálható a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel – Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint. Gondosan olvasd el, és rájössz, hogy ma már nemcsak a szupermarketekben, hanem a piacon vagy a sarki zöldségesnél is rátalálsz az egészséges kellékekre!
6 + 1 tipp őszi fáradtság ellen
Az őszi munkák lefoglalják minden idejét, így aztán Geszler Dorottyának sem könnyű energikusnak maradnia a sokszor ködös, borongós szürkeségben. A Miss Hungary helyezéséről is ismert műsorvezetőnőnek azonban van jó pár praktikája, amiket fitnesz és életmód-rendezvényeken szívesen megoszt másokkal is.
Bravó! Rászorulókhoz került a sok zöldség és gyümölcs!
Évente a világszerte előállított élelmiszer egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben! Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fogyasztásra legtöbbször még teljesen alkalmas lenne. Az Élelmezés Világnapján idén is Adománykonvojt indított a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Budapesti Nagybani Piac támogatásával. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az éhezésre, a szegénységre és a hatalmas mértékű élelmiszerpazarlásra.
Húsgolyók - párolt vajbabbal
Stefánia vagdaltat készítettünk pulykahúsból, majd egy puha vajbab ágyra fektettük. Nemcsak a látvány, de a íze is fenséges volt. Igazi vendégváró finomság!
Zöldséges, magvas kenyér
Egy recept a különleges kenyerek kedvelőinek. Nagyon finom, és nagyon könnyen el is készíthető. Nem igényel patika pontosságú méréseket, nem kell keleszteni, egy-kettőre kész. Időt tulajdonképpen csak a zöldségek aprítása vesz igénybe, minden mást csak össze kell rakni és összegyúrni egy edényben.
Répaburger
Szinte minden nyár eleji, nyári zöldségből, így a répából is lehet burgert, ha úgy tetszik fasírtot készíteni, még pedig igen finomat. A vegán módon táplálkozók ideális étele, a mindenevők könnyű egészséges ebédje, vacsorája lehet, amely gluténmentesen is elkészíthető. A répa egész évben rendelkezésre áll, ha éppen nincsenek friss zöldfűszerek, szárított, őrölt fűszerekkel is elkészíthető.
Tárkonyos csirkeragu leves
Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.
Cukkinis, gombás rakott tészta
Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.
Hűsítsük magunkat kívül-belül!
Ismét a maximum felé igyekszik a hőmérő, de ez rendjén is van így, hiszen nyár van. Aki teheti, a vízparton hűsöl, de persze 30 fok felett még ott is nagyon melegünk lehet. Aki pedig dolgozik, vagy szabadság, illetve utazási lehetőségek híján a városban tölti a nyarat, még inkább megsínyli a szervezet számára szokatlan kánikulát. Fontos, hogy fokozottan odafigyeljünk magunkra!
A hónap slágere: brokkoli rétes
Bár az összetevőkben a brokkoli a vezéríz, cukorborsó, kukorica és paradicsom is került mellé, ebben a fantasztikus sós rétesben. A zöldségimádók kedvence lesz, ez már bizonyos. A többiek pedig feltuningolhatják egy kis kolbásszal, szalonnával.
Cukkinipalacsinta
A cukkini egyike azon zöldségeinknek, amelyek olyan sokféle módon használhatóak fel, hogy az szinte hihetetlen. Bizony, még palacsintát is lehet vele készíteni, amit mindenképpen kipróbálásra ajánlunk!
Pucolhatsz! Zöldséget!
Alig egy hónap múlva, 2017. augusztus 26-27. között rendezik meg Budapesten a 21. Vegetáriánus Fesztivált. Az ingyenes rendezvény többek között táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál. Lesz „főzőszoba” is, ahol ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki közel 30 éve maga is vegetáriánus.
Sopszka, a macedónok kedvenc salátája
Ha a nyári hőségben nem kívánjuk a nehéz ételeket, vagy éppen a grillezett húsok mellé szeretnénk egy nagyszerű salátát készíteni, akkor ezt a macedón zöldségmixet ajánljuk. Még látványnak is gyönyörű!
Villantanak a fröccskoktélok
Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket - állítja a Borháló szakembere.
Jobban ízlik, ha vicces neve van?
Sistergő bab, dinamit cékla, citrusmázas csavart sárgarépa...Ugye te is szívesebben látnál ilyen zöldségeket a tányérodon? Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán ilyen érdekes fantázianevet adnak nekik. és sokkal több is fogy belőlük amerikai kutatók szerint.
Húsos, borsós rakott tészta
A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.
Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban
Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.
Halfilé, sült zöldségágyon
Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.
Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon
A recept lényege és előnye az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.
Göngyölt csirkemell bbq szósszal
A nyár nagy ajándéka a grillezés. Vannak a műfajban kezdők, és haladók, ez a recept inkább az előbbi csoportnak kedvez.
Zöldséges fasírt mártogatóssal
A zöldségek a legjobb barátaink, olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amilyenre épp vágyunk. Bizony, akár fasírtszerű pogácsákat is süthetünk. A receptet variálhatjuk a hűtőnk tartalmának megfelelően.
Kölessel töltött karalábé
A töltött karalábé igazi tavaszi ínyencség, vegyünk hozzá friss, nem fás, üde zöld karalábékat. Aztán töltsük meg egészséges hozzávalókkal!
Paprikába töltött sajtsaláta
Nem kell mindig bonyolult ételeket főzni és enni vacsorára, az egészségünkkel is jót teszünk, ha időről időre beiktatunk egy saláta vacsorát a hétre.
Mitől lesz igazán tavaszi a zöldségleves?
Zöldségleves – mondod lesajnálóan. Zöldségleves – mondod, és felcsillan a szemed. Zöldségleves? – kérded reménykedően a családod tagjait. Zöldségleves. Lehet imádni valóan egyszerű, szeretni valóan kifinomult, megnyugtatóan ismerős, izgalmasan egyedi, mert mindenki másként főzi, és mégis mindenki egyformán.