Életforma.hu

GASZTRO

Vadmalac levese a húsimádótól

Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót - amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket - egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben - ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.

Kép: Hegyvári Zoltán

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg vadmalac karaj és dagadó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek füstölt piros paprika
  • 2 kk őrölt kömény
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • 6-8 egész borókabogyó
  • 4-6 szál répa
  • 6-8 kisebb burgonya
  • 1/2 marék friss petrezselyem zöld
  • 1/2 citrom leve
  • liszt és tejföl
  • víz
  • só és bors

Elkészítés:

A húsokat szépen lehártyázzuk, majd egyenletes méretű, kisebb kockákra daraboljuk. A hagymákat és fokhagymákat megtisztítjuk, majd felkockázzuk őket is. Egy lábasban zsírt olvasztunk, majd a hagymákat megdinszteljük. Amikor már klasszul sercegnek, akkor jöhetnek a fokhagymák és a húskockák is - amiket kifehéredésig előpirítunk. Só, bors, őrölt kömény mehet közben a húskockákra, majd fakanállal át is mozgatjuk a beltartalmat. Amikor a húsok már tényleg kifehéredtek, és amikor már kezdenek egy kis levet is ereszteni - akkor jöhet a füstölt piros paprika.

Csülkös babgulyás bográcsban
Van az úgy, hogy a klasszikus blogbejegyzés helyett többet ad egy videó, úgyhogy a hosszas leírás helyett íme az elkészítés rövid menete, ahogy Zoltán készíti a babgulyást.

Felöntöm az alapot egy kevés vízzel, érkeznek a boróka szemek - és jöhet a felkockázott gyökér zöldség is. Míg a zöldségek elkezdenek puhulni, addig felkockázzuk a répákat és a burgonyákat. A levest megszórjuk petrezselyem zölddel, majd tényleg jöhet a répa - na meg még egy kevés víz is. Most már megvan a végleges folyadékmennyiség - és már alakulgatnak az ízek is. A húskockák már majdnem puhák, a répa is puhul, tehát már csak a burgonyák kellenek, na meg a végén egy laza, tejfölös habarás. A tejfölt kikeverjük egy kevés liszttel, majd hőkiegyenlítést alkalmazunk a leves levével, aztán pedig beledolgozzuk a leveskénkbe. Még a végén jöhet egy kevés petrezselyem zöld - és egy fél citrom leve, ami megadja a végleges, kicsit savasabb ízvilágot.

Ezt feltétlenül ki kell próbálni! Jó étvágyat!

Mini túrós batyuk 10 perc alatt
Mindig jó egy kis leveles tészta a hűtőben. Számtalan felhasználási fajtáját ismerjük. Hegyvári Zoltán kísérletként egy túros variációt készített, ami nagyon finomra sikeredett. Ezzel a váratlan vendégeket is pillanatok alatt elvarázsolhatod!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.