Hozzávalók ( egy-egy pitéhez ):
- 40 dkg darált hús (sertés és marha - fele-fele arányban)
 - 1-1,5 fej vöröshagyma
 - 2-3 gerezd fokhagyma
 - fél-kétharmad kaliforniai paprika
 - 1/3 szál póréhagyma
 - 1,5-2 szál répa
 - 6-8 levél friss zsálya
 - 8-10 levél friss bazsalikom
 - 2-3 ek paradicsomsűrítmény
 - só és bors
 - leveles tészta
 - 1 tojás a lekenéshez
 
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket géppel apróra darabolom, majd kevés olajon megpirítom. A megtisztított, majd apró kockákra vágott répákat a hagymás alapra öntöm, majd hagyom, hogy kicsit megpiruljanak, megkaramellizálódjanak.
                    Ezt követően érkezhet a darált hús, ami nálam fele-fele arányban sertés és marha, ami szerintem egy tök jó kombináció. Hagyom, hogy a hús kifehéredjen - de azért itt egy fakanállal folyamatosan kevergetem is a masszát, hogy minden rész egyenletes legyen.
Jöhet a felkockázott kaliforniai paprika is, amit a kombóba keverek, majd saját készítésű vagy bolti paradicsom pürét teszek az alapba, hogy ne legyen nagyon száraz a húsos közeg. Érkezik a feldarabolt kétféle fűszernövény, a só és a bors illetve a felkarikázott póréhagyma is - ízlés szerint.
Hagyom, hogy a darált hús és a többi összetevő szépen megpuhuljon és hogy az ízek szépen összeérjenek - majd a leveles tészta felé fordítom az irányt.
A sütőformát kikenem vajjal, majd meg is lisztezem, hogy majd a tészta szépen kijöjjön a formából. A tésztát belefektetem a helyére, kézzel beigazgatom, majd jöhet a húsos kombó, amit evőkanállal belekanalazok a formába. A tészta leeső részéből csíkokat vagdosok, majd a pite tetejét ezzel berácsozom - ami kis spórolás is, na meg szerintem király módon is néz ki. A pite tetejét lekenem tojással, majd mehet is a drága kis pite a sütőbe. 170-180 C-os sütő, 25-35 perc sütés, de lényeg az, hogy akkor vagyunk kész, amikor a pite teteje már aranybarna, szépen meg is sült. Szerintem ehhez is kóstoljunk egy kir rozét! Jó étvágyat!