Hozzávalók 6 nagyobb fasírthoz
3 közepes nagyságú póréhagyma vékony karikákra darabolva
2 gerezd átnyomott fokhagyma vagy mokkáskanál fokhagymapor
3 evőkanál (szükség szerint) csicseriborsóliszt, nem gluténmentes változatban 2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy 2 darab áztatott zsömle
1 evőkanál szójaszósz (kapható boltjainkban)
nem vegánoknak kerülhet bele 1 tojás
vegánoknak 1-2 evőkanál kendermag
1 lapos kávéskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál bors
1 lapos kávéskanál füstölt paprika vagy 1 kávéskanál sima őrölt (akár mind a kettő)
1 kávéskanál himalája só (ízlés szerint)
1 evőkanál (vagy szükség szerint) kukoricakeményítő, ha szükséges a szilárdításhoz
2-3 evőkanál olívaolaj + a tepsi kikenéséhez (kapható boltjainkban)
Elkészítés
1. A hagymát az olajon lassú tűzön pároljuk puhára, a végén emeljük meg egy kicsit a lángot és állandó keverés mellett pirítsuk meg. Nagyon vigyázzunk, hogy a hagymák kissé, imitt-amott karamellizálódjanak csak, de semmiképpen ne égjenek meg. Az elkészült hagymát hűtsük ki.
2. A kihűlt hagymához adjuk hozzá a többi hozzávalót és aprítógéppel vagy botmixerrel kicsit, imitt-amott aprózzuk, daraboljuk, nem kell, hogy a massza homogén legyen, maradjanak benne jócskán hagymadarabok. Ha csicseriborsóliszttel készítjük, hagyjuk állni 15-20 percig. Ha nagyon lágynak érezzük a masszát, adjunk hozzá kevés kukorica- vagy más keményítőt.
3. Gyúrjunk, kerekítsünk pogácsákat és egy papírral bélelt, olajjal kikent tepsiben süssük 20-25 percig 180 fokon. A tepsibe helyezett hagymapogácsákat is fújjuk/kenjük le olajjal lehelet vékonyan.