Póréhagyma cikkek

Édes-csípős afrikai harcsa
Sokszor találkozunk ezzel a felhívással, de igazából ez mondat mindig elsikkad. Amúgy meg milyen halat? Itt van például az afrikai harcsa. Tömör a húsa, nincs iszap íze, bátran lehet sütni, főzni, párolni. Érdemes kipróbálni, megkóstolni. Ezt a finomságot tálalhatod párolt rizzsel vagy zöldsalátával - ajánlja a maxkonyhaja.hu!

Egyszerű póréhagymás krémlevesem
Régen azt mondták, az készít krémlevest, aki nem tud főzni. Nos, ez mostanra megváltozott! A krémlevesek nemcsak világhódító útjukra indultak, hanem egyenesen trónt követelnek maguknak. Ráadásul a legegyszerűbb anyagokból készülhet lélekmelegítő, egészséges fogás, amit bátran adhatunk nagyon beteg embernek is!

Póréhagymás csirke - házunk kedvence
Kifejezetten karcsúsító falatokat ajánlok, hisz a száraznak mondott csirkemell és az energiatartalomban szegény póréhagyma ad most egymásnak randevút. Már az ókori egyiptomiak és a rómaiak is kedvelték a póréhagymát. Tele van B6-, C- és K-vitaminnal. Jótékony a hatása a koleszterinszintre, és a magas vérnyomásra. Keleti kirándulásaim pedig megajándékoztak e nagyszerű és egyszerű recepttel. Próbáld ki!

Póréhagymaleves - betegeknek is
Valami olyan levest szerettem volna idős szüleimnek vinni, ami végre kicsit kikerül a folytonos "húslevessorból". Arra gondoltam, hogy a póréhagyma erre pont alkalmas, és azt is krémlevesként elkészítve. Láss csodát, imádták! Nekik nem adtam hozzá pirított zsemlekockát, de te nyugodtan készíts ilyet, mert isteni!

Kelta whisky póréhagymával és nárcisszal
Március elseje Szent Dávid napja, Wales védőszentjének ünnepe. És mit tudunk mi magyarok Wales-ről a híres Arany János megénekelte bárdokon kívül? Nos, ott van például a póréhagyma, a nárcisz és mondjuk Jack Daniels és testvérei. Ezeket is bemutatta Caitlin Jones, a brit nagykövethelyettes, aki történetesen pont walesi származású!

Édesburgonyás póréhagymaleves
Szenzációs, egyben végtelen egyszerű recept a következő. Azt mutatja meg, hogy egy kis kreativitással mennyire finom fogásokat tudunk készíteni hazai, az idénynek megfelelő alapanyagokból. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb kampánya is erre hívja fel a figyelmet. Éljünk vele!

Hagymás céklasaláta, ahogy a finn barátaim készítik
Finn barátaim híresen ismertek egészséges életmódjukról, de ha hozzánk jönnek, mindig gulyással és rakottkrumplival indítunk! Ettől függetlenül én azért mindig ellestem valamit a lohjai lakás konyhájából. Megérte!

Póréhagymás húsos pite
A múltkori pitekészítésem kapcsán kis családom jelezte, hogy meg kellene ismételnem a projektet, de most nemcsak egyet, hanem egyből háromat kellene megsütnöm. Esztikémnek már előre szóltam, hogy valamit variálni fogok az ízesítésen, bár Ő azt szerette volna, hogy egy az egyben a múltkori recept alapján dolgozzak - de hát az már nem én lennék, mert nekem mindig valamit kísérleteznem kell... Most úgy döntöttem, hogy a póréhagyma és a kaliforniai paprika lesz a hús mellett a fő összetevő, de lássuk a részleteket.

Almás-édesburgonyás pulykamell
Ha a klasszikus őszi gyümölcspárosításra szavazunk, könnyű dolgunk van. Elég egy tepsiben összesütni a húst és a köréje halmozott terméseket, máris kész a vasárnapi ebéd! Mindkét gyümölcs rostban, vitaminban gazdag, és távol tartja tőlünk a megfázásos betegségeket. Dossó Gabi recetje nálad is nyerő lesz!

Sonkás-tarjás másképp Márti sütőjéből
Kaptam egyszer egy szenzációs receptet, de valahogy soha nem állt helyre az én konyhámban. Tudtam, hogy jó lehet az eredeti, a végeredmény sem volt csúfos, de még mindig vártam az igazi ízeket. Szerintem most sikerült!! Próbáld ki!
Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg - úgymond - magyarosítottam -. Íme itt egy remekül sikerült példány!
Turbó gyors póréhagyma krémleves
Persze, hogy a férjem kedvence, hiszen imád főzni, és tényleg pillanatok alatt kész! És mint alapos férfi, olyan vékonyra tudja karikázni a póréhagymát, hogy a turmixgépnek később alig marad dolga!
Potatisgratäng med purjolök och svamp - Csőben sült burgonya póréhagymával és gombával
Ez egy rendkívül népszerű svéd köret, főleg most, a tél közepén. Egy kis szezonális ízt adhatunk hozzá a póréval és bármilyen (főleg erdei) gombával jó - írja Lagom című könyvében Anna Brones. A svéd boldogság titka ebből a receptből is csak úgy ragyog!
Póréhagymás kukoricaleves
A kukorica nem csak főzve, leszemezgetve a csőről finom, leves is készülhet belőle, nem túl karakteres íze mellé választhatunk egyéb zöldségeket is, mint esetünkben a póréhagymát. Igazi melengető, őszi leves.
Póréhagymás, rizses csirke
Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.
Tavaszi csirkemell
Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.
Hatosfogat - bombasztikusan jó póréhagymás receptjeink
Most jön a szezonja a póréhagymának, télig könnyedén hozzájuthatunk a piacon. Érdemes minél többféle fogásban kipróbálni, megszerettetni a családdal a hagyma család eme édeskés, jóízű tagját is.
Sütőben sült póréhagyma fasírt
Olcsó, ízletes, sokoldalúan használható, több módon, gluténmentesen is elkészíthető, vegán táplálkozásba is beilleszthető fasírtokat készítettünk póréhagymából. Ehető zsömlében, kenyérszeletek között burgerként, főzelékekhez vagy más garnirunghoz feltétként, jó kiegészítője egy hatalmas salátaételnek.
Brokkoli-sárgarépa leves
Úgy terveztem, hogy nemcsak a brokkoli, hanem a friss sárgarépa is domináns lesz a levesben, ami kicsit legyen krémes is, meg nem is. Elképzelésem egyik fontos alkotóeleme a póréhagyma lett, ami megadta az üde tavasz ízt, a másik fontos ízesítő pedig a citrom lett.
Szezámmagos saláta
Amilyen aprócskák a szezámmag magjai, élettani hatásuk annál jelentősebb. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
Kukoricaleves
Nyáron, amikor van friss kukorica, készítsük abból, a többi időszakban megfelel a konzerv is. Bátran ízesítsük úgy, ahogyan szeretjük, lehet kicsit csípős, fűszeres, az is nagyon jól áll a kukoricának.
Chilis kukoricakrémleves tortillával
A krémlevesek kedvelőjeként most egy fűszeres kukorica krémlevest készítettem. Tartalmas, kiadós levesről van szó, remek választás lehet például vacsorára, kiegészítve egy kis ropogós tortilla chipsszel, vagy ha igazán bírod az erőset, még egy kis chilit tehetsz bele tálaláskor is.
Brokkolis, sárgarépás leves
Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.
Olasz polpettone gluténmentesen
Polpettone magyarul egybesült fasírt, kicsit hasonlít a Stefánia vagdaltra, csak a fűszerezése sokkal gyengédebb és olaszosabb. Ez a változat pedig hús nélkül készült.
Sós muffin tízóraira
Ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet? Elkészíthetjük sósan is, így szaftosabb húsok remek kísérője lehet, de könnyen magunkkal vihetünk néhányat belőle munkahelyi ebédnek, tízórainak.
Zöldséges rétes
Az édes réteseket mindenki ismeri és szereti, de próbálták már a zöldséggel töltötteket? Tehetnek bele brokkolit, spenótot, póréhagymát, gombát, szaporíthatják a tölteléket túróval, sajttal.
Paradicsomos kölesgombóc
Olcsó, könnyen hozzáférhető, egészséges, gluténmentes - mi az? Bizony, ez a köles. Használjuk minél gyakrabban a konyhában, hasznunkra fog válni.
Német burgonyaleves
Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!
Póréhagyma torta
Mindig jó, ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, számtalan varázslatos ételt rittyenthetünk belőle igen rövid idő alatt. Választhatunk a friss tészta és a fagyasztott között, nyilván mindkettő jó, a frissel azonnal lehet dolgozni, viszont a mirelit hónapokig eltartható.
Csirkés, póréhagymás pite
Ez a recept alkalmas bármilyen ünnepi étkezést bearanyozni, és nem elég, hogy igazán látványos, ráadásul nagyon finom, és valójában elkészíteni sem nagyon macerás. A tésztát elkészíti helyettünk egy okos kis robotgép, a töltelékkel sincs sok gond, a sütő pedig elvégzi az utolsó simításokat.
Pórékrémleves
Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.
Szardíniás tálam estére
Sokaknak biztosan egy mediterrán est jut eszükbe erről a remekbe szabott kis receptről. Az egészet úgy találtam ki egy este, hogy konkrétan csak ennyi hozzávaló volt itthon. Összedobtam, és nagy sikere volt. Halat enni pedig nemcsak egészséges, hanem valami isteni!
Spenótos-gombás fasírt puliszka ágyon
Az szinte biztos, hogy a vegetáriánusok kedvence lesz ez a gombás-spenótos fasírt, akár puliszkával, akár más szokványos körettel esszük. De saláták mellé is remek nyári fogás, még diétázóknak is.
Friss tavaszi körözöttem uzsira
Gyerekkorom óta szeretem ezt a nagyon finom, egyszerű, de mindig izgis uzsonnát. Ez az, amit mindenki másként csinál. Van, aki a tehéntúróból többet kever bele, mások csak snidlinggel készítik, megint mások a köménymagot hagyják el. Ez a variáció - biokertészemnek köszönhetően - csupa friss anyagból készült! Valami isteni!
Ötfűszeres kínai csoda!
Kínában az étkezések az élet legkiválóbb pillanatait igyekeznek bearanyozni! Így vált a gasztronómia is óriási kinccsé az évszázadok alatt! A most következő recept egyik alkotóeleme a póréhagyma, ami önmagában is remek! Annak sem csípi a szemét, aki a hazai vöröshagymába belehal - szeletelés közben! Gyors, mutatós és nagyon finom!
Póréhagymás macedón pite
Macedón szomszédaink kedvelt pitéje, ami a náluk oly annyira közkedvelt réteslapból készül. Ez a zöldséges finomság, akár egy finom ragu társa is lehet egy hétköznapi vacsorán. No és a böjti időszakra is tökéletes!
Márti varázslatos póréhagyma krémlevese
Ez volt az első francia leves, amit hosszú évekkel ezelőtt kóstoltam, de már akkor nagyon ízlett. Azóta számtalan formáját kipróbáltam a hagymalevesnek, de bátran mondhatom, mind isteni volt. Nos, most itt a legegyszerűbb változat! Nem bánod meg, ha kipróbálod!
A póréhagymáról, a gyógyító zöldségről!
A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélőhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották.
Póréhagymás csirke
A hagymát sokféle módon párosíthatjuk a húsokkal, ez a recept egy különleges módszert mutat be. A póréval töltött csirkemell gyors és tápláló vacsora lehet, beküldője szerint sok férfi szívet megdobogtat. Érdemes hát kipróbálni!