Hegyvári Zoltán cikkei

Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával
Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.

Pirított szarvasmáj sült hagymakarikákkal, batáta és céklakörettel
A napokban egy vadász ismerősünk meglepett egy jókora, frissen lőtt szarvas májával, amit ezúton is nagyon köszönök. Lévén hogy estefelé érkezett az "áru", a friss elkészítés szóba sem jöhetett - így három, nagyjából egyenlő részre vágtuk a husit, amik ezután a fagyasztóba vándoroltak. Tegnap Eszti a boltban bevásárolt batátából és céklából, majd azon agyalt, hogy mit is készítsen belőlük. Reggel arra gondoltam, hogy az egyik szarvasmáj adagot jó lenne elkészíteni ebédre, amihez viszont mindkét zöldség tökéletes köretnek tűnt - úgyhogy egy kollektív főzés elképzelése kezdett kialakulni. Eszti lesz a köretes, én pedig a húsos séf - vagyis egri húsimádó barátunk ismét együtt főzött élete párjával.

Bárány curry
Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett... Nézzük, mi lett belőle!

Póréhagymás húsos pite
A múltkori pitekészítésem kapcsán kis családom jelezte, hogy meg kellene ismételnem a projektet, de most nemcsak egyet, hanem egyből háromat kellene megsütnöm. Esztikémnek már előre szóltam, hogy valamit variálni fogok az ízesítésen, bár Ő azt szerette volna, hogy egy az egyben a múltkori recept alapján dolgozzak - de hát az már nem én lennék, mert nekem mindig valamit kísérleteznem kell... Most úgy döntöttem, hogy a póréhagyma és a kaliforniai paprika lesz a hús mellett a fő összetevő, de lássuk a részleteket.

Kelbimbós kacsaszárnytőleves egyenesen Egerből
A kelbimbó a meglátásom szerint elég megosztó alapanyag - az emberek jó része nem tudja a tányérján elképzelni, míg a másik fele rajong érte. Én ehhez a második csoporthoz tartozom, csak valahogy nagyon ritkán jut eszembe a zöldségesnél, hogy vegyek egy-egy adagot. Most azonban ott mosolyogtak rám a rekeszben, én pedig úgy vásároltam meg őket, hogy fogalmam sem volt róla, hogy mi fog belőlük készülni. Napokig a hűtőben várták az ihletet, míg aztán hoztam négy darab jókora kacsaszárnytövet, amikből pedig levest terveztem készíteni.

Grillezett poblano paprika krémleves
Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel - csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel, akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk - a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott - a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását - egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta esszük őket - most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni - aminek a folyamatát most láthatjátok - írja Hegyvári Zoltán.

Marhahúsos chimichanga Egerből
Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat... - így emlékszik viszza az alkotás örömére is egri húsimádó barátunk.

Májgaluska leves kacsamájból
Tudom, hogy egy háziasszonynak nem nagy truváj elkészíteni egy májgaluska levest, de én most veszítettem el a szüzességemet - legalábbis ezen a fronton - írja egri húsimádó barátunk. Mint hozzétette, régen tervezte már, hogy varázsol egy ilyen fogást, de valahogy mindig közbejött valami más. Most azonban egy szupermakretben megakadt a szeme a kacsaleveses dobozokon, amik a hűtőben várták az Ő hercegüket - amikből aztán gyorsan meg is vett kettőt. Először még csak kacsa alaplében gondolkodott, de kiderült, hogy van a dobozokban valamennyi máj is - úgyhogy nem csak alaplé, hanem egy répás májgaluska leves tette szebbé és finomabbá az őszüket.

Őszi tejszínes vadnyúlleves erdei gombákkal
Tartalmasabb, forró levesek kerülnek egri húsimádó bartáunk asztalára, amikor jönnek a hűvösebb, őszi napok. Ím ez erre egy remek példa! Hegyvári Zoltán talált a fagyasztónkban egy csontos vadnyúl-alkatrészt, amin sajna nem sok színhús van - viszont amiből tökéletes alaplevet vagy levest lehet készíteni. A fagyasztónkban a hús mellett volt még egy kilónyi erdei gomba keverék is, amit rögtön meg is feleztem - és ki is alakult a koncepció.

Paszternák krémleves chilivel és paszternák chipsszel
Rég szerettem volna már egy jó kis fogást, ami paszternáknakból készül. Ezért szerzett olyan nagy örömöt egri húsimádó barátunk. A paszternákot már az ókorban ismerték, népszerű volt, karrierje akkor kezdett hanyatlani, amikor az első hajók megérkeztek Amerikából, raktáriban a krumplival. Mellesleg az orosz konyha nagyon szereti, a híres zakúszka nevű előételnek is ez az egyik fontos eleme.
Retró lecsós szelet a heti pörgés után
Végre itthon vagyunk, itt a hétvége, de szinte tök üres a hűtő. A fagyasztóból kiveszünk 3 zacsi karajt, majd nekiállok egy gyors főzésnek. A konyhában bekapcsolom a zenét, kibontok egy világbajnok sört - amit Viktor fiacskámmal együtt főztünk. Hiába, egri húsimádó barátunk tud élni! Na, lássunk hozzá mi is!
Parmezános, bazsalikomos krémleves
A teraszunkon és a ház előtti virágtartó edényekben nagyon beindultak a fűszernövényeink, de annyira, hogy a bazsalikom már erdőként mutogatja magát. Napok óta agyalok, hogy mit készítsek belőlük - amikor eszembe jutott, hogy talán leves lehetne ezekből a húsos, gyönyörű levelekből. Keresgéltem a neten, találtam egy jó párosítást: bazsalikom és parmezán, amit pedig követett a tett - vagyis elkezdtem lecsipegetni egy nagy maréknyi levelet - írja az egri Húsimádó barátunk.
Egzotikus chilis kacsaleves
Már amikor megláttam a fotót, akkor összfutott a nyál a számban! Hát még, amikor végigolvastam! Jómagam nagyon kedvelem a keleti konyhát, és ez egy tipikusan - mondhatnám - magyarra fordított leves. Szórakoztató napotok lesz, mert begyüjtitek az alkatrészeket, az illatoktól élvezetes lesz a főzés, nem beszélve az elkészítés leírásának vidám stílusától! Vágjatok bele!
Bárány-kebab korianderes piláffal
Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!
Grillen készült pizza a csodás oregánóval
Tamás fiam nagy pizza fun, az óbudai albérletében rendszeresen dolgozik a sütő, terjeng az oreganó illat - most pedig azt találta ki, hogy a teraszunkon tekerjük fel a grillt teljesítményre, majd készítsünk nápolyi jellegű, nagyon vékony tésztás pizzát. Ő elkészítette a mártást és a pizzatésztát - én pedig a sütési részt vállaltam be. Az eredmény fantasztikus volt, igazi, vékony tésztás pizzák sültek meg percek alatt a 300-320 C-os grillen - mi pedig csak ettünk, ettünk és ettünk... ( ...nem is győztem lebiciglizni a kalóriákat .)
Chilis, csirkés taco
Elég rég jelentkezett új recepttel egri Húsimádó barátunk. Eláruljuk, párjával felújítottták a konyhát, hogy még izgalmasabb falatokat találjanak ki. Máris egy kis nosztalgiával kezdett! Az íz ismét elővarázsolja Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megélhettek Mexikóban.
Enchiladas verdes – avagy mit szólna ehhez Kolombusz?
Már több mint három hónapja hazaérkezett Mexikóból egri húsimádó barátunk, de az ízek és a hangulat még élénken él benne. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból (Mezcal Oro de Oaxaca), na és tacót és enchillada-t is készítettem. Most ez utóbbi következik, tehát jöjjenek a ...
Vöröslencse leves kolbász-chipsszel és egy kis ízbombával
Aki ezt a levest megfőzi, az ne számítson a hagyományos, magyaros lencselevesre. Ez egy pikáns ízesítésű, különleges összetételű étel, amit aztán gyakran meg is kell ismételni.
Sopa Azteca - magyarul azték leves
Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett - egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből... )
Vadmalac levese a húsimádótól
Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót - amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket - egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben - ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.
Csirkecombok sótéglán grillezve
Húsimádónk fia nemrég Romániában járt egy nemzetközi rendezvényen. Ott többek között találkozott Claudiuval, aki amint megtudta, hogy a papának mi a hobbija, azonnal küldött neki két sótéglát és egy általa készített, fából lévő tálaló szettet - amit most végre ki tudta próbálni. Hiszen itt a tavasz, és vele együtt grillszezon.
Mini túrós batyuk 10 perc alatt
Mindig jó egy kis leveles tészta a hűtőben. Számtalan felhasználási fajtáját ismerjük. Hegyvári Zoltán kísérletként egy túros variációt készített, ami nagyon finomra sikeredett. Ezzel a váratlan vendégeket is pillanatok alatt elvarázsolhatod!
Vörösboros, gombás szarvasragu nokedlivel Egerből
Sokan mondják, hogy nem főznek vadakat, mert sok vele a macera, és a végén mégis rágós lesz. Ezt most megcáfoljuk! Egri barátunk kitűnő receptje cáfolja mindezt! Csak ki kell próbálni! Nagyáruházak, esetleg mavados lerakatok hűtőházaiban biztosan akad Neked is egy ki szarvashús fagyasztva! És ne feledd! A vadételek egészségesek! Már most készülj a hétvégére, mert ez pazar lesz!!
Borsós, gombás sertésragu leves
Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt.
Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal
Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.
Lengyel káposztás pirog
Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel a pirog, amely egy kelt tészta. A megtöltött tésztát olajban sütik ki. Tölteléke változatos, Zoltán most káposztával készítette.
Tejszínes vadnyúl leves erdei gombával
A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát.
Saláta James Bond módra
Néha az a legjobb, ha a főétel mellé tálalt salátát nem bonyolítjuk túl, vagy akár azt is mondhatnám, a legminimalistább szinten tartjuk. Ez a saláta megfelel ennek az iránynak, egy kis zöldsaláta, klasszikus vinaigrette szósszal. Csak semmi flanc, fő az egyszerűség!
Francia rakott burgonya
A rakott krumpli finom, a rakott krumplit mindenki szereti. De miért ne variálnánk meg időnként a megszokott receptet, hogy új, friss színt vigyünk vele a vasárnapi ebédekbe?
Házilag füstölt kacsamell
Aki szeret főzni, és nem akarja húsz perc alatt letudni a vacsorafőzést, vasárnap meg az ebédet, annak nagyon jó játék ez a házilagos füstölés. Egyáltalán nem bonyolult, és a végeredmény nagyon finom. A büszkeségről nem is beszélve, amit a készítője érez.
Pikáns sütőtökleves pirított magvakkal
Nagyon finom sütőtöklevest mutatunk, tetején whiskyben párolt, sütött tökmaggal. A levest gyömbérrel, fokhagymával, kakukkfűvel fűszerezte készítője.
Medvehagymás juhtúrókrém kápiában
Nem is annyira recept ez, mint inkább ötlet, mivel tehetnénk változatosabbá, színesebbé a ráérősebb reggeleken elköltött reggelik kínálatát. A juhtúró kitűnő alapanyag ehhez.
Burgonya curry báránnyal
Egy csodás, melengető curry mindig jól jön, amikor más hűvösebbek a napok. Valószínűleg a bárányhúst le lehet cserélni könnyebben hozzáférhető húsfélére is, de báránnyal isteni!
Tojásos tonhalkrém
Egy gyors, könnyű, egészséges vacsora, amit bármikor el lehet készíteni, ha van otthon egy-két tonhal konzerv. Sok előkészületet nem igényel, és nem csak vacsorára, de baráti összejövetelekre is bevethető.
Sertés és marha satay dinnyesalátával
Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta.
Erdélyi fokhagymaleves
Nem egy klasszikus fokhagymaleves kerül a tányérokba, hanem egy kicsit savanykás, könnyeden kapros ízvilág jelenik meg, ami egy igazi tartalmas levest eredményez.
Gondolj a télre, főzz zakuszkát!
A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából, paradicsomból főzik, de sok helyen babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Ezerféle változata van ennek az Örményországból származó ételnek, amit egész télen kóstolgathatunk egy-egy szelet friss kenyérrel.
Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban
Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese - és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág - vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg - tehát rögtönöznöm kell.
Sopa de Albondigas Húsimádó módra
Ez a leves egy spanyol/mexikói tartalmas első fogás, aminek nagyon sok elkészítési módja van, így én a saját verziómat mutatom be nektek.
Pörkölt különlegesség palacsintában
Húsimádó barátunk Zoltán megmutatja, hogyan készíti el a pörköltet egészen különleges módon. Lehet utánozni, ez biztosan nagyon-nagyon finom és különleges!
Pirított polenta párnácskák
Már az étel nevének csodálatos alliterációja kedvéért is érdemes lenne kipróbálni ezt a remek köretet, de annál persze sokkal nyomósabb okunk van arra, hogy elkészítsük ezt a köretet. Ugyanis nemcsak szép, hanem finom is!
Nyúlragu marengói módra
Nincs is jobb egy finom, fűszeres, borral főtt nyúlragunál. Ez a marengói módra készült ragu csirkéből is elkészíthető, ha valaki idegenkedne a nyúlhústól.
Osso bucco, a lyukas csont
Sok receptet megnéztem a hazai és a külföldi oldalakon, és arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy olyan tradicionális étel, ami az idők során rengeteg változáson ment át, amit tájegységenként és családonként is eltérően főznek.
Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban
Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.
Sörös tarja flamand módra, grillezve
A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.
Spenótos, csicseriborsós csirke korma
A legegyszerűbb, leghétköznapibb alapanyagokból is isteni kombinációkat hozhatunk létre, csak elő kell vennünk a kreativitásunkat. Ma már a csicseriborsó sem egzotikus alapanyag, szárított formában már a piacokon is kapható.
Göngyölt csirkemell bbq szósszal
A nyár nagy ajándéka a grillezés. Vannak a műfajban kezdők, és haladók, ez a recept inkább az előbbi csoportnak kedvez.
Tárkonyos burgonyafőzelék sajtos húsgolyókkal
Friss ízű burgonyafőzelék, ami a megszokottól eltérő módon készül, egészen pontosan mascarponéval dúsítja Zoltán. Hozzá egy grillen sült csirkerolád - maga a mennyország!