Életforma.hu

GASZTRO

Egzotikus chilis kacsaleves

Már amikor megláttam a fotót, akkor összfutott a nyál a számban! Hát még, amikor végigolvastam! Jómagam nagyon kedvelem a keleti konyhát, és ez egy tipikusan - mondhatnám - magyarra fordított leves. Szórakoztató napotok lesz, mert begyüjtitek az alkatrészeket, az illatoktól élvezetes lesz a főzés, nem beszélve az elkészítés leírásának vidám stílusától! Vágjatok bele!  

Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók ( 6-8 éhes szájhoz )

Elkészítés: 

Elsőként a kacsamellek bőrős felületét szépen beirdalom, úgy mint amikor rozé kacsamellet készítünk. Szárazra törlöm a felületüket, majd saját zsírjukon elősütöm őket úgy, hogy néhány gerezd megroppantott fokhagymát is közéjük szórok. Amint aranybarna a bőr, akkor fordítok rajtuk.

Ugyanebben a serpenyőben elősütjük a vékonyan  felszeletelt siitake gombákat - de nem kell túltolni a sütést, csak szép kérget kapjanak a szeletkék. A csiperkével ugyanezt a műveletet végezzük el. Biztos lehetne együtt is ezt a két műveletet végezni, de úgy gondoltam, hogy a kétféle gomba más-más idő alatt készül el, így nem kockáztattam.

Vadmalac levese a húsimádótól
Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót – amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket – egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben – ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni... (Ízeket látni? Ez igen!)

A nagyobbik lábasunkban felolvasztom a fagyasztott alaplevünket, majd beleszórom a fűszereket és a kacsamelleket. Az alaplevet sózom és borsozom, majd addig hagyom, hogy gyöngyözzön, amíg a kacsa és a fűszerek íze át nem járja - illetve amíg a kacsahús omlós nem lesz.

A húsokat a leveskéből kiszedjük, majd hajszál vékonyra szeleteljük őket. A fűszereket egy szűrővel kihalászgatjuk vagy klasszikusan leszűrjük.

Míg a leves készül addig a fürjtojásokat megfőzzük. 12-15 percig forró vízben főzzük a kicsi pöttyösöket, majd jéghideg vízben sokkoljuk őket, hogy könnyebb legyen a héjuk leszedése.

Mi is hiányzik még? Ja a tészta. Egy tányérban a rizstésztát leforrázom, majd lassan a terítés felé fordulhatunk.

A mélyebb leveses tányérba pakolunk felcsíkozott újhagymát, gyömbér csíkocskákat, retekcsírát, kétféle gombát, teszünk bele még üvegtésztát és fürjtojást is - na persze a kacsamell szeletkékről el ne feletkezzünk! Az összetevőket meglocsoljuk egy kis lime lével, esetleg csöppentünk rájuk a chili szószból is - majd jöhet a tűzforró leves, amit ráöntök.

Hogy milyen? Nos azt csak akkor tudhatod meg, ha Te is kipróbálod, lefőzöd a receptet ( vagy meghívatod magad hozzánk - de ez utóbbira kisebb az esély... )

Jó főzést, jó étvágyat kíván: az egri húsimádó 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.