Életforma.hu

GASZTRO

Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal

Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.

Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók a nyúlhoz és a mártáshoz:

4 szál sárgarépa

2 szál újhagyma

4-5 gerezd fokhagyma

szalonna és fokhagyma a tűzdeléshez

1,5 dl rozé

1/2-1 dl víz

1 ek vad fűszerkeverék ( Fűszerész ) - kakukkfű, bors, gyömbér, szegfűszeg, borókabogyó, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél

1 ek liszt

1/2 ek petrezselyem zöld

1/2 ek bazsalikom

só és bors

Elkészítés:

A nyúlgerincet már előző nap kivettem a fagyasztóból, majd hagytam, hogy szépen lassan kiolvadjon. Gondolkodtam, hogy készítsek-e egy zöldséges, vizes pácot - de a végén letettem róla, mert úgy gondoltam, hogy minek. Minek, mert úgyis megtűzdelem szalonnával és fokhagymával, majd a zöldségek úgyis átjárják a húst - úgyhogy nem pácoltam, hanem tűzdeltem és pároltam.

Tehát első lépésként lehártyázom a gerincet, amihez egy éles és vékony pengéjű késre van szükség. Ezt követően szalonnát csíkozok illetve fokhagymákból is csíkokat szeletelek, majd a gerinc mellett szépen megtűzdelem a nyúlhúst. Felváltva dolgozok, tehát egy szalonna, majd egy fokhagyma csík következik. Csíkozok még szalonnát, amiket egy serpenyőbe dobok, majd a gerincet ezen a szalonnás, zsíros alapon elősütöm.

A répákat és az újhagymákat felkarikázom, felkockázom, a fokhagyma gerezdeket a kés pengéjével kicsit megtöröm, majd a serpenyőben a nyúlhús mellett "megágyazok" velük. A húst sózom és borsozom, öntök egy kevés rozét a zöldség alapra, majd fedő alatt egy órán át pároljuk az egészet.

Persze menet közben egyszer-egyszer megforgatom a húst, átkavargatom a zöldségeket, meg megszórom az egészet a fűszerekkel. Ha igényli a párolás, akkor még egy kis vizet is öntök a serpenyőbe - de erre nem tudok konkrét mértéket írni, majd látod, ha szükség van rá.

Az egy óra letelte után megnézzük, hogy lágy és puha-e a hús - ha nem, akkor még 15-20 percre visszatesszük a tűzre. Ha puha, akkor a gerincet pihentetjük, a zöldségeket pedig kevés liszttel összedolgozzuk, összerottyantjuk. Ezt követően botmixerrel simára dolgozzuk, majd szűrőn átszűrjük.

Míg a hús párolódik, addig készítünk egy polenta köretet, aminek az összetevőit egy korábbi posztomban olvashatjátok. A polentát egy pizza sütőlapra öntöm, majd hagyom kihűlni. Amikor már szeletelhető, akkor felcsíkozom, majd serpenyőben kicsit átmelegítem.

Tálaláskor a gerincről szépen lefejem a húst, amit gyönyörűen felszeletelek, gyakorlatilag kis tallérokra vágom őket. Zoltán többi receptje itt található.

Kép: husimado-eger.blog.hu

 

 

 

Zoltán szereti a vadnyulat, levest is készített már belőle, melynek receptje a képre kattintva érhető el.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.